Din Cluj, la Paris: O galerie franceză de artă, inaugurată cu expoziția pictorului Florin Ștefan

The sleep, 170X270cm, 2014/Florin Ștefan

O nouă galerie franceză de artă va fi inaugurată la sfârșitul acestei luni cu expoziția pictorului Florin Ștefan, profesor, curator și promoter de artă, fondator al Galeriei Spațiu Intact din Fabrica de Pensule din Cluj.

Cele 13 picturi în ulei, prezentate în expoziția „Face Time”, vor putea fi admirate în perioada 25 martie-7 mai la „Galerie Anne-Sarah Benichou” din Paris.

„Florin Ștefan este un artist român care trăiește și pictează la Cluj, în «cealaltă» capitală artistică a României. Acest oraș, în inima Transilvaniei istorice, a devenit cunoscut în ultimii ani prin ceea ce unii numesc «școala  de pictură», la fel cum am vorbi, la o adică, despre Leipzig. Este important să ne amintim că istoria nu a cruțat această regiune a lumii care în ultimii ani a fost presărată cu referiri la evenimente tragice și cifre negative care au marcat țara pe parcursul mai multor generații”, se precizează în prezentarea expoziției realizată de curatorul și criticul de artă Ami Barak, conform publicației Le Vadrouilleur Urbain.

Pentru Florin Ștefan, expoziția prezentată la Paris vine într-un moment în care pictura ocupă din nou un loc important, după ce în urmă cu câțiva ani artistul renunțase să mai picteze.

„Au trecut șapte ani fără să pictez pentru că din punct de vedere artistic nu aveam ce spune și acum spun de fapt ce au fost în cei șapte ani. Pauza a durat până în 2012 când am avut expoziția de la Muzeul de Artă din Cluj, «Dead Man. Supravieţuirea prin imagine». Până atunci nu mai vedeam sensul picturii în ceea ce mă privea și nu găseam motivația pentru a spune ceva. O schimbare în viața mea, însă, destul de abruptă, a început să schimbe ceva și în mine. Așa am început să pictez din nou și să realizez expoziția autobiografică din 2012 și a rămas practic povestea care continuă acum. Pauza uneori îți face bine, atunci când se transformă în acumulare”, a explicat Florin Ștefan pentru Transilvania Reporter.

The Kiss,   140X200cm,   2015/Florin Ștefan

The Kiss, 140X200cm, 2015/Florin Ștefan

Picturile din Galerie Anne-Sarah Benichou provin din imagini fotografiate de artist și au fost realizate începând cu anul 2014. „Florin Ștefan se numără printre artiștii care s-au eliberat de greutatea trecutului și a investit sentimente într-un prezent presărat de îndoieli, griji, în lupta cu el însuși și cu pictura. Lucrările lui accentuează confruntarea cu expresia sentimentului intim și dezvoltă scene de interior, portrete, nuduri, peisaje. De remarcat este îndrăzneala încadrării, dar și tonurile bogate. Figurile feminine predomină în pictura lui Ștefan: sprijinindu-se, moțăind în fața unei oglinzi, în toaletă sau în pat, toate reflectă instantaneu, dorința”, subliniază curatorul Ami Barak. În cele 13 lucrări prezentate la Paris, artistul nu folosește supradimensionarea sau reducția ca artificiu, ci caută să se raporteze la momentul palpabil, real.

„Nu sunt un artist care lucrează constant pentru că nu mă ocup tot timpul de pictură. De obicei sunt împărțit între pictură, universitate și manageriatul galeriei Spațiu Intact. Partea managerială mă pune pe poziția omului în contact cu marea artă, lucru care uneori mi-a adus mari beneficii pentru că, altfel, eram izolat. Așadar, toate celelalte activități în detrimentul picturii mi-au adus avantaje, mai ales întâlnirile cu Luc Tuymans, cu Ami Barak, cu Michaël Borremans. Dar înainte de toate sunt artist și este foarte onorant să am ocazia să expun în Paris mai ales că deschiderea unei noi galerii acolo este privită ca o mare sărbătoare. În contextul acesta este cu atât mai importantă pentru că este recomandată de Ami Barak”, a mai spus Florin Ștefan.

În ceea ce privește o viitoare expoziție în Cluj-Napoca, Florin Ștefan precizează: „În orașul tău e bine să expui mai rar și mai bine”, explicând că asta nu înseamnă că nu se va implica în proiecte expoziționale mai mici, cu caracter colectiv.

Expoziția „Face Time” poate fi vizitată în perioada 25 martie-7 mai la galeria „Anne-Sarah Benichou” din Paris.

Carrot cake,  140X200,   2015/Florin Ștefan

Carrot cake, 140X200, 2015/Florin Ștefan

Postaţi un comentariu