Online-ul, noul spațiu de întâlnire a unor artiști clujeni cu publicul

Un grup de artişti plastici din Cluj-Napoca şi-a unit lucrările de pictură, sculptură, grafică, ceramică şi fotografie şi prin intermediul unei galerii de artă online oferă publicului ocazia de a cumpăra lucrările la preţ de atelier.

Lucrările artiştilor Iurie Cojocaru, Petru Leahu, Liviu Mocan, Danuţ Tonea, Radu Pop, Eunice Gall, Eugen Farcaş, Liviu Bumbu, Cristina Marian şi Cornel Toşa sunt expuse pe un site, deschis anul trecut, sub numele simplu O Galerie de Artă. Grupul le oferă colecționarilor de artă un concept inedit de achiziție: “Lucrări de Artă la preț de Atelier”. În paralel cu lucrările pe care le expun în Galeria Online, artiştii au şi expoziţii de grup sau personale.

Iurie Cojocaru/Foto: Dan Bodea

Iurie Cojocaru/Foto: Dan Bodea

„Iniţiativa galeriei a provenit din mediul artistic,  respectiv dintr-un mediu format din zece artişti clujeni care încearcă să îşi creeze un drum printr-o galerie de artă. Cu ce se deosebeşte galeria noastră de celelalate galerii?În primul rând arătăm preţul la care noi vindem lucrările în atelier, fără alte comisioane şi acest lucru se poate pentru că ne auto-administrăm. În al doilea rând noi încercăm să oferim servicii complete. Spre exemplu, o familie şi-a dorit să cumpere câteva lucrări, au venit, le-au ales, le-am dus acasă, le-am pus pe pereţi, nu s-au potrivit, le-am dat jos, au ales altele şi până la urmă această familie a găsit ce i-a trebuit. Am văzut o familie fericită care a trecut peste acel trac de a se întâlni personal cu artistul. Le-am oferit şi o lucrare ca bonus pentru curajul de a investi în artă, mai ales că era vorba de o familie tânără. Scopul nostru nu este doar de a vinde, ci şi de a dărui”, explică pictorul Iurie Cojocaru, unul dintre iniţiatorii site-ului.

În ceea ce priveşte versiunea off-line a galeriei, pictorul Iurie Cojocaru spune că, deocamdată, costurile pentru galeria online sunt acceptabile. „Cei care cumpără de la noi nu au timp să meargă în galerii şi ne adresăm unui public online, care lucrează în birouri şi care practic nu are foarte mult timp liber. Grupul nostru este deschis şi aşteptăm orice alt artist profesionist să ni se alăture dacă se încadrează în acei parametri ai artei pe care o facem. Nu avem restricţii faţă de alţi artişti. Deocamdată din cercul nostru fac parte artişti din Cluj pentru că avem proiecte comune şi ne întâlnim frecvent. Este mai uşor de administrat o galerie în care ştim că acele lucrări chiar există”, declară artistul.

„Noi, prietenii artişti uniţi în grupul Atelier+ dorim să exprimăm iubire către semenii noştri. Ideea «la preţ de atelier» este ca o invitaţie către iubitorii de artă de a “ne vizita la atelier”. Desigur că intrarea în contact direct cu opera de artă conferă experienţa estetică maximă pentru iubitorul de artă, dar ne digitalizăm atât de mult încât este posibil ca virtual să experimentăm tot mai direct “realitatea”. În acelaşi timp, galeria virtuală generează doar un prim contact cu lucrarea de artă, ea putând fi urmată de o vizită reală la atelier a iubitorului de artă. Intermediarul, în cazul acesta galeristul, nu dispare, el este strict necesar pentru amblele categorii: atât pentru colecţionarul de artă cât şi pentru creatorul de artă. Iar această categorie profesională, din păcate, este foarte rară în România.

Clujul nostru drag este în suferinţă în problemele de expunere şi comercializare a lucrărilor de artă, aici, acasă la noi. Cred însă că existând un grad atât de mare de creativitate la Cluj, în timp, să se dezvolte mai mult şi interesul pentru frumos, pentru că «Frumuseţea Mântuie Lumea»”, spune sculptorul Liviu Mocan.

Atingere I-Petru Leahu

Atingere I-Petru Leahu

Ceramistul Petru Leahu este de părere că o galerie online poate fi o soluţie pentru problema lipsei galeriilor de artă din Cluj. „Este o modalitate de a te face vizibil în această perioadă în care Clujul duce lipsă de galerii de artă, exceptând galeriile obscure de artă despre care nu a auzit nimeni. Mai există expoziţii la Muzeul de Artă, dar în rest, problema persistă de ani buni”, declară artistul. Cu referire la iniţiativa grupului de artişti clujeni, criticul de artă Sanda Rus spune că dacă „tineretul” vrea să se promoveze, orice mod de a se promova este, până la urmă, în beneficiul artei. „Relaţia dintre artist şi receptor se bazează pe dragostea pentru obiect şi imagine şi în ce fel se manifestă dragostea este benefic pentru artă”, a declarat Sanda Rus.

Peşte-Liviu Bumbu

Peşte-Liviu Bumbu

Un alt artist care expune în galeria online este Liviu Bumbu, sculptor şi  pictor bisericesc. „Este un proiect pe care îl privim cu încredere şi poate fi o soluţie pentru mulţi dintre noi. Fiecare a propus acolo lucrări reprezentative pentru el şi aşteptăm să vedem reacţiile. Eu am reuşit să vând de curând o lucrare prin acest site şi nu pot decât să mă bucur. Ceea ce trebuie să ştie cumpărătorii este că lucrările pe care le văd acolo sunt disponibile în atelierele noastre cu preţul afişat”, a precizat artistul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu