FOTO Clujenii au aflat cum se scrie numele lor în chineză și au degustat ceai, la Festivalul Ceaiului Chinezesc

Festivalul Culturii Ceaiului Chinezesc se află în acest an la a treia ediție/Foto: Dan Bodea

Persoanele care au dorit să afle aspecte ale culturii chineze, chiar și fără interesul de a urma un curs de chineză sau de caligrafie, au avut ocazia să descopere la Cluj lumea fascinantă a Chinei la cea de-a treia ediție a Festivalului Culturii Ceaiului Chinezesc.

Clujenii care îndrăgesc savoarea ceaiului autentic chinezesc au primit îndrumări despre diferitele beneficii pentru sănătate și au admirat ceremonia de preparare și de servire a ceaiului degustând la sfârșit diferite tipuri de ceai chinezesc. La fel ca în edițiile anterioare, standul care a atras cel mai mult a fost cel al numelor chinezești. „Toată lumea este interesată  de standul numelor în limba chineză pentru că fiecare rămâne cu ceva pe care îl duce acasă. Toți vizitatorii care trec pe la acest stand primesc o hârtie specială unde le este scris numele în caligrafie chinezească. Alte standuri populare sunt și cele unde se poate degusta ceai, sau cel cu jocuri”, a precizat pentru Transilvania Reporter, Smaranda Moldovan, reprezentantă a Institutului Confucius.

„Transilvania Reporter” în limba chineză/ Foto: Dan Bodea

„Transilvania Reporter” în limba chineză/ Foto: Dan Bodea

De asemenea, în cadrul festivalului a fost organizată şi o expoziţie de carte, iar vizitatorii au primit semne de carte cu învățăturile filozofului Confucius. În plus, clujenii au descoperit câteva dintre jocurile tradiționale chinezeşti, inclusiv șahul chinezesc. „Majoritatea persoanelor de naționalitate chineză pe care le vedeți aici sunt profesori ai Institutului Confucius, dar și tineri care vin la UBB în cadrul schimburilor de studenți. Românii de la standuri sunt și ei studenți care fac practică la Institutul Confucius sau studenți de la secția de Chineză din cadrul Facultății de Litere. Avem și elevi de la Liceul de coregrafie din Cluj care ne ajută și ei în organizare”, a precizat Smaranda Moldovan.

„Institutul Confucius funcționează de patru ani la Cluj și lumea este foarte interesată de cultura chineză. În momentul în care avem activități lumea vine să ne vadă, să ne cunoască, fără să facem marketing pentru a promova evenimentele. În cadrul Institutului avem sute de cursanți. Până acum am avut aproape 3000 de cursanți și avem școli și universități partenere”,  Smaranda Moldovan, reprezentantă a Institutului Confucius.

În data de 21 septembrie 2009, la Cluj-Napoca s-a deschis cel de-al doilea Institut Confucius din România, având ca scop învățarea limbii chineze și întărirea legăturilor sino-române. Institutul este rezultatul unui acord de cooperare încheiat între Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca şi sediul Institutelor Confucius din China.

Mai jos puteți citi și un interviu cu Feng Shaozhong director al Institutului Confucius din Cluj-Napoca:

https://transilvaniareporter.ro/cultura/feng-shaozhong-directorul-institutului-confuciusurmatorii-doi-ani-pe-care-ii-petrec-in-cluj-sunt-decizia-mea/

Festivalul Culturii Ceaiului Chinezesc se desfășoară sâmbătă, 2 noiembrie, până la ora 20.00, în Iulius Mall.

Urmăriți o galerie foto realizată de colegul nostru Dan Bodea la Festivalul Culturii Ceaiului Chinezesc:

[nggallery id=254]

Distribuie:

Postaţi un comentariu