Încep Zilele Culturale Maghiare. Evenimentul va avea și o ediție de iarnă

A şasea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare (16-23 august) va întâmpina publicul cu peste 500 de evenimente, de la concerte live în Piaţa Unirii şi pe strada Kogălniceanu, la seri de film şi de teatru, de la evenimente gastronomice sau târguri colorate până la plimbări ghidate pentru a redescoperi comorile arhitecturale ale oraşului, de la cursuri de dans, la petreceri. Unul dintre momentele importante ale evenimentului va fi prelegerea „Cine este celălalt și ce vrea”, un dialog amical intercultural pentru demontarea stereotipurilor. O noutatea va fi amplasarea unui târg de meșteșugari pe strada Inocențiu Micu-Klein, redeschiderea pentru publicul larg a Bisericii reformate de pe strada Kogălniceanu, sau organizarea unei expoziții în Sala Polivalentă. Cele mai importante momente din festival vor avea și interpretare și traducere în limba română.

Bugetul din acest an al Zilelor Culturale Maghiare este de 250.000 de euro, din care aproximativ jumătate reprezintă bani publici români și maghiari. Primăria Cluj-Napoca a alocat de această dată 300.000 de lei, spre deosebire de anul trecut când Zilele Culturale Maghiare au primit 130.000 de lei din partea Primăriei. „Am lucrat cinci luni pentru a cheltui banii aceștia în zece zile”, a precizat, în glumă, în timpul conferinței de presă, Sánta Levente, membru al echipei de organizare a Zilelor Culturale Maghiare. Organizatorii au făcut câteva precizări cu privire la programul evenimentelor și la noutățile acestei ediții. În plus, Gergely Balázs, organizatorul principal al evenimentelor a anuțat că în preajma Crăciunului va exista și o ediția de iarnă a Zilelor Culturale Maghiare, de o mai mică anvergură.

În cele opt zile de festival, evenimentele sunt programate în 30 de locuri, în spaţii în aer liber, din centrul oraşului, dar şi în instituţii. 11 concerte vor avea loc în Piaţa Unirii, iar în zona centrală va avea loc şi o paradă a participanţilor la Festivalul Internaţional de Folclor, unde vor fi prezente 17 ansambluri folclorice din mai multe ţări.

„Vrem să dăm exemplu că se pot organiza evenimente în Piața Unirii, dar bine filtrate, bine selectate și unde municipalitatea va avea siguranța că nu se vor depăși limitele decenței în ceea ce privește numărul decibelilor produși. Orice eveniment de acest gen produce discomfort, dar trebuie să ne acceptăm unii pe alții. Trebuie găsite întotdeauna cele mai bune soluții”, a spus viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horváth Anna. „De cinci ani organizăm acest festival și niciodată nu am depășit limita legală sau limita bunului simț. Acum trei ani am avut un concert de heavy metal pe care l-am scos din Piața Unirii și l-am mutat în față la Sala Sporturilor”, a mai precizat Gergely Balázs cu referire la posibilitatea ca unele evenimente organizate în Piața Unirii să îi deranjeze pe locuitorii din centru.

Deschiderea festivă a Zilelor Culturale Maghiare va avea loc luni, 17 august, de la ora 19:00 la Opera Maghiară de Stat. Spectacolul „Transcarpatia evocată – dincoace și dincolo de trecători” prezintă, pentru prima dată în istoria dansului popular maghiar de scenă, în cadrul unei antologii, cultura tradiţională variată și bogată a popoarelor – maghiari, ucrainieni, ruteni, huţuli, români, ţigani, evrei – care trăiesc în Carpaţii Orientali și la poalele acestora, în Transcarpatia.

10401399_1035479659810390_8888073576813762918_n

Patrimoniul cultural european: Herend

Sâmbătă, 15 august, de la 18:00 în incinta Muzeului de Artă Cluj-Napoca va avea loc vernisajul expoziței „Patrimoniul cultural european: Herend”. În cadrul expoziței vor fi prezentate produsele unice, lucrate de mână în Manufactura de Porţelan de la Herend (Ungaria), fondată cu 189 de ani în urmă. Vor fi expuse și obiectele produse în filiala de excelenţă a fabricii-mamă care a funcţionat odinioară la Cluj.

Cu această ocazie, Lucian Nastasă-Kovács (directorul Muzeului de Artă din Cluj), Simon Attila (directorul general al Manufacturii de Porţelan de la Herend) și Mile Lajos (consulul general al Ungariei la Cluj) vor rosti cuvinte de salut, iar istoricul de artă Murádin Jenő va susţine o prelegere. Custodele expoziţiei este Krámlik Attila, iar Pásztor Csenge Bíborka răspunde de completarea expoziţiei cu obiecte produse la Cluj. Tot cu această ocazie, Muzeul de Artă din Cluj a pregătit o surpriză. După ce au fost ascunse de ochii publicului timp de decenii, vor putea fi văzute și busturile cuplului împărătesc format de regina Elisabeta a Ungariei și Francisc Iosif I, împărat al Austriei și rege al Ungariei. Publicul va putea beneficia gratuit de trei tururi ghidate în limba română: joi, 20 august, ora 15:00, vineri, 21 august, ora 12:00 și duminică, 23 august, ora 15:00. Expoziția va fi deschisă până în 30 august.

O expoziţie memorială dedicată arhitectului Makovecz Imre Vernisaj va avea loc duminică, 16 august de la ora 17:00 la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Biserica reformată își redeschide porțile

Biserica reformată din Uliţa Lupilor (azi, strada Mihail Kogălniceanu), cea mai mare biserică gotică cu o singură navă din Europa de Sud-Est, reprezintă una dintre atracţiile cel mai des vizitate de către turiștii care sosesc la Cluj. Cu toate acestea, ea a fost închisă timp de un an și jumătate pentru lucrări de renovare. Reintegrarea oficială a bisericii în circuitul vieţii religioase și culturale a orașului va avea loc în 16 august, la ora 11:30, în cadrul unei slujbe festive de mulţumire. Predica va fi rostită de că- tre Kató Béla, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, iar cuvântul de salut de către Fazakas Zsolt, preotul Parohiei Reformate Cluj-Centru. Lucrările de renovare vor fi prezentate de către Maksay Ádám, proiectantul principal al acestora. Totodată, redeschiderea bisericii va însemna și reluarea concertelor de orgă care și-au câștigat deja popularitatea. În timpul Zilelor Maghiare, biserica poate fi vizitată între orele 10:00 și 19:00.

Microstagiune a Teatrului Maghiar în cadrul Zilelor Culturale Maghiare

Teatrul Maghiar de Stat le pregătește clujenilor cinci reprezentații speciale, între 19 și 23 august De asemenea, între 20 și 23 august, instituția clujeană va găzdui un cort dedicat teatrului pentru copii și teatrului-lectură, precum și dezbaterilor sau jocurilor pentru copii și adulți. Miercuri, 19 august, de la ora 17:00, publicul va avea ocazia să revadă spectacolul #cântecdelebădă, în regia lui Ferenc Sinkó, punere în scenă care abordează problema îmbătrânirii într-un mod care trece dincolo de orice tabu și ne pune în fața unor întrebări esențiale despre sensul sau sensurile existenței noastre. Joi, 20 august, de la ora 17:00, clujenii vor putea participa la spectacolul realizat de Nona Ciobanu, „Cel care închide noaptea”, inspirat din filmul „Portarul de noapte” (1974) al Lilianei Cavani. Vineri, 21 august, de la 17:00, Sala Mare a Teatrului Maghiar va găzdui spectacolul „Văduva Karnyó” și cei doi zburdalnici, în regia lui Attila Keresztes, după un text al iluministului maghiar Csokonai Vitéz Mihály.

Concert Lajkó Félix Joi, 20 august, 21:00 – Piața Unirii

Lajkó Félix este un artist cu o sensibilitate aparte, care utilizează instrumentul muzical ca pe un intermediar între sine și lumea exterioară, iar rezultatul e un amestec visceral de suflet și muzică A fost numit „Violonistul diavolului”, „Paganini al Voivodinei”, chiar și „îmblânzitorul de cai”.Nu contează la ce instrument cântă: vioară, ţiteră, dacă fluieră sau turuie în microfon, nu contează din ce sursă se inspiră – muzica populară, cea clasică, blues sau jazz, toate sunt filtrate prin sine însuși și, improvizând, Lajkó Félix ne împărtășeș- te ceva parcă venit de pe un alt tărâm Lajkó a sedus melomani din Tokyo până în Amsterdam, din Londra până în Budapesta, din Ljubljana până în New York Pentru a se odihni și reîncărca, el se reîntoarce acasă în Voivodina, la Palics, la caii lui și la familie Membrii trupei: Lajkó Félix – vioară, țiteră, Brasnyó Antal – violă, Csobán Gergő – contrabas, Voce: Csizmadia Anna, Palya Bea, Tintér Gabriella

Cârnați, palincă și activități dinamice la Cortul Turismului Ungariei

Cortul dedicat turismului maghiar va prezenta oferta turistică a Ungariei, iar vizitatorii pot degusta mai multe produse tipic ungurești, respectiv pot participa la activităţi interesante.

Pe strada Potaissa, vineri, 21 august, înainte de prânz, bucătarii vor începe prepararea unei tocănițe din carne de vită sură ungurească și cușcuș de Hortobágy. Demonstrația de gătit va fi urmată de o degustare. Evenimentul gastronomic, la care va participa activ și maestrul bucătar Barabás Zoltán, vicepreședintele Uniunii Naţionale Ungare de Gastronomie, face parte din programul Cortului de Turism al Ungariei. Acesta va găzdui, pe strada Kogălniceanu, și degustări de produse tradiționale ungurești, de la cârnați de Gyula, pălincă ori gem de prune din Bereg, precum și diverse activități interactive.

Programul integral al Zilelor Maghiare poate fi consultat aici: http://zilelemaghiare.ro/program/selectii-din-program.

Distribuie:

Postaţi un comentariu