Expoziție semnată de maestrul Ioan Sbârciu,  la Centrul de Artă Hugo Voeten din Belgia

Foto arhivă: Dan Bodea

Centrul de Artă Hugo Voeten din orașul belgian Herentals va găzdui duminică, 29 noiembrie, o expoziție personală de pictură semnată de maestrul Ioan Sbârciu, preşedinte al Universității de Artă și Design din Cluj și mentor pentru numeroase generații de artiști clujeni. În lunile următoare artistul va participa la mai multe expoziții în străinătate.

Intitulată Transylvanian Lights, expoziția maestrului Sbârciu în Belgia reunește lucrări realizate în ultimii ani, de la schițe pe hârtie, la o instalație picturală compusă din trei lucrări de mari dimensiuni (4×6 metri). Temele centrale ale expoziției sunt mitologia, peisajele transilvane și tainele universului. Selecția lucrărilor a fost făcută de Simon Delobel, curator francez și director al centrului. Astfel expoziția cuprinde mai multe lucrări reunite sub titlul Pădurea de cenuşă (The Cinder Forest) în care artistul transmite conexiunea puternică și experiența intensă pe care o are în mijlocul naturii, dar și lucrări care corespund temei generale a expoziției.

„În arta sa, temele mitologice și peisajele transilvane sunt esențiale. Lucrările sale au influențat numeroase generații de pictori români. Mulți cunoscuți artiști contemporani precum Marius Bercea, Adrian Ghenie, Victor Man, Serban Savu și Mircea Suciu i-au fost studenți la Universitata de Artă și Design din Cluj, unde Ioan Sbârciu este profesor”, se precizează în prezentarea evenimentului.

Pădurea de cenușă/Foto: artcenter.hugovoeten.org

Pădurea de cenușă/Foto: artcenter.hugovoeten.org

Centrul de artă unde va expune profesorul clujean aparține omului de afaceri belgian Hugo Voeten- fostul șef al lanțului de supermarket-uri Delhaize – care are cea mai mare colecție de sculptură în aer liber din Europa instalată într-un parc care înconjoară casa în care locuiește. Clădirea care adăpostește centrul este o reconversie a unei clădiri industriale transformată în săli de expoziție cu caracter muzeal,  nouă etaje dedicate expozițiilor permanente, din care două etaje destinate expunerilor temporare.

Potrivit Mariei Rus Bojan, critic de artă, curator și fondatoare a MB Art Agency, Amsterdam, în colecția Hugo Voeten sunt prezenți mai mulți artiști români, de la Corneliu Baba, Cornel Brudașcu, Mircea Suciu, Mircea Cantor, la mai tinerii artiști de la Cluj, Teodora Axente, Oana Farcas, Robert Fekete, alături de multi alți artiști din blocul estic, în special din Bulgaria. În colecție se află și lucrări istorice ale unor artiști celebri precum August Rodin, Arno Breker, Kathe Koelwitz, Frans Massereel împreună cu lucrări ale unor importanți artiști ai momentului cum sunt Michael Borremans sau Anish Kapoor.

Foto: artcenter.hugovoeten.org

Foto: artcenter.hugovoeten.org

Expoziția Transylvanian Lights va fi deschisă la Centrul de Arta Hugo Voeten în perioada 29.11.2015-30.01.2016. Vernisajul va avea loc în prezența artistului și a criticului de artă Maria Rus Bojan.

Citiți și:

Defrişările din România, tema principală a expoziţiei profesorului Ioan Sbârciu

Distribuie:

Postaţi un comentariu