Petiţie online pentru păstrarea în ţară a sculpturii “Cuminţenia Pământului”

Peste 1600 de persoane şi-au exprimat dorinţa, până în prezent, prin intermediul unui sistem de vot online pus la dispoziţie pe site-ul artmark.ro, ca sculptura lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului” , să rămână în ţară. Publicul poate vota în continuare dacă îşi doreşte ca sculptura “Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși să rămână în ţară şi să fie expusă la Muzeul Naţional de Artă al României sau să se permită exportul acesteia către un mare muzeu internaţional, astfel încât să fie vizitată de cât mai mulţi iubitori de artă?.

Petiția își propune să sprijine rămânerea în colecția publică a Muzeului Național de Artă a celei mai importante sculpturi de Constantin Brâncuși, aflate încă pe teritoriu românesc. Admițând totodată că există argumente și pentru acceptarea achiziționării ei în vederea expunerii la un mare muzeu internațional, unde să beneficieze de un trafic mai bogat.

“Cuminţenia pământului… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!” (Constantin Brâncuși)

Guvernul a aprobat în şedinta din 10 septembrie  memorandumul cu privire la demararea negocierilor în vederea achiziţionării sculpturii prin exercitarea dreptului de preemptiune de către statul roman. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, afirma că sculptura , evaluata la circa 20 de milioane de euro si pe care proprietarii au scos-o la vânzare, ar trebui să rămână în proprietatea statului român. Ministrul sublinia că “această operă nu poate fi scoasă din ţară, e în Tezaur, va rămâne în România indiferent cine o cumpară”.

Brancusi

 [stextbox id=”custom”]

Realizată în 1907, “Cumințenia Pâmântului”, alături de “Sărutul” și “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a artistului și poartă, totodată, alături de ele, emblema “primelor sculpturi moderne din lume”, în consecința
considerării lui Brâncuși drept întemeietorul sculpturii modern pe plan mondial. Brâncuși a eliberat sculptura de predominanța imitației mecanice a naturii și a ales exprimarea esenței lucrurilor prin simplitate, creând/dezvăluind unitatea între materie și spiritual.

Grăitor pentru șocul vizual pe care opera brâncușiană îl provoca la începutul secolului, este episodul în care care sculpturile sale au fost vămuite la intrarea în SUA, cu ocazia participării în 1913 la Armory Show, la valoarea metalului,  drept obiecte de tinichigerie, vama SUA refuzând calificarea acestora drept obiecte de artă.

“Cumințenia Pământului” este o operă cu un trecut încărcat, cumpărată în 1911 de inginerul și iubitorul de artă Gheorghe Romașcu chiar de la artist, confiscată abuziv în 1957 de conducerea comunistă a Muzeului de Artă (în paralel cu arestarea lui Romașcu) și retrocedată după 51 de ani și un proces îndelungat și tracasant al familiei colecționarului (decedat între timp) cu actualul Muzeu Național de Artă al României. Din 2012 capodopera face din nou parte din colecția familiei Romașcu.

Actualmente sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că știe de la Brâncuși că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnières) este evaluată la suma de 30.000.000 euro (prin raportul de expertiză realizat de expertul în artă desemnat de Tribunalul București, de pe lista Ministerul Justiției, să autentifice și evalueze sculptura). Date fiind condițiile speciale de conservare și costul crescut al întreținerii operei, fiica colecționarului, de vârstă înaintată, a decis finalmente să se despartă de ea, anunțând punerea ei în vânzare, începând de la un preț de pornire de 20.000.000  euro.

Cea mai importantă tranzacție recentă a unei opere de Brâncuși este adjudecarea  în 2009 de către Casa Christie’s din Paris a sculpturii în lemn Madame L.R. pentru prețul de 26 de milioane de euro (fără comisioane și taxe incluse). Ultima vânzare a unui Brâncuși, petrecută tot la Casa Christie’s, de data aceasta la New York, în iunie 2014, s-a soldat cu 5, 4 milioane de euro pentru un simplu studiu în gips al viitoarei capodopere “Sărutul”.

Sursa: artmark.ro

[/stextbox]

Cuminţenia Pământului’ a fost pusă în vânzare şi a fost prezentată luni, 8 septembrie, în cadrul expoziţiei private dedicată avangardei româneşti ‘Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display’, organizată de Artmark cu prilejul vizitei unui grup de colecţionari internaţionali.

Distribuie:

Postaţi un comentariu