Din spatele scenei, în fața cortinei: Fotografii de expoziție cu organizatorii celor mai importante evenimente din Cluj

Foto: Dan Bodea

Una dintre expozițiile deschise în aceste zile la Bastionul Croitorilor din Cluj îi aduce în fața publicului pe o parte dintre cei care contribuie deja de ani buni la însuflețirea vieții culturale clujene prin evenimentele și festivalurile pe care le organizează sau prin instituțiile de cultură pe care le conduc. La fel cum evenimentele organizate de ei aduc zâmbetul pe fața multora dintre noi, fotografiile încearcă și ele să surprindă atmosfera veselă din echipele lor și să redea cu naturalețe sentimentele pe care fiecare le-a avut în momentul ieșirii „în lumina reflectoarelor”.

Ideea proiectului ClujLife Behind the Scenes i-a aparținut fotografei Oana Pop și a venit ca o consecință a ultimilor ani de activitate în care a fost foarte aproape de diverși organizatori de evenimente. „Ocupându-mă de fotografie, în ultimii 5-6 ani, am observat un fel de linie directoare în tot ce înseamnă evenimente și am zis că ar trebui să îi aducem pe acești oameni în față. După mai multe discuții cu Ștefana Giurgiu, (PR manager al mai multor evenimente) și ulterior cu Gabi Aldea, (fondator Clujlife.com) am ajuns la concluzia să facem acest proiect. Aveam nevoie de un cadru pentru a prezenta expoziția și a apărut ideea de a o vernisa weekend-ul trecut la ClujLife Awards. Dacă tot aveam cadrul, ne-am organizat și noi pe acel moment și am început să ne gândim pe cine vom invita la ședințele foto. În ultimii ani evenimentele au explodat în Cluj și era păcat să nu îi vedem pe cei din spatele lor. Astfel,   aveam nevoie de minim 10-12 echipe pentru a putea contura expoziția. Surpriza noastră a fost că au venit toți cei invitați și dincolo de această bucurie, prezența lor spune că acești oameni nu sunt doar extrem de dedicați muncii lor, ci și deschiși ideilor noi. Expoziția a luat prin surprindere pe toată lumea în mod plăcut”, a precizat fotograful Oana Pop.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ședințele foto au avut loc în studio-ul Oanei, în luna ianuarie și, cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, s-au aglomerat pe ultima sută de metri. Ultima ședință a fost cu 24 de ore înainte de deadline. „Am început programările în studioul meu și am avut zi în care s-au prezentat și cinci echipe. Ideea mea era să îi fotografiez pe acești oameni în penumbră pentru a susține ideea de intrare în lumină. Dincolo de abordarea fotografică, prelucrarea în Photoshop a fost minimală și am preferat ca subiecții să fie cât mai naturali”, explică fotografa Oana Pop. Ca urmare, în expoziție nu vor fi văzute coafuri sau machiaje sofisticate, nici ținute extravagante. Cele 26 de echipe, inclusiv echipa organizatoare a expoziției, sunt fotografiate așa cum sunt ele într-o zi obișnuită de muncă, pregătite să stabilească ultimele detalii ale următorului eveniment.  Dat fiind că unele echipe organizează mai multe evenimente, diferența a fost făcută prin numărul de sigle de pe varianta print a fotografiilor.

Au fost alese doar evenimentele importante și instituțiile reprezentative, singurul absent major fiind Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Astfel, au pășit în fața aparatului foto al Oanei Pop, echipele sau reprezentanții: Cluj Blues Fest, Cluj 2015, Cluj 2021, Cluj Never Sleeps, Comedy Cluj, CooltUrban, Day 15, Delahoya, Electric Castle, Festivalul de Carte Transilvania, Filarmonica de Stat Transilvania, FISC, Jazz Day, Jazz in the park, Lollyboom, MOX, Opera Maghiară, Opera Română, STEPS, Temps D’Images, Teatrul Național Cluj-Napoca, TIFF, Transilvania Music Event, UNTOLD Festival, ZAIN, Zilele Clujului, Zilele Culturale Maghiare.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Deși, inițial, fotografa Oana Pop a pornit de la ideea ca la ședințele foto să se prezinte doar trei organizatori din partea fiecăruia eveniment, au existat și echipe de 7-8 persoane astfel încât varianta de a împărți suportul în doar patru dimensiuni a trebuit regândită. De asemenea, expoziția cuprinde și fotografii individuale ale oamenilor care au venit singuri la ședințele foto, din varii motive. Printre ei se numără, Florin Moroșanu, Președinte Asociația Cluj-Napoca 2021, Tiberiu Fărcaș, organizator Cluj Blues Fest, sau Gabriel Bota, directorul artistic al Festivalului Internațional de Carte Transilvania.„ Cu mulți dintre participanții la ședința foto am «negociat» și am finalizat câte trei fotografii pentru fiecare. După ce am fost și eu de acord cu zona de iluminare, ei și-au ales imaginea pe care să o printăm. Ideea era ca totul să fie firesc. Intimitatea studioului a contat foarte mult, dar și faptul că cei mai mulți dintre ei sunt extrem de veseli și pozitivi. Au început să râdă, să se ironizeze între ei și ședința nu putea fi decât una foarte relaxantă. Printre momentele amuzante s-a numărat ședința cu echipa TIFF, acolo unde ne-a venit ideea să îl facem pe Cristian Hordilă să leviteze, iar două dintre cele mai vesele ședințe au fost cea cu băieții de la Electric Castle și cu fetele de la Temps d’Images. Sigur, au fost și ședințe de trei minute cu persoane foarte grăbite, dar majoritatea au fost veseli și comunicativi. Cumva, dacă ne uităm la fiecare portret în parte, este pusă în valoare și personalitatea fiecăruia”, explică Oana Pop.  Fotografiile vor fi cuprinse într-un catalog digital și la finalul expoziției prezentată în aceste zile la Bastionul Croitorilor, fiecare echipă va primi cadou printul.

Din expoziție nu lipsește fotografia cu echipa organizatoare,   care îi are care protagoniști pe Oana Pop,   Ștefana Giurgiu și Gabi Aldea/Foto: Dan Bodea

Din expoziție nu lipsește fotografia cu echipa organizatoare, care îi are care protagoniști pe Oana Pop, Ștefana Giurgiu și Gabi Aldea/Foto: Dan Bodea

Din expoziție nu lipsește fotografia cu echipa organizatoare, care îi are ca protagoniști pe Oana Pop, Ștefana Giurgiu și Gabi Aldea. „A fost un proiect foarte diferit pentru mine pentru că dincolo de diverse comenzi, în general fac fotografie artistică și nu are legătură cu persoana umană decât în alte dimensiuni: ca sugestie, impresii, amprente. A fost o abordare nouă și, dacă la început ne gândeam că este un proiect de pionierat, pe parcurs am hotărât că este doar un început pentru câteva idei viitoare”, a spus Oana Pop.

Următorul proiect al fotografei este o surpriză la care lucrează deja de câteva luni. „Va fi o abordare total nouă, pe care o voi prezenta în data de 22 aprilie, în cadrul International Jazz Day. Mai am și alte proiecte în derulare, cum este un proiect în București și care tot anul acesta se va concretiza. Mai multe, însă vă voi spune la momentul potrivit. Cât despre expoziția care poate fi vizitată până în data de 18 februarie, la Bastionul Croitorilor, aceasta începe și se termină aici”, a concluzionat Oana Pop, explicând că expoziția ClujLife Behind the Scenes nu va fi una itinerantă.

Oana Pop a absolvit în 1995 Academia de Arte Vizuale “Ion Andreescu” din Cluj și este doctor în arte vizuale al Universității de Artă si Design Cluj-Napoca. Experiența a acumulat-o în peste 20 de ani de exersare a fotografiei, de la fotografia de artă la fotografia utilitară și de eveniment.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu