Deschidere de stagiune la Opera Naţională Cluj: premiere, spectacole în aer liber şi concert la Sala Polivalentă

Foto: Dan Bodea

Un debut de stagiune „furtunos” se anunţă la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, cel puţin aceasta este promisiunea directorului instituţiei, tenorul Marius Vlad Budoiu, cu două zile înainte de primul spectacol. Spectacole în premieră, concerte de binefacere, un spectacol de Crăciun organizat în Sala Polivalentă, trei spectacole în aer liber şi alte evenimente surpriză, sunt programate în lunile care urmează la Opera clujeană.

„Noua stagiune o preconizăm a fi mai bună decât cea de anul trecut. «Lucia di Lammermoor» am decis să o readucem pe scena noastră după câţiva ani de când nu a mai fost reprezentată. Venim cu ceva suficient de accesibil încât să nu şocăm publicul aşa cum se întâmplă în alte teatre unde producţiile se fac numai de dragul de a şoca şi de a isca scandal. Noi încercăm să facem producţii care să dureze şi să nu aibă caracter provizoriu”, a precizat Marius Vlad Budoiu despre spectacolul din deschiderea stagiunii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Astfel, a 95-a stagiune a Operei Naţionale Napoca debutează miercuri, 1 octombrie cu premiera „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti. Regia artistică, decorurile şi costumele acestei premiere sunt semnate de regizorul italian Mario de Carlo. „Regia este o muncă în cercuri concentrice, astfel şi pentru spectator spectacolul poate fi văzut în mai multe niveluri. Montarea este una clasică pentru că nu am vrut să aduc prea multă violenţă vizuală într-o poveste violentă în sine. Povestea Luciei este o poveste de violenţă familială, a unei fetiţe care se raportează la lumea care o înconjoară” , a spus regizorul Mario de Carlo. Conducerea muzicală a spectacolului va fi realizată de dirijorul Adrian Morar. „Este o producţie nouă, puternică, clasică. Rolul meu este să de a susţine capodopera lui Donizetti, cea mai importantă lucrare a maestrului italian şi de a nu confunda Puccini, Verdi, Mozart cu bel canto-ul italian”, a precizat Adrian Morar.

Opera în trei acte, a cărei premieră mondială a avut loc în data de 26 septembrie 1835 la S. Carlo din Neapole, are la bază drama scrisă de Walter Scott, “Bride of Lammermoor”, cu o acţiune ce plasează publicul în Scoţia sfârşitului de secol XVI. Spectacolul urmăreşte tulburătoarea poveste de dragoste a Luciei, sora Lordului Ashton, obligată de acesta la o căsătorie de convenienţă, în pofida iubirii sale pentru Edgardo di Ravenswood, fiul familiei rivale.

Tenorul Marius Vlad Budoiu şi regizorul Mario de Carlo/Foto: Dan Bodea

Tenorul Marius Vlad Budoiu şi regizorul Mario de Carlo/Foto: Dan Bodea

Concert de binefacere

 În programul instituţiei urmează în data de 5 octombrie o gală de binefacere în favoarea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, un eveniment dedicat lui Constantin Brâncoveanu la Iulius Mall în data de 10 octombrie, o seară de balet în care va fi prezentat sectacolul „Carmen”, spectacolul „Il Tabarro” de Giacomo Puccini, spectacolul „My Fair Lady”, „Requiem” de Giuseppe Verdi şi Madama Butterfly de Giacomo Puccini. Spectacolul de final de lună octombrie va fi „Văduva veselă” de Franz Lehár. În această stagiune vor exista în repertoriul Operei trei titluri de Richard Wagner: Olandezul zburător, Tannhäuser şi Lohengrin.

Concertul de binefacere vine în sprijinul bolnavilor de cancer aflaţi în fază terminală. Centrul  de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” funcţionează începând cu luna mai a anului 2013, interval în care centrul a avut peste 400 de beneficiari din care 200 au decedat în cadrul centrului. „Este un spital în toată regula, acreditat de Ministerul Sănătăţii şi ca structură dispune de 20 de paturi. Singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească bolnavii acestui spital este să aibă un diagnostic oncologic şi un bilet de trimitere de la medicul de familie. Finanţarea de la Stat nu asigură nici măcar 60% din necesarul de bani. Avem 50 de angajaţi şi sperăm ca prin această gală să contribuim la finanţarea acestui proiect unic în această parte a Transilvaniei”, a declarat consilierul misionar social Câmpean Liciniu, din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Spectacol  la Sala Polivalentă

Un alt eveniment important pentru Opera din Cluj va fi concertul de Crăciun din data de 19 decembrie, programat în noua Sală Polivalentă . „Efortul nostru va fi de a umple o sală de peste 7000 de locuri plus alte 2000 de scaune în plus. Este o provocare, dar sper să pornim cu dreptul. Pe lângă artiştii Operei Române din Cluj, solişti, cor, orchestră balet, vor participa la acest spectacol Grigore Leşe şi Marcel Pavel. Încercăm să nu ne limităm la genul de operă şi să dăm publicului mai multe alternative. Va fi o «varză», dar o varză foarte gustoasă”, a declarat directorul Operei Naţionale clujene.

IMG_6022

După prezentarea operei Aida în aer liber, anul viitor vor fi trei spectacole în aer liber, respectiv două titluri de operă şi un concert cu fragmente de operă. Astfel, va fi reprezentată din nou opera Aida, fiind urmată de un concert de hituri, din fragmente de operă şi spectacolul Carmen pentru care se va apela din nou la voluntari pentru figuraţie. În acest spectacol vor fi implicate şi casele de copii şi de bătrâni.

Referitor la spectacolele de balet prezentate în această stagiune, directorul Marius Vlad Budoiu a precizat pentru Transilvania Reporter că acestea nu sunt marginalizate, însă depind de o anumită planificare. „Pe de o parte avem activitatea planificată pe an calendaristic pe care ne-o cere ministerul şi pe de altă parte există activitatea pe care noi o planificăm pe stagiune. Premiera de balet pentru anul viitor o preconizăm în toamnă, nu este în stagiunea aceasta. Ne gândim să pregătim Don Quijote şi o considerăm o premieră importantă care va veni abia în toamna şui 2015”, a declarat tenorul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu