Gala Premiilor Operelor Naționale: Cele două opere din Cluj au câștigat premiile pentru cei mai buni soliști și cele mai bune spectacole

Hector Lopez în Werther/Foto: Nicu Cherciu

Interpreții Operei Naționale Române din Cluj, Diana Țugui și Hector Lopez au fost desemnați cei mai buni soliști din România la Gala Premiilor Operelor Naționale care s-a desfășurat luni seară la Iași. Totodată, spectacolul „Peter Pan” al Operei Române din Cluj a fost distins cu premiul „cel mai bun spectacol pentru copii”, iar spectacolele Operei Maghiare, „Nunta lui Figaro” și „Visul unei nopți de vară” ale Operei Maghiare clujene au primit, la rândul lor, distincția de cele mai bune spectacole ale stagiunii 2014-2015. Un alt succes clujean a fost desemnarea Vioricăi Bogoi și a lui Florin Ianc drept cea mai bună solistă, respectiv cel mai bun solist de dans contemporan.

A treia ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale s-a desfășurat luni, 23 noiembrie, la Iași, o premieră a acestei ediții fiind marcată de prezența Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Gala Operelor i-a avut ca invitați de onoare pe celebrul bariton Leo Nucci și pe soprana Elena Moșuc, care a primit și Marele Premiu.

Gala Premiilor Operelor Naționale celebrează și premiază performanțele lirice din stagiunea 2014-2015 ale Operelor din țară care și-au desemnat nominalizările pentru fiecare categorie de premii – Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” Constanța și Opera Naţională Română Iaşi.

Organizată pentru prima dată în România în anul 2013, Gala Premiilor Operelor Naționale este inițiată de Opera Națională Română Iași.

Lista premianților la Gala Premiilor Operelor Naționale, ediția a treia:

 „Premiul pentru cel mai bun dirijor” – Traian Ichim de la Opera din Iaşi.

„Premiul pentru cel mai bun regizor” – Andreea Batistini de la Opera din Chişinău.

„Premiul pentru cel mai bun spectacol de Operă” – „Nunta lui Figaro”, spectacol al Operei Maghiare din Cluj.

„Premiul pentru cea mai bună solistă” – Diana Ţugui,  de la Opera Română din Cluj.

„Premiul pentru cel mai bun solist” –  Hector Lopez de la Opera Română din Cluj.

„Premiul pentru cel mai bun debut” – Lăcrămioara Hrubaru Roată de la Opera din Iaşi.

„Premiul pentru cel mai bun debut masculin” – Florin Guzgă de la Opera din Iaşi.

„Premiul pentru cel mai bun coregraf de dans contemporan” a fost câştigat de Gigi Căciuleanu.

„Premiul pentru cel mai bun spectacol de dans contemporan” – „Visul unei nopţi de vară” al Operei Maghiare din Cluj.

„Premiul pentru cea mai bună solistă de dans contemporan” – Viorica Bogoi de la Opera Maghiară din Cluj.

„Cel mai bun solist de dans contemporan” – Florin Ianc, de la Opera Maghiară Cluj Napoca, pentru interpretarea din „Visul unei nopți de vară”.

„Premiul pentru concepţia decorului”  – Octavian Neculai.

„Premiul pentru concepţia costumelor” –  Mario de Carlo, de la Opera Națională Română din Cluj Napoca, pentru „Lucia di Lammermoor”.

Un premiu special i-a fost oferit Monicăi Babuc, ministrul Culturii din Republica Moldova.

 „Premiul pentru cel mai bun solist de balet clasic” – Alecsei Terentiev de la Teatrul Naţional de Opera şi Balet din Chişinau

„Premiul pentru cea mai bună solistă de balet clasic”  – Cristina Terentiev de la Teatrul Naţional de Opera şi Balet din Chişinau

„Premiul pentru cel mai bun coregraf de balet clasic” – Horaţiu Cherecheş, de la Opera din Constanţa.

„Premiul pentru cel mai bun spectacol de balet” – „Romeo şi Julieta”, spectacol al Operei din Constanţa.

„Cel mai bun spectacol pentru copii”  – Opera Naţională din Cluj cu spectacolul „Peter Pann”.

„Cel mai bun musical” – „Letshow”, Opera Maghiară din Cluj.

„Cel mai bun spectacol de operetă” – Opera din Constanţa cu spectacolul „O noapte la Veneţia”.

Premii de excelență, pentru întreaga carieră au fost conferite din partea Operei Naționale Române prim-balerinei Ileana Iliescu, balerinului Gheorghe Iancu precum și balerinului, coregrafului și regizorului George Ștefan. În cadrul Galei, un alt premiu de excelență a fost acordat de ONRI designerului și scenografei Marina Drăghici.

Premii de Excelență și Premii Speciale au fost acordate și de Opera Națională Română din Cluj, Opera Națională Maghiară din Cluj Napoca, Opera Națională ‘Oleg Danovski’.

Pentru prima oară în cadrul Galei Operelor Naționale au fost acordate Premii „In Memoriam”, baritonului Dan Iordăchescu, sopranei Eleonora Enăchescu, sopranei Roxana Bageac și tenorului Cornel Stavu.

Postaţi un comentariu