Proiectul unor arhitecți din Cluj reprezintă România la Bienala de Arhitectură de la Veneția

41 de idei au fost înscrise anul acesta la Concursul naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 15-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia (28 mai-27 noiembrie), iar în urma procedurii de selecție a fost desemnat câștigător proiectul SELFIE AUTOMATON, realizat de Tiberiu Bucșa (arhitect și fondator al studio-ului SKBD din Cluj), Gal Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Arama (cadru didactic la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj), Oana Matei, Andrei Durloi. De asemenea, un alt proiect la a cărui realizare au contribuit clujenii de la Atelier MASS, intitulat INTERIM. A POP-UP EXHIBITION,  s-a clasat pe locul trei în competiție, fiind apreciat pentru „referinţele sale aproape exhaustive, bunele practici din România afine cu tema Bienalei”.

Tema celei de-a 15-a ediții a Bienalei de Arhitectură 2016, intitulată „Reporting from the Front”, tratează problemele cu care arhitectura se luptă în fiecare țară, povestirile de succes care merită amintite și exemplele pozitive. Expoziția își propune să arate unui public cât mai diversificat ce înseamnă continuarea îmbunătățirii calității vieții în condiții precare, limită. Fiecare țară este invitată să împărtășească cu restul lumii lupta pe care o duce în arhitectură.

România va participa la Bienala de Arhitectură de la Veneția din 2016, cu pavilionul din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Tema care va circumscrie conceptele de amenajare ale celor două expoziții românești este From Green to More Green (De la Verde la mai Verde)– de la verdele gospodăriei românești, prin perioada gri a industrializării socialiste, la actualitatea Verde a energiilor regenerabile și nepoluante.

Selecția națională a proiectelor s-a desfășurat în perioada 22-24 ianuarie 2016, la Universitatea Naţională de Arhitectură „Ion Mincu”, iar juriul Concursului a fost format din: Attila Kim, arh. Oana Bogdan, arh., Dan Hanganu, arh., Andrei Şerbescu, arh., Augustin Ioan, arh., Alexandru Damian, Viorica Curea, arh.

m+foto+14

m+Bicicleta+detJuriul a remarcat la proiectul câștigător tratarea temei generale printr-o perspectivă universală. „Echipa (alcătuită din arhitect, maestru păpușar și grafician) propune să traducă automatisme și stereotipuri specifice vieții cotidiene într-un set de instalații/mecanisme care pun sub semnul întrebăriii poziția și relațiile individului (arhitectului) în contextul său social. Relațiile directe, explicite, cu tematica Bienalei și încercările de căutare a unui specific românesc al arhitectului/arhitecturii, au fost evitate voit de către autori. “Bătălia” în și pentru mediul construit are un caracter preponderent universal. Proiectul prezintă o problematizare a individului în raportul său structurat cu și între ceilalți și în contextul propriilor dorințe, pentru a reveni, indirect, la probleme specifice profesiei. Expozițiile constau în realizarea a 6 automate mecanice, 3 pentru pavilionul mare, două pentru spațiul ICR și un teatru nomad, fiecare dintre acestea alcătuit după un scenariu distinct”, se precizează în textul curatorial al proiectului câștigător.

Proiectul a fost apreciat și pentru abordarea unică prin care omul este amplasat în centrul atenției, se mai precizează pe site-ul Uniunii Arhitecților din România, unde au fost publicate rezultatele concursului. Câştigătorii vor negocia cu Ministerul Culturii (pentru realizarea expoziţiei din Pavilionul României), respectiv Institutul Cultural Român (pentru realizarea expoziţiei din Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia) condiţiile de realizare a amenajării celor două spaţii expoziţionale.

Astfel, au fost acordate următoarele premii:

PREMIUL I (6500 lei)/ nr. concurs UAR 72

SELFIE AUTOMATON ȘI MENAJERIA DORINȚELOR

Autori: Bucșa Tiberiu, Gal Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Arama, Oana Matei, Andrei Durloi

PREMIUL II (4500 lei)/ nr. concurs UAR 81

CHANGES IN THE RURAL LANDSCAPE

Autori: Barabaș Bianca, Mihalache Liviu-Victor, Todiroaie Ioana, Aron Roxana

PREMIUL III (3500 lei)/ nr. concurs UAR 87

INTERIM. A POP-UP EXHIBITION

Autori: Silviu Aldea, Camelia Sisak, Tamas Sisak, Moga Marius, Agnes Szorcsey, Cătălin Iliescu, Roxana Susan, Nechita Adrian

383c553f7c7730fb0c611149be610e5d72aeb84a

MENȚIUNE (2300 lei)/ nr. concurs UAR 80

GARAJUL ESTE UN WORKSHOP, ESTE O BISERICĂ, ESTE UN GARAJ

Autori: Irina Florea, Irina Pața, Monica Sebestyen, Cristian Ștefănescu, Guillaume Eckly, Andrea Spreafico, Nicu Ilfoveanu, Lucian Milea

MENȚIUNE EX AEQUO (1150 lei)/ nr. concurs UAR 75

PLAYGROUND / THE HEADQUARTERS

Autori: Alexandru Crișan, Ana Maria Crișan

MENȚIUNE EX AEQUO (1150 lei)/ nr. concurs UAR 50

PROPRIETATE PRIVATĂ. PROBABILITATEA UNEI ARHITECTURI

Autori: Miolk: Adriana Gheorghinescu, Alexandra Berdan, Oana Codru, Ramona Costea, Tiberiu Teodor-Stanciu

Mai multe informații despre proiectele din competiție puteți afla accesând site-ul oficial al Uniunii Arhitecților din România.

În 2015, artistul Adrian Ghenie, absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj și cel mai bine vândut pictor român contemporan, a reprezentat România la ediția 56 a Expoziției Internaționale de Artă-Bienala de la Veneția, desfășurată între 9 mai și 22 noiembrie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu