Eroi și victime: Realitatea bolnavilor psihic, în imagini la Galeria Visual Kontakt din Cluj

Foto: Dan Bodea

Doi artiști, o singură expoziție și o realitate pe care, uneori, preferăm să o negăm. În aceste cuvinte se poate rezuma expoziția propusă de Galeria Visual Kontakt în acest sfârșit de săptămână. „Inside” îi prezintă pe artiștii Odeta Catană și Sașa Bandi în încercarea de a aborda, din perspective diferite, universul bolnavilor mintal.

„Ca artist am lucrat foarte mult pe tema instituțiilor medicale și a spitalelor în general și cu atât mai mult mi-am dorit să exploatez acest subiect în calitate de curator. Este un proiect greu de expus din cauza temei și nu cred că foarte multe galerii l-ar expune. Am ales fotografii de atmosferă care spun multe de la sine. Pe lângă fotografiile Odetei îmi trebuia un contrapunct, adică un alt artist care să exploateze universul acesta întunecat. L-am găsit pe Sașa Bandi care a acceptat să interpreteze acest univers. Ceea ce redă el este momentul unei crize dintr-un spațiu, fizic sau imaginar. Sunt doi artiști care nu au absolut nimic în comun din punct de vedere estetic. Și tocmai asta m-a interesat să vadă publicul: pe de o parte realitatea, exemplificată prin fotografiile Odetei, pe de altă parte o interpretare a realității, așa cum o imaginează Sașa Bandi”, precizează Liviu Bulea, curatorul expoziției.

Foto: Dan Bodea

Astfel, expoziția reunește în cele trei camere ale Galeriei Visual Kontakt de pe strada General Traian Moșoiu nr.41 două viziuni ale unei realități extrem de dureroase.

Foto: Dan Bodea

Fotografiile Odetei Catană, originară din Călărași și stabilită la Berlin de mai bine de trei ani, fac parte din seria realizată în campania pentru drepturile omului „Lagărele de lângă tine”, începută în anul 2014 de Centrul de Resurse Juridice și implementată cu menirea de a crea un Mecanism Independent de Monitorizare, care să contribuie la prevenirea supunerii persoanelor cu dizabilităţi mintale închise în centrele de plasament, de recuperare şi reabilitare neuropsihică, în unităţi medico-sociale sau spitale de psihiatrie, la tratamente rele, inumane şi degradante.

Cu fiecare vizită, în fiecare oraş, spun inițiatorii proiectului, s-a evidențiat nevoia de a face mai mult și de a se implica mai concret în ceea ce priveste apărarea drepturilor acestor persoane atât de vulnerabile si predispuse la abuz. Așa a luat naștere proiectul „Clinica Juridică Mobilă” menit să ajungă la instituțiile izolate, în zonele sărace, în mediul rural sau în oraşele mici, pentru informarea, consilierea şi asistența juridică a celor aflați în pericol de a fi instituționalizați ca efect a lipsei de servicii din comunitate.

Conform statisticilor Ministerului Muncii, la sfârșitul anului 2016, peste 30.000 de persoane se aflau închise în 771 de centre de asistență socială de stat, în timp ce alți 10.000 de copii cu cerințe educative speciale și alți 40.000 care se află acum în asistență maternală sau în familii, riscă să ajungă în centrele de plasament, din cauza lipsei de servicii sociale, medicale şi educaţionale integrate la nivel local, în special în mediul rural.

Foto: Dan Bodea

Astfel, ca parte a proiectului „Lagărele de lângă tine”, prin fotografiile sale, Odeta Catană a documentat în 2014, timp de zece zile, interiorul spitalelor de psihiatrie și condițiile de viață ale persoanelor captive acolo, însoțindu-i pe reprezentanții campaniei în vizitele lor neanunțate din centre. Proiectul a avut deja parte de o expoziție mobilă în mai multe orașe din țară, inclusiv la Cluj, în iunie 2015, de această dată fiind expus într-un alt cadru. Dacă miza proiectului atunci era atragerea atenției publice asupra tinerilor cu dizabilități şi a vieții lor de zi cu zi între pereţii centrelor de recuperare şi reabilitare, expoziția propusă de Galeria Visual Kontakt completează această intenție creând prin alăturarea abordărilor diferite atât o comparație, cât și un parcurs, respectiv din „realitatea” bolnavului psihic în realitatea dintre zidurile spitalelor de psihiatrie.

„A trebuit să mă adaptez unui mod nou de a mă apropia de oameni. Totul trebuia exprimat la nivel de atmosferă, de gestică și mai puțin insistat pe portrete și pe emoția transmisă de fețele pacienților. A fost o provocare pentru mine și de fiecare dată aveam un mic blocaj din care trebuia să ies. Vizita se întâmpla foarte repede și aparatul de fotografiat speria de multe ori. Când era însă vorba de copii și de adolescenți, prima reacție a lor, văzându-mă, era de exaltare”, precizează fotodocumentarista Odeta Catană cu referire la implicarea ei în proiectul inițiat de Centrul de Resurse Juridice.

Citiți mai multe despre proiectul „Lagărele de lângă tine” în articolul  de mai jos publicat de Transilvania Reporter în luna iunie a anului 2015:

O copilărie altfel: lagăre și fericire

Foto: Dan Bodea

„Vizitele le-am făcut pe parcursul a zece zile. Intram în biroul directorilor alături de colegii mei juriști și psihologi, pentru verificarea actelor, timp în care eram siguri că se făcea curățarea întregii instituții. Făceam apoi vizite în camere, pe holuri, în cantină, în bucătărie, de cele mai multe ori însoțiți de personalul spitalelor. Uneori, aveam un fel de cordon de oameni în jur și era aproape imposibil să fotografiez. Asta se întâmpla mai ales în grupurile sanitare unde nu existau condiții adecvate pentru pacienți. Erau, de exemplu, perdele la baie care aveau pliuri în material, ceea ce însemna că erau puse atunci, pentru vizita noastră”, povestește Odeta Catană.

Odeta Catană deține un Master în fotografie documentară obținut la University of Wales, Newport, UK și a realizat mai multe proiecte sociale care au avut în focus refugiați din Siria sau comunitatea de etnie romă din Berlin.

Fotografiile selectate de curatorul Liviu Bulea, împreună cu autoarea lor, pentru expoziția „Inside”, sunt împărțite în două camere ale galeriei, în cea de a doua încăpere acestea fiind prezentate în oglindă cu desenele realizate de artistul vizual Sașa Bandi, absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj, în prezent doctorand la aceeași universitate. Utilizând trei obiective foto fixe, în imagini se observă cum autoarea se folosește de diferite elemente din camerele de spital pentru a evita chipurile pacienților, fiind nevoită astfel să insiste asupra membrelor sau a altor detalii din proximitatea bolnavilor.

Foto: Dan Bodea

De cealaltă parte, lucrările realizate de Sașa Bandi privesc degradarea umană, mentală și spirituală, o tematică pe care artistul o abordează de obicei în arta sa. Un pitbull triumfător care plânge și alte personaje grotești sunt desenate pe coperți de cărți sau foi vechi din anii ’70-’80. „Nu pot să desenez pe alb pentru că mă intimidează. Flirtez, în schimb, cu outsider art deși nu mă consider un outsider pentru că academicismul m-a pătat”, a mărturisit artistul pentru Transilvania Reporter.

Expoziția „Inside” este însoțită în data de 31 martie, în ziua vernisajului, și de un performance propus tot de artistul Sașa Bandi, performance care insistă asupra ideii de „erou” prins în capcanele propriei minți.

Foto: Dan Bodea

„Eroul este nebun, este înfrânt, putrezit și abandonat într-un colț, dar totuși preferă să stea acolo, pentru că nu este nimic afară pentru el. El nu se mai regăsește în nimic”, precizează artistul.  Acest „erou”, despre care Sașa Bandi vorbește, are și o notă autobiografică, arta lui, în general, fiind autobiografică, referindu-se la lupta constantă a artistului cu imposibilitatea de integrare și refugiul său în creație. „Deși el stă culcat pe jos, putrezit, descompus, el nu și-a pierdut sinele, a rămas integru, dar contează foarte puțin. Idealistul va da mereu greș și va fi un eșec toată viața”, mai spune artistul, potrivit textului din prezentarea expoziției.

„Personajele din fotografiile mele sunt mai mult victime, decât eroi. La un moment dat, am intrat într-o secție închisă în care erau internați pacienții cu problemele cele mai grave și mi se spunea că în curtea spitalului aveau voie să meargă afară doar în luna martie. Numai gândindu-te la asta simți că înnebunești”, a declarat fotografa Odeta Catană. 

Expoziția „Inside” poate fi vizitată la Galeria Visual Kontakt din Cluj până la sfârșitul lunii aprilie.

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu