Piatra prinde viață în Poiana Soarelui

Maramureşenii iubitori de artă au participat sâmbătă la vernisajul „Marmură. Piele. Muzica teatrului” organizată în cadrul Muzeului de Artă Contemporană Florean, în urma taberei de sculptură care s-a desfășurat în cursul lunii august. Sculptorii Adrian Moise şi Marius Purice au realizat câte o sculptură în marmură, care vor fi expuse în parcul de sculpturi „Poiana Soarelui” lângă Cerneşti, alături de celelate lucrări realizate în ediţiile precedente.

Pe lângă prezentarea sculpturilor, vernisajul a cuprins un spectacol de muzică şi dans teatral. Spectacolul a fost realizat de actorii bucureşteni Sânziana Tarţa şi Alin State, pe fundalul muzical a lui Cari Tibor (laureat al premiului UNITER 2013), Denes Csongor şi Sabo J. Attila.

„De aceea vernisajul eveniment a fost intitulat «Marmură» cu directă referire la materialul sculpturilor, «Piele» – amintind de trupul actorilor şi «Muzica teatrului», preluând numele proiectului naţional ce reînvie muzica live pe scena de teatru. Marmura sculpturilor este completată de trupul actorilor ce au dansat înviind piatra şi adăugând la povestea artistică mişcări dictate de muzica teatrului”, au precizat organizatorii.

Astfel, vernisajul a îmbinat artele subliniind strânsa legătură dintre ele şi necesitatea unui dialog între diferitele manifestări artistice. Organizatorii au considerat necesară atragere atenţiei către o comunicare strânsă între arte într-un context în care fiecare dintre ele se explică şi se completează. În cadrul acestui vernisaj – eveniment sculpturile statice au venit în contrast cu trupul actorilor, la rândul lor manipulate de muzică, dar condiţionaţi de structura oferită de un alt tip de scenă, poiana cu sculpturi.

florean

Prima ediţie a taberei de creație s-a desfăşurat în anul 1998. Manifestarea funcţionează după principiul acordării, în urma unui concurs, a cinci burse de creaţie care să permită artiştilor selecţionaţi să îşi continue anumite experimente de atelier. Organizatorii pun la dispoziţia participanţilor toate resursele material necesare, iar în final opera este amplasată în parcul de sculptură a muzeului. În plus, fiecare artist donează pentru colecţiile muzeului o piesă de sculptură mică. În acest an, Adrian Moise a creat „Cămin”, iar Marius Purice „Ospitalitate”, lucrări care vor rămâne în patrimoniul muzeului.

Singurul muzeu privat de artă contemporană din Maramureş

Muzeul Florean a luat naştere în anul 1997 ca iniţiativă privată a omului de afaceri maramureşean Victor Florean. Acestuia i s-a alătura cu viziunea şi sculptorul Mircea Bochiş.  În cei 16 ani de existenţă, colecţiile muzeului au acumulat peste 10.000 de piese de artă contemporană, provenind de pe toate continentele. Tabăra de sculptură care se desfăşoară anual în luna august nu este singura acţiune artistică a muzeului. Tot tradiţionale sunt şi Salonul Internaţional de Gravură Mică şi Mail-art, respectiv Festivalul Internaţional de Film Experimental.

Distribuie:

Postaţi un comentariu