Mănăștur, în focus: Volumul „cARTier. Intervenții periferice”, lansat la Fabrica de Pensule

„cARTier. Intervenții periferice” este publicată la editura IDEA Design & Print-Foto credit/Pan Ioan

Cum contribuie arta la modelarea reală a spațiului fizic și social al orașului, cum poate activa comunități și spații urbane și ce etică şi metodologii trebuie însuşite pentru ca arta să aducă schimbări majore în societate, sunt doar câteva dintre întrebările pe care le aduce în discuție volumul „cARTier. Intervenții periferice”, lansat recent la editura IDEA, în ediție bilingvă.

Cartea a fost prezentată în cadrul unui eveniment găzduit joi, 15 decembrie, de Fabrica de Pensule din Cluj, în prezența coordonatorilor ei, Silviu Medeșan și Laura Panait.

Publicația este structurată ca o comparaţie şi un dialog între metodologia aplicată în cartierul clujean Mănăștur şi alte cazuri similare din România şi Europa și cuprinde mai multe texte critice „despre practici şi procese alternative care s-au dovedit eficiente în periferie, adică în afara centrului festivalizat, sau dincolo de arta din cutia albă sau neagră”. Astfel, cartea face referire în principal la inițiativa locală „La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur”, coordonată de Asociația Colectiv A, care a debutat prin proiectul european Landscape Choreography, derulat între 2012 și 2014 și care continuă și astăzi. Această inițiativă reunește preocupări care vin dinspre activism, peisagistică, grădinărit urban, antropologie, artă, psihologie și a avut ca miză principală implicarea cetățenilor în reaproprierea socială a spațiului La Terenuri, un spațiu revendicat, în parte restituit, pe care mulți clujeni îl consideră spațiu public. 

Foto credit/Pan Ioan

Ceea ce au încercat să facă reprezentanții inițiativei „La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur” a fost să identifice comunitățile din cartier și nevoile zonei și să adune prin diferite evenimente, în același loc, anumite grupuri de interese pentru a construi punți de dialog. Dar până unde militezi pentru anumite lucruri, până unde lași cetățenilor libertatea să se ocupe de ele?, au fost întrebările apărute pe parcursul proiectului.

„Volumul nu se vrea doar o carte despre noi, ci și o radiografie a celor patru ani de când a debutat proiectul «La Terenuri», respectiv o analiză a ceea ce se întâmplă în România și a relațiilor pe care le avem cu diverși colaboratori din țară. Firul roșu al cărții este tocmai această rețea care se înfiripă și care ne-a adus împreună la această lansare”, a precizat arhitectul Silviu Medeșan, unul dintre coordonatorii cărții.

„cARTier. Intervenții periferice” include texte semnate de Silviu Medeșan, Emanuele Braga, Svea Heinemann, Miruna Tîrcă, Alex Axinte & Cristi Borcan (studioBASAR), Constantin Petcou & Doina Petrescu (atelier d’architecture autogérée, aaa), Dana Vais, un interviu de Adrian T. Sîrbu cu inițiatorii proiectului La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur: Silviu Medeșan & Laura Panait și un calendar al activităților proiectului între 2012-2016. Textul semnat de Svea Heinemann, de exemplu, propune o incursiune personală în primele luni ale proiectului din Mănăștur, în care autoarea prevede că efectele lui se vor simți chiar dacă obiectele construite prin participarea locuitorilor vor dispărea. Cartea aduce în discuție și ideile care au stat la baza proiectului R-Urban un proiect de angajament civic din Paris, sau câteva inițiative ale biroului studioBasar din București care vizează cartierele de blocuri.

 „Această carte este rezultatul evaluării activităților, a conferințelor, workshop-urilor și a întâlnirilor cu oameni care și-au dorit schimbări în cartier. În acest moment ne-am dat seama că există oameni cu experiență de la care am învățat foarte multe. Din păcate, multă lume nu înțelege ce facem cu adevărat, ce înseamnă o intervenție artistică, urbană sau culturală și atunci am vrut să punem lucrurile pe hârtie. Scrisul, până la urmă, este o componentă foarte importantă a muncii de teren”, a explicat, la rândul ei, Lala Panait, antropolog urban și manager cultural.

Foto credit/Pan Ioan

La întâlnire au fost prezenți și câțiva dintre autorii textelor din volum, printre care Dana Vais, profesor de arhitectură la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice din Cluj și Alex Axinte, coordonator studioBASAR, București, colaborator constant al proiectului „La Terenuri”.

„Din păcate, arta este asociată în continuare cu o lipsă de responsabilitate, sau cu o lipsă de consecințe. În ultimii doi-trei ani, după tot felul de intervenții în spațiul public din București, am început să folosim toate pârghiile noastre în proiecte ceva mai instituționale gândindu-ne la crearea unor noi tipuri de instituții. Un fel de instituții civice care pleacă de la cele deja existente”, a precizat Alex Axinte.

În textul pe care îl semnează alături de Cristi Borcan în volumul „cARTier. Intervenții periferice”, Alex Axinte dă exemplul proiectului de succes „Școala de Oraș: Biblioteca din Militari” prin care a fost propusă reamenajarea Bibliotecii „Gheorghe Lazăr” din cartierul bucureștean Militari, filială închisă de câțiva ani. Acel loc a devenit timp de șase luni atelierul de lucru al unei echipe multidisciplinare alcătuite din studenți și tineri  absolvenți de la arhitectură, urbanism și sociologie. „Arhitecții nu pot să facă o revoluție. Dar trebuie să fie întotdeauna pregătiți să susțină schimbarea”, a spus Alex Axinte.

Lansarea volumului  „cARTier. Intervenții periferice” a fost urmată de prezentarea „Actors of Urban Change în Siberia”(Silviu Medeșan, Laura Panait) și prezentarea post-eveniment „Conference on Dance Research Miyazaki”, Japonia (Miki Braniște).

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu