Licitație de iarnă la Galeria Quadro din Cluj: O pictură de Grigorescu, ceramică de autor și lucrări rare de artă postbelică

Nicolae Grigorescu/Petunii-Preț de pornire 23.000 de euro

O pictură semnată de Nicolae Grigorescu, lucrări cu istorii deosebite din arta diasporei și avangardei românești, din arta postbelică, dar și nume sonore ale artei băimărene, precum și o colecție de ceramică și artă decorativă, vor fi scoase la licitație de Galeria Quadro, a doua cea mai importantă galerie de artă din România din punct de vedere al ratei de adjudecare a operelor.

Licitația Quadro #23-Licitația de Crăciun propune spre vânzare o selecție valoroasă de 120 de loturi de artă românească, multe cu valoare muzeală și se va desfășura exclusiv online în perioada 8-10 decembrie pe www.galeriaquadro.ro. Suma totală a prețurilor de pornire a materialului licitației este de peste de 120.000 de Euro, dar prețurile de pornire ale lucrărilor sunt cuprinse între 90 de Euro și 23.000 de Euro. Lucrările din licitație pot fi văzute la sediul galeriei de pe Strada Samuil Micu, nr.7, până în data de 10 decembrie, între orele 10:00-18:00, de luni până duminică. Intrarea este gratuită.

Deși Nicolae Grigorescu nu face parte în mod normal din profilul galeriei, vedeta licitației este lucrarea „Petunii”, a celebrului pictor, provenită dintr-o colecție clujeană, estimată la 30.000-50.000 de euro.

„Nu am mai avut o lucrare de Grigorescu în licitațiile noastre, deci putem spune că este o premieră pentru noi. Această lucrare are proveniență bună, referințe bune și nu a fost excesiv restaurată. Va fi un experiment pentru galeria noastră. Artă sudică am vândut foarte bine până acum, Corneliu Baba sau Alexandru Ciucurencu și urmează să vedem cât interes există pentru Grigorescu”, a declarat pentru Transilvania Reporter directorul Galeriei Quadro, Sebestyén György Székely.

Peisaj din Roma (1905)/Lucrarea lui Maticska Jeno, considerat de maeștrii săi ca marea promisiune a școlii băimărene marchează călătoria artistului la Roma, unde acesta a ajuns cu o bursă la sfârșitul anului 1904

Licitația își propune să promoveze și să introducă nume noi de artiști în circuitul cultural și să aducă la suprafață lucrări inaccesibile publicului larg, lucrări care aparțin unor colecții private și au fost considerate pierdute, a mai subliniat directorul galeriei.

„Avem lucrările pe care le promovăm de obicei și anume cele de artă transilvană, dar ne-am propus să introducem și lucrări de artă postbelică. Încercăm, în acest fel, o recuperare prin comerțul de artă al unor nume de artiști, al unor fenomene. Ne-am asumat acest rol de a atrage atenția asupra lor. Avem exemplul lui Vasile Pop-Silaghi, care era un artist bun în anii ’60-’70, printre primii care lucra abstract la Cluj și care nu este cunoscut pentru că opera i-a fost uitată. Același lucru putem spune despre Gheorghe Codrea căruia i-am dedicat o expoziție în această toamnă când am deschis noul spațiu al Galeriei Quadro și când inclusiv colegii lui de generație, cum a fost Ana Lupaș, au rămas surprinși de ceea ce am scos la suprafață”, a spus  Sebestyén György Székely.

În centru, lucrarea lui Vasile POP-SILAGHI/Înălțare (1971)

În centru, lucrarea lui Vasile POP-SILAGHI/Înălțare (1971)

Quadro organizează licitații de două ori pe an, cu o rată de adjudecare în jur de 40-60%, clasându-se  pe locul doi pe țară, după licitațiile Artmark. Această rată a devenit constantă, spune directorul galeriei. Potrivit acestuia, aproximativ 70-80% din cumpărători nu sunt clujeni, unele licitații atrăgând licitatori din 13 țări.

„În 2009 am avut în a doua noastră licitație o lucrare de Cornel Brudașcu pe care ați putut-o admira anul acesta ca piesă principală în expoziția personală a artistului deschisă la Plan B în Berlin. Pe atunci era scoasă la licitație la prețul de 7000 de euro și nu o puteam vinde. Dar în ultimii doi-trei ani au început și colecționarii români să aibă alte preferințe. Și colecționarii „mai clasici” care în mod normal îl preferă pe Grigorescu au început să treacă spre Șerban Savu, de exemplu. Cu această licitație ne adresăm unei clase de mijloc, intelectual și financiar vorbind. Care nu are posibilitatea atât de mare financiară, dar are o anumită cultură și necesitate culturală. Zona aceasta pentru mine, ca director de galerie, poate fi o țintă. De asemenea, adresându-ne acestui segment de public simt că ceea ce facem noi are o anumită valoare socială și nu e doar business. Adică putem contribui la dezvoltarea gustului într-un anumit mediu, destul de puțin consolidat, de altfel. Apare o generație de colecționari mai tineri, care au în jur de 40 de ani și spre ei trebuie să ne îndreptăm atenția”, a declarat Sebestyén György Székely.

Lucrări de SCHLOSSER Jenő și în centru, o călimară cu putti, semnată de austriacul Michael Powolny, co-fondatorul Wiener Keramik

Continuând direcția galeriei de promovare a artei clujene moderne, licitația aduce în atenția publicului lucrări semnate de artiști binecunoscuți precum Teodor Harșia, Petre Feier, Miklóssy Gábor, dar și importante lucrări ale unor artiști care merită atenția colecționarilor, precum Vasile Pop-Silaghi, Balázs Péter, Gheorghe Codrea. Școala băimăreană de pictură, prima colonie de plein-air de pe teritoriul țării și o emblemă a producției artistice moderne, va fi reprezentată în licitație de lucrări semnate de artiști precum Maticska Jenő, Perlrott Csaba Vilmos, Szopos Sándor, Nagy Oszkár, Vida Géza și alții.  Artiștii diasporei românești din diferite generații, de la dadaistul Marcel Iancu, reprezentanții suprarealismului, Jules Perahim, Jean David, până la artiștii neo-avangardei, Ion Bitzan, Paul Neagu, dar și un număr însemnat de artiști contemporani sunt prezenți în licitație cu o varietate de lucrări prețioase. Un segment special al licitației îl reprezintă cărțile obiect, rezultat al practicii artiștilor de a contopi variate genuri și forme de exprimare.

„Avem, de exemplu, în licitație manifestul Generative Arts, al lui Paul Neagu, scos în 1977 la Londra. A fost adus prima dată într-o licitație din țară. Cumva vrem să mergem și spre zonele acestea intermediare. Acum cinci ani nu puteam să vindem așa ceva. Oamenii nu erau interesați decât picturi de ulei pe pânză. Acestea sunt satisfacțiile noastre, când licitația atrage lucrări la care altfel nu ai acces și pe care poți să le aduci în atenția colecționarilor”, a declarat directorul Galeriei Quadro.

După licitația din această iarnă, la începutul anului viitor, Galeria Quadro va găzdui o expoziție a artistei Maria Ciupe, care a înființat școala de artă textilă din Cluj și care va marca prima expoziție feminină după nouă ani de la deschiderea galeriei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu