Filme despre extremism și ambiție în cursa pentru trofeele Festivalului Internațional de Film Transilvania(TIFF)

Șase regizori debutanți și șase aflați la al doilea film intră anul acesta în cursa pentru trofeele Festivalului Internațional de Film Transilvania, desfăşurat între 30 mai-8 iunie. Cele 12 filme din Competiția TIFF 2014 vin din ţări ca Iran, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Norvegia, Italia, Tanzania, Bulgaria, SUA, Spania, Polonia sau România. După două ediții fără nici un film românesc în competiție, “Quod Erat Demonstrandum”, pelicula alb-negru regizată de Andrei Gruzsniczki, concurează pentru Trofeul Transilvania.

„Ce m-a interesat atunci când am asamblat competiția TIFF-ului din acest an au fost diversele forme de extremism – vizual sau narativ – la care au recurs regizorii celor 12 filme din selecție. Nu e vorba aici de şoc sau de provocare de dragul provocării, ci de ambiția de a spune o poveste originală sfidând convențiile sau cărările bătute”, declară directorul artistic Mihai Chirilov.

„Câte filme ați mai văzut care să aibă drept protagonist un afro-american albinos şi care, deşi ficțiune, să-ți dea impresia că urmăreşti un documentar? Cât de greu e să ții un film în doar două personaje, cu unitate de timp şi de spațiu, şi să nu cazi în teatru filmat? Te mai poți trezi la viață atunci când te îngrijeşti de morți? Ce vede o oarbă? Ce aude o surdomută? Cum visează un câine? Care e prețul acceptării propriei sexualități? Cum se mai poate vorbi astăzi despre comunism, când lumea pare să se fi săturat de subiectul ăsta? De ce poate fi în stare un cuplu care şi-a pierdut copilul pentru a-şi regăsi echilibrul pierdut? Și nu în ultimul rând: dacă timpul şi spațiul ar fi ca o bandă Moebius, cum ar arăta ele într-un film?”, adaugă Chirilov.

Paat still

Filmele înscrise în competiţie sunt:

“Umbra albă” (r. Noaz Deshe), “Stockholm” (r. Rodrigo Sorogoyen), “Vis-à-vis” (r. Nevio Marasović), “Natură moartă” (r. Uberto Pasolini), “Orbire” (r. Eskil Vogt), “Vocea celor neauziți” (r. Maximón Monihan), “Câinele” (r. Amir Toodehroosta), “Zgârie-nori suspendați” (r. Tomasz Wasilewski), “Quod erat demonstrandum” (r. Andrei Gruzsniczki), “Viktoria” (r. Maya Vitkova), “Ce-am avut mai de preț” (r. Max Currie) şi “Peştele şi pisica” (r. Shahram Mokri).

Povești horror în Shadows Shorts

Ca în fiecare an, lungmetrajele concurente sunt însoțite de filmele scurte din secțiunea competitivă Shadows Shorts/ Umbre – Scurtmetraj, selecționate de Mihai Mitrică. Cele 12 scurtmetraje, proiectate înainte de filmele din Competiție, vin cu povești întunecate, sângeroase sau fanteziste despre vârcolaci (Luna), oameni consumați din interior, la propriu (Bulimia Purpura), civilizații extraterestre în care mașinile se revoltă împotriva creatorilor lor (R’ha). Shhh este un omagiu adus lui Guillermo del Toro, Dedalo – un SF în stilul Alien, Yardbird a fost selecționat la Cannes, iar Blow Your Trumpets Gabriel, un videoclip al trupei Behemoth, este o premieră la Shadows Shorts. Campania de imagine a secțiunii va fi creată, ca în fiecare an, de GAV.

Juriul Shadows Shorts este format din regizorul și scenaristul spaniol Marc Carrete (Asmodexia), Gaz Bailey, directorul Abertoir – Wales’ International Horror Festival, și Costin Chioreanu, artist grafic, fondatorul studioului Twilight13Media, care a realizat, printre altele, coperta ultimului album al trupei metal Arch Enemy.

Distribuie:

Postaţi un comentariu