Manager de proiect, arestat după ce a încercat să vândă o piesă antică, unică în lume

Un artefact antic unic în lume, o statuie monumentală din marmură care-l reprezintă pe Hercules şi trei dintre muncile sale, a fost descoperit în timpul unor lucrări de introducere a canalizării în cartierul Partoş din Alba Iulia, managerul de proiect al lucrării fiind arestat după ce a încercat să vândă piesa cu 6.000 de euro, după ce a ţinut-o ascunsă într-o pivniţă timp de un an de zile.

Directorul general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu a apreciat, joi, într-o conferinţă de presă, că ‘este o piesă unică în lume, deoarece sunt reprezentate în această statuie mai multe din muncile lui Herculesh, respectiv cele cu numerele 1, 7 şi 11. El a menţionat că mai sunt în lume statui ale lui Hercules, dar nu în această reprezentare.

Rustoiu a opinat că piesa este de un rafinament deosebit: „Piesa este unică nu doar prin rafinamentul lucrării sale, ci şi prin reprezentare iconografică”.

„Este printre primele trei piese cele mai frumoase de epocă romană pe care le posedăm”, a declarat Alexandru Diaconescu, profesor de Istoria Artei la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca. Acesta a menţionat că artefactul este de o valoare inestimabilă.

El a mai precizat că e vorba de o statuie de cult, nu de una ornamentală.

La rândul său, arheologul Radu Ciobanu a apreciat că statuia este o capodoperă: „Ne aflăm în faţa unei piese care constituie una dintre cele mai frumoase descoperite până acum la Apulum”.

Specialiştii estimează că, dacă ar fi tranzacţionată la casele internaţionale de licitaţii, o astfel de piesă ar ajunge la sute de mii de euro.

Piesa va intra în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia.

Cu o înălţime de 87 de centimetri, statuia este realizată din marmură de import, cel mai probabil din Asia Mică, şi datează din prima jumătate a secolului al II-lea. Ea aparţine unui tip iconografic cunoscut sub numele de „Hercules Farnese”, o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (sec. IV a. Chr.).

Pe teritoriul fostei Dacii se mai cunoaşte o singura piesă de marmură similară, găsită la Mehadia şi păstrată la Kunsthistorisches Museum din Viena, aceasta fiind mai mică, de 52 de centimetri şi mai rudimentar cioplită.

Artefactul a fost descoperit, fragmentat, în vara anului trecut de o echipă de muncitori care efectua lucrări de săpături, cu un buldoexcavator, pe o stradă din cartierul Partoş, din Alba Iulia. Managerul de proiect s-a prezentat la locul săpăturilor, de unde, omiţând prevederile legale privind obligativitatea declarării descoperirii, a ridicat şi transportat la domiciliul său statuia, mai precis corpul personajului şi o gambă ruptă.

La sfârşitul săptămânii trecute, organele de poliţie judiciară din cadrul I.P.J Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la pregătirea de către persoane neidentificate a unei tranzacţii pentru vânzarea unei statui provenind din situl arheologic Apulum.

În seara zilei de marţi, managerul de proiect, Ioan Ciprian Şoaită a fost surprins în flagrant, în parcarea stadionului Unirea din Alba Iulia, în timp ce efectua o tranzacţie de vânzare-cumpărare, cu statuia corp delict aflată asupra sa. Bărbatul a fost reţinut şi arestat preventiv pentru 20 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Şeful IPJ Alba, chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, a declarat că, dacă va fi găsit vinovat bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 15 ani.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că alte opt fragmente cuprinzând baza şi membrele superioare ale statuii au fost însuşite de un alt făptuitor, din săpătura aflată în faţa casei sale. Cu ocazia percheziţiei domiciliare, părţile componente amintite au fost ridicate de organele judiciare şi au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, statuia fiind astfel integral reconstituită.


Publicitate

Postaţi un comentariu