Oameni obișnuiți devin personaje de film: Andrea Cadar sau „Amélie de Roumanie”, în spotul TIFF 2016

Foto: Arhivă personală

S-a născut pe plaiuri maramureșene, într-o zi de iarnă, a urmat o școală cu profil real, o facultate de științe economice și un master cu specializare „Audit și managementul fondurilor europene”. De când era copil nu o caracteriza ce era „normal”, a rămas și astăzi nonconformistă și nonformală,  crede că anumite lucruri sunt făcute să se întâmple doar pentru un anumit motiv și „întâlnirea” cu Amélie, din filmul cu același nume, a fost ca și cum și-ar fi găsit sora geamănă. Ca parte a campaniei vizuale inițiată de Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) în acest an, timp de un minut, Andrea Cadar a intrat în rolul celebrului personaj Amélie Poulain pentru a reproduce una dintre scenele filmului. Cu ce a rămas din experiența participării în campania vizuală TIFF: „Am rămas cu gândul că mi-aș fi dorit să realizăm tot filmul”, a mărturisit Andrea Cadar pentru Transilvania Reporter.

Colaborarea cu TIFF a fost pentru Andrea prima experiență directă cu industria filmului și ar accepta oricând o altă asemenea provocare cu condiția ca ideile ei să rezoneze cu ideea pe care o transmite filmul. Nu ar face asta pentru glamour sau pentru celebritate, ci pentru că i se pare un instrument foarte util pentru a lăsa un gând asupra căruia oamenii să poată cugeta. „Precum a fost cazul de față, Amelie pentru mine este definiția omului care simte bucuria lucrurilor mărunte și care are câte o ghidușenie pentru a aduce bucurie celorlalți din jur”, precizează Andrea.

Am aflat de la tânăra în vârstă de 27 de ani din Baia Mare că alegerea de a participa la castingul organizat de TIFF, în vederea găsirii unor oameni obișnuiți care să semene cu personaje din filme, a venit oarecum natural.

„O voluntară dintr-un proiect în care eram implicată la acel moment, mi-a spus: uită-te aiciiiii – o caută pe Amelie. Nu am stat pe gânduri și m-am prezentat în fața ușii pentru casting. De ce? Pentru că rezonez cu acest personaj până-n măduva oaselor. Nu doar datorită asemănării fizice, ci si personalitatea este comună. Care este povestea inițială cu aflarea despre Amelie? În primul meu proiect internațional, un youth exchange pe tema fotografiei în Bosnia Herțegovina, participanții îmi spuneau Amelie în sus, Amelie în jos. Cine o fi? Ce o fi? Ajungând acasă, cu popcornul în mână, vizualizez pentru prima dată filmul. Impactul? Maree. Ca și cum mi-aș fi găsit sora geamănă.  Atât de mare încât am radiat de bucurie și am împărțit oamenilor necunoscuți de pe stradă bilețele cu mesaje vesele și păpădii galbene”, povestește Andrea, în prezent consultant în management și coordonator de voluntari pentru numeroase proiecte în timpul liber.

Experiența TIFF i-a dovedit că spontaneitatea, încrederea în ea și răbdarea sunt elemente cheie aducătoare de „magie”. Totodată, acestea au fost întărite prin cele întâmplate. „Cele 5-6 ore de filmat alături de o mare echipă au creat un produs finit ingenios. Până la acest rezultat, fiecare om implicat și-a trasat bine firul și astfel totul s-a conturat. De obicei vizionez acele filme care îmi transmit un mesaj, o idee și care au puterea să-mi trezească o mică revoluție interioară”, precizează Andrea pentru care această ediție TIFF va fi prima la care participă.

13173120_10154959620748747_90646763322208302_o

Andrea iubește să savureze o înghețată cu scorțișoară care doar acasă, în Baia Mare o găsește, la fel cum iubește să răsfoiască o carte în liniștea Grădinii Botanice din Cluj și să audă sunetele divine din biserica Sf. Mihail. Dacă ar trebui să aleagă un singur oraș din cele două care să câștige titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, Andrea ar opta pentru acel oraș care are cea mai mare nevoie de transformare.

Despre voluntariat

Aventura voluntariatului a venit pentru Andrea într-o vacanță de vară exact când, spune ea, a avut nevoie de o schimbare. Primul proiect în care s-a implicat a fost numit „Nu pierde vara”  al Asociației D.E.I.S și de atunci a rămas cu eticheta de voluntar activ. Un proiect major în plină desfășurare pentru Andrea este cel al orașului Baia Mare – Capitală Culturală Europeană, unde se urmărește ideea de a transforma și umple orașul de culoare, astfel încât comunitatea să poată alege dintre o multitudine de evenimente/activități și să ia din beneficiile aduse de cultură, să se dezvolte, să crească și să se unească.

„Un proiect drag mie este și «Vocea fotografiilor» prin care am realizat o expoziție foto stradală. Mesajul transmis a subliniat efectele negative aduse de folosirea în exces a lumii virtuale/rețelelor de socializare. Astfel, să nu cădem în capcana numită spirala pierderii timpului, devenirea de oameni-roboți și să găsim bucuria lucrurilor mărunte în oferirea unei îmbrățișări, savurarea unei savarine, primirea unei scrisori și transmiterea de bună energie. Impactul fiecărui proiect în care sunt implicată duce la: dezvoltarea abilităților de leader, comunicare, munca în echipa, altruism, dorința de și mai mare implicare. Îmi place să mă numesc un: aducător de schimbare. Transformările interioare care au loc trebuie experimentate pe propria piele. Așa că, provocarea este: voluntariază”, înseamnă Andrea Cadar.

În ceea ce privește „plantarea seminței” de voluntar, aceasta ar trebui să aibă loc din momentul în care cei mici se joacă șotron și împart acadele între ei, consideră tânăra. „Cu cât este adâncită valoarea de la începuturi, cu atât aceasta este mai solidă și efectele aduse sunt mai mari. În acest caz se aplică „cu cât mai repede, cu atât mai bine”. Ideea de voluntariat începe să se trezească, iar urmele lăsate de comunism încet-încet dispar. Iar cei care voluntariază trebuie să își facă auzite propriile povești/experiențe, pentru a-i motiva, a-i face curioși și pe alții. După ce vor încerca, nu vor mai vrea să plece”. De cealaltă parte, spune Andrea, coordonarea de voluntari presupune transformarea grupului în echipă, închegarea și cunoașterea fiecăruia, crearea unui puzzle armonios și consolidat, urmărirea transformărilor din voluntari, setarea noilor praguri individuale și a echipei. „A fi coordonator de voluntari să spunem că este precum cloșca cu puii săi, până aceștia ajung să zboare. Iar când au învățat să zboare, cresc și ei la rândul lor alți pui. Dau mai departe cele învățate și molipsesc pe alții cu implicare și voluntariat. Această postură mă echilibrează. Pe lângă munca de consultant în management, aleg să voluntariez. Să contribui la schimbare. Scopul nostru pe pământ este și acela de a evolua interior, dar și de a lăsa o urmă în spate”, consideră Andrea Cadar.

Citiți și:

Clujenii obișnuiți devin personaje de film: Dolores Bădulescu, din cabinetul stomatologic, pe afișul TIFF

Distribuie:

Postaţi un comentariu