FOTO Biserica Reformată de pe Kogălniceanu, inaugurată după aproape doi ani de restaurare

Foto: Cristina Beligăr

După o pauză de peste un an și jumătate, credincioșii reformați din Cluj s-au reunit la Biserica de pe strada Mihail Kogălniceau pentru a lua parte la prima slujbă oficiată după renovarea edificiului. Biserica reformată de pe strada Kogălniceau este cea mai mare clădire în stil gotic cu o singură navă din Transilvania, fiind fondată de regele Matei Corvin și construită între anii 1486-1503. Restaurarea ei a costat 19 milioane de lei, respectiv în jur de 4, 5 milioane euro, bani proveniți în cea mai mare parte din fonduri europene.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„Eparhia Reformată din Ardeal are peste 650 de biserici iar cheltuielile de restaurare a acestor biserici depășesc capacitățile eparhiei. În Cluj avem 12 comunități reformate, însă baza lor a pornit din acest loc. Nu există în România multe monumente cu o așa vechime și de aceea am considerat necesară restaurarea, dar numai din donațiile voluntare are enoriașilor nu putem conserva toate aceste clădiri. Astfel restaurarea bisericii De pe Kogălniceanu a fost posibilă prin sprijinul Uniunii Europene, a Guvernului maghiar și a Guvernului român. Lucrările de restaurare au fost realizate în mai puțin de doi ani.”, a declarat Kató Béla, episcop al Eparhiei Reformate a Ardealului.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

IMG_3607

Arhitectul principal al lucrărilor, Maksay Ádám, a precizat la rândul său în cadrul unei conferințe de presă că după depunerea proiectului de restaurare în 2008, au trecut patru ani până când proiectul a fost declarat câștigător, contractul cu executantul fiind încheiat în 2014. Din cauza acestei întârzieri, lucrările care erau proiectate pentru a fi realizate în 36 de luni, au trebuit să fie finalizate în 17 luni. „Astfel, am restaurat interiorul și exteriorul Bisericii, a fost realizată repararea structurii acoperișului și a pereților, s-a realizat schimbarea integrală a sistemului de încălzire și sistemului de iluminat al bisericii, respectiv iluminatul exterior, au fost curățate elementele artistice din piatră, au fost restaurate mobilierul interior al Bisericii, orga, colecția de blazoane amplasate pe mobilierul bisericii sau elementele de picturi murale care au fost descoperite în timpul execuției. Cu ajutorul Consiliului local Cluj s-a realizat și repavarea trotuarului în jurul bisericii cu piatră cubică”. De asemenea, la intrarea în biserică ușile sunt din sticlă, astfel încât interiorul să fie vizibil și din exterior. În cele 17 luni cât a durat renovarea, au participat la proiectare în jur de 40 de persoane, iar echipa de executanți a fost formată din 120 de persoane. „Ca durabilitate, sperăm ca în următorii 50 de ani să nu fie nevoie de lucrări de acest nivel, dar este necesară îngrijirea temporară a bisericii pentru a ajunge la acest termen îndelungat”, a mai spus Maksay Ádám.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

 IMG_3599

„Biserica de pe Kogălniceanu este foarte cunoscută pentru că de mai multe decenii se organizează aici concerte de orgă, iar blazoanele care sunt păstrate și expuse în biserică sunt cunoscute și ele în toată Europa. Este în primul rând un simbol al locului, fiind un adevărat centru cultural pe lângă faptul că este un locaș de cult foarte important pentru reformații din Cluj”, a precizat  Fazekas Zsolt, pastorul Parohiei Reformate Cluj-Centru. Biserica a mai trecut prin două renovări, însă de la ultimele intervenții cu caracter general s-a scurs jumătate de secol.

Principala intrare în Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu are ușile din sticlă/Foto: Cristina Beligăr

Principala intrare în Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu are ușile din sticlă/Foto: Cristina Beligăr

La inaugurarea Bisericii Reformate au fost prezenţi sute de credincioși reformați, dar și oficialități precum primarul Emil Boc, viceprimarul Horvath Anna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ministrul pentru Resurse Umane din Guvernul Ungariei, Balog Zoltan, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt și episcopi ai bisericilor tradiţionale maghiare din Ardeal. La finalul ceremoniei a fost intonat imnul Ungariei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu