Elogiu adus cărții în curtea UBB: Monument-simbol de 2,5 metri și un mesaj adresat clasei politice actuale

Foto: Dan Bodea

Universitatea Babeş-Bolyai are începând de luni, 23 septembrie, un monument-simbol de 2,48 metri dedicat aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Universității Românești din Cluj. Cu ocazia dezvelirii monumenului, președintele Academiei Române și rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop, a transmis și un mesaj la adresa clasei politice din România.

Opera sculptorului clujean Liviu Mocan, monumentul „Laudă cărţii”, este realizată din bronz și andezit de Ilva  şi face parte din seria „Biblioteci verticale”, începută de artist în 2009 și continuată pe parcursul anilor. „Sculptura reprezintă o metaforă a cunoașterii: acumulările educaționale se substanțiază în mișcare, produc viață. Mesajul sculpturii fiind etern, materialele  din care a fost creată (bronzul și andezitul) sugerează neerodarea, focul, perseverența, regalitatea”, afirmă sculptorul Liviu Mocan. Monumentul nu are un vârf, ci o mică platformă care lasă loc exprimării ideilor. Mai exact, este un monument-coloană care îndeamnă oamenii „să se înalțe”. Artistul Liviu Mocan este autorul, printre altele, al monumentului Eroilor Martiri din 1989, cunoscut şi ca Stâlpii împuşcaţi situat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Dezvelirea monumentului „Laudă Cărții” a avut loc luni, 23 septembrie, în Curtea interioară a Clădirii centrale a Universităţii Babeş-Bolyai (str. M. Kogălniceanu nr 1).

Foto: Dan Bodea

 „Monumentul aduce un elogiu cărții de toate felurile și, mai mult decât cărții, scrisului pentru că fără scris rămânem doar niște primate. Cartea de educă și ne face intelectuali. Într-o instituție de cultură, a dedica un monument cărții este un lucru extraordinar. Prin ceea ce se întâmplă în această universitate cartea se află mereu în prim plan, sub orice formă s-ar afla ea. Cartea, scrisul, cititul înseamnă a forma o elită intelectuală din care să se poată recruta cei care au delegată de la noi puterea politică. Este de fapt un mesaj prin care să nu îi lăsăm pe inculți, pe analfabeți și pe iliterați să dicteze în problemele comunității pentru că astăzi gestionarea problemelor comunității este complicată și presupune răspunderi extraordinare. Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la cei care trebuie să sprijine învățământul și școala”, a transmis istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române și rector al UBB.

Sculptorul Liviu Mocan și-a exprimat recunoștință față de turnătorul în bronz Daniel Pop, din Baia Mare, care a reușit obținerea unor detalii remarcabile pe suprafața lucrării.

„Este cea mai bine turnată lucrare în bronz din întreaga mea carieră. De asemenea, în interiorul sculpturii o structură din inox pleacă prin soclul de piatră până în betonul din fundație. Acestea le-au făcut alți specialiști, în timp ce echipa universității a turnat fundația. Le mulțumesc tuturor. Aș mai vrea să mulțumesc Marelui Sculptor, celui care m-a creat, celui care mi-a dat un corp și o mișcare. Aceste două lucruri învățate de la Marele Sculptor, am încercat să le aplic și aici. Ca urmare, lucrarea aceasta are un corp și o mișcare ”, a spus artistul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Titlul lucrării, „Laudă cărții”, care face parte din ciclul „Biblioteci verticale”, a fost ales de rectorul UBB, acad. Ioan-Aurel Pop. La rândul său, profesorul universitar Simion Simon, decan al Facultății de Fizică din cadrul UBB a fost unul dintre cei care i-au propus sculptorului Liviu Mocan realizarea unui monument care să marcheze 100 de ani de universitate românească la Cluj. Tot el a ales și citatul înscris pe plăcuța explicativă care aparține președintelui american Thomas Woodrow Wilson: „You devour a book meant to be read,…because it contains such stuff as it makes the mind hungry to look upon”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu