FOTO Show aviatic româno-american și „întrecere” între un BMW și un MIG 21 LancerR, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii

Foto: Dan Bodea

Peste 5000 de persoane din Cluj și din județele învecinate au ales să-și petreacă prima parte a zilei de sâmbătă la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii pentru a asista la show-ul aviatic organizat cu ocazia sărbătoririi, în 20 iulie, a Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene Române. Un moment special al show-ului a fost „întrecerea” dintre un MIG 21 LanceR și o mașină BMW X6 cu 900 cai putere care atinge 100 de kilometri în trei secunde.

Evoluții în zbor ale aviației civile și sportive, prezentări ale aviației militare și ale aeronavelor aparținând Bazei 71 Aeriană, exerciții tactice și numeroase alte surprize au fost oferite spectatorilor pe durata a patru ore. La demonstrații au participat și aeronave F-15 și militari americani prezenți în această perioadă la un exercițiu bilateral între România și SUA. „Ca în fiecare an mă bucur că suntem în număr atât de mare aici, atât noi cât și publicul venit din mai multe județe și sperăm ca acest miting aerian de la Câmpia Turzii să devină un brand al unei zile atât de speciale cum este Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene Române”, a precizat Marius Oatu, comandant al Bazei 71 Aeriene, Câmpia Turzii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Publicul a avut ocazia să urmărească prezentări în zbor și la sol ale aeronavelor aparținând Forțelor Aeriene, Mig 21 LanceR, elicoptere IAR 330 Socat şi IAR 330 MEDEVAC, aeronave IAR 99 Şoim şi IAR 99 STANDAR, elicoptere IAR 316 B, precum şi aeronavele de transport C-27J Spartan şi C 130 Hercules. De asemenea, a fost prezentată spectatorilor o expoziţie statică de tehnică militară precum şi un exerciţiu tactic demonstrativ cu forţe şi mijloace ale Forţelor Aeriene şi Forţelor Terestre Române. Nu au lipsit din programul celor patru ore de demonstrații salturile cu paraşuta şi zboruri demonstrative cu aeronave aparţinând operatorilor aerieni civili.

Exercițiul tactic a presupus demonstrarea capabilităților forțelor aeriene în executarea misiunilor de atac la sol, respectiv misiuni de acoperire aeriană și evacuare medicală. „Ne antrenăm la pace așa cum vom lupta”, a spus în fața ziariștilor comandantul Marius Oatu. Invitaţii speciali ediției din acest an au fost: Aeroclubul României, Iacării Acrobaţi, Boboiacii- Formaţia de Acrobaţie a Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Aeriene, SkyDive Transilvania şi Aeroclubul Luncani.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La mitingul din acest an au fost prezenți și câțiva comandanți ai Gardei Naționale Aeriene a Statului California care la solicitarea jurnaliștilor și-au exprimat părerea cu privire la avioanele Mig 21 LancerR. „Sunt avioane foarte capabile și ce vedem astăzi este că piloții americani și cei români se pot antrena împreună foarte eficient. Personal nu am zburat un MIG21, însă mi-aș dori asta. Cine nu și-ar dori? Este important să spunem însă că motivul pentru care ne aflăm aici este să asigurăm pe toată lumea din Europa și din NATO, că aviația americană și aviația română pot conlucra pentru a aduce un plus de valoare în cadrul organizației. Despre piloții români pot spune că sunt foarte capabili, competenți și adevărați patrioți”, a spus generalul Matthew Beevers din partea Departamentului Militar din California.

La rândul său, generalul Jon Kelk, adjunctul șefului Forțelor Aeriene Americane din Europa, a precizat că este important ca cele două forțe aeriene, americană și română, să se antreneze împreună, pentru că indiferent de planuri și de strategii dacă nu au loc antrenamente bilaterale, va exista întotdeauna o lipsă. „Fiecare aducem ceva unic în acest antrenament. Învățăm unii de la alții și în aceste timpuri inter-operabilitatea este cheia spre alte obiective”, a precizat Jon Kelk.

În perioada iulie-septembrie, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii se desfăşoară exerciţiul bilateral româno-american Dacian Eagle 2016. La exerciţiu participă aproximativ 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR şi elicoptere IAR-330 Puma (SOCAT şi MEDEVAC) aparţinând Bazei 71 Aeriene şi aproximativ 200 de militari americani cu aeronave F-15 şi tehnica de deservire aferentă aparținând California Air National Guard.

Foto: Dan Bodea

Postaţi un comentariu