Recomandare: „Adrian Ghenie-Darwin’s Room”, primul album în limba română dedicat lui Adrian Ghenie

Foto: Dan Bodea

Primul album românesc dedicat lui Adrian Ghenie, reunind reproduceri de calitate ale lucrărilor prezentate la Bienala de Artă de la Veneția în 2015, este disponibil în librării încă din luna decembrie a anului trecut iar în prezent poate fi comandat și online pe site-ul Librăriei Humanitas.

Volumul „Adrian Ghenie – Darwin’s Room”, co-editat de Mihai Pop și Corina Șuteu, însoțește proiectul care a reprezentat România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția, desfășurată între 9 mai-22 noiembrie 2015. În cele 128 de pagini, albumul mai cuprinde texte critice, interviuri și extrase din presa internațională. „Alături de dezbaterile publice, tururile ghidate și catalogul expoziției în limba engleză publicat de editura Hatje Cantz, volumul în limba română reprezintă o completare firească a unui proiect artistic de anvergură”, precizează editorii publicației, Corina Șuteu și Mihai Pop.

Seria celor 20 de lucrări prezentate în album, realizate de artist în perioada 2008-2015) se deschide cu Darwin and the Satyr (2014) și continuă cu Charles Darwin as a Young Man (2014), Study for Self-portrait as Charles Darwin (2013), Burning Bush (2014), The Storm (2015), The Black Flag (2015), Degenerate Art (2014), Pie fight study 18/2/12 (2012), Self-portrait as Vincent van Gogh (2012), Turning Blue (2008), Fără titlu (2012), Charles Darwin at the Age of 40 (2014), Opernplatz (2014), Persan Miniature (2013), Pie Fight Study (2012), Pie Fight Study (2012), Duchamp’s Funeral II (2009), Charles Darwin as a Young Man (2013), Carnivorous Flowers (2014), Study for Darwin and the Satyr (2014).

Albumul poate fi cumpărat din Librăriile Humanitas sau online la prețul de 91,  52 lei/Foto Dan Bodea

Albumul poate fi cumpărat din Librăriile Humanitas sau online la prețul de 91, 52 lei/Foto Dan Bodea

„Adrian Ghenie propune, prin «laboratorul» lui Darwin, o cale de reinterpretare a surselor istorice la care ne raportăm, filtrate prin materialul vizual «neoficial», abundent și neordonat ierarhic, alcătuit din fotografii, articole și filme documentare ca surse principale. Titlul expoziției se referă atât la o serie de portrete înfățișându-l pe celebrul om de știință britanic (dar și autoportrete ale artistului ca Charles Darwin), cât și la explorările lui Adrian Ghenie însuși în istoria secolului XX, văzută ca un «laborator extins al evoluției» și cuprinzând ideile fundamentale ale acestei perioade sub forma unei tensiuni între trecut și prezent”, precizează Mihai Pop în introducerea albumului.

În paginile lucrării poate fi citită și o prezentare a Pavilionului României de la Veneția din perspectiva arhitectului Attila Kim, a cărui echipă a realizat pavilionul din Giardini della Biennale. Attila Kim redă etapele de recondiționare a locului în care Adrian Ghenie avea să-și expună lucrările, prin divizarea spațiului în trei săli distincte. „Parcursul la care vizitatorul e invitat devine o călătorie marcată de alternanța de lumină și obscuritate, o metaforă a dinamicii istoriei. Perspectiva, traseul, relația corp-spațiu rimează cu focusul pe corp din arta lui Ghenie”, notează arhitectul Attila Kim. Albumul continuă cu un istoric al Pavilionului României de la Veneția, realizat de Daria Ghiu și cu mai multe interviuri, texte critice și citate din presă.

Adrian Ghenie, cel mai bine vândut pictor român contemporan, s-a născut la Baia Mare în 1977, iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin. În 2014, tabloul „The Fake Rothko”, al artistului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 1.426.500 de lire sterline (1.778.422 de euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s din Londra.

Mai multe despre prezența lui Adrian Ghenie la Bienala de Artă de la Veneția puteți citi accesând articolul următor:

Adrian Ghenie expune la Bienala de Artă de la Veneţia într-un pavilion renovat cu fonduri proprii

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu