Concert de muzică clasică și tur ghidat în Cimitirul Central-Házsongárd, de Ziua Morților

Foto arhivă: Dan Bodea

Cimitirul Central/Házsongárd din Cluj va găzdui miercuri, de Luminație, un concert deosebit de operă din lucrări clasice de Mozart, Bach, Schubert și nu numai, reunite sub titlul „Ave Maria”. Evenimentul organizat de Scena Urbană se află la a treia ediție.

Concertul va avea loc miercuri, 1 noiembrie, de la ora 18.00 și va fi susținut de orchestra și corul „Opera Group Project”, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu și în regia Inei Hudea. Astfel, potrivit comunicatului transmis presei, vor fi aproape două ore de interpretări excepționale din Verdi, Mozart, Schubert, Anton Pann, Bach, reunite sub genericul „Ave Maria”.

 Tot sub același nume se desfășoară sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 12.00, un tur ghidat al cimitirului: Explicarea gestului arhitectural prin (în)semn funerar. Turul va fi condus de șef lucrări dr. arh. Dan-Ionuţ Julean, din cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism Cluj, pe baza hărții inedite realizate de arhitecți, o hartă a personalităților din diverse domenii (scriitori, artiști, oameni de știință, politicieni, sportiv) care odihnesc în acest loc.

 „Avem același laitmotiv ca și anul trecut: Ave Maria. Pentru că i-a impresionat pe toți cei prezenți în Cimitirul Central de Luminație, pentru că au venit ei către noi să ne întrebe când mai organizăm ”exact la fel”. Pentru că emoția transmisă s-a amplificat de la un an la altul, de la Requiem, primul eveniment desfășurat de Scena Urbană în Házsongárd, în 2015, la Ave Maria de anul trecut. Este un alt fel de a descoperi un loc încărcat de povești, într-o zi dedicate până la urmă acestor povești și comunității din care ele provin, Luminația, sau Ziua Morților. Începem să intrăm în atmosferă în weekendul dinainte, prin parcurgerea ineditului tur ghidat, și culminăm cu emoția în stare pură din seara de 1 noiembrie: arii din opere angelice cântate în solemnitatea misterioasă a acestui loc, cimitirul”, spune arhitectul Daniela Maier, coordonator al proiectului și inițiatorul Scenei Urbane, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecților din România- filiala Transilvania.

Proiectul „Ave Maria” este organizat de Scena Urbană, un grup multidisciplinar în cadrul Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania, coordonat de arhitect Daniela Maier, vicepreşedinte OART, care are ca scop reactivarea spaţiilor urbane şi redarea acestora comunităţii. Scena Urbană foloseşte arta, activităţile sportive, ateliere şi intervenţii de landart pentru exemplificarea potenţialului cultural şi educaţional al spaţiilor urbane slab valorificate, cu readucerea acestora pe harta obiectivelor cultural-active ale Clujului.

Citiți și:

Concert de reculegere în Cimitirul Central din Cluj: Ave Maria și alte lucrări clasice religioase, de Ziua Morților


Program:
Tatăl nostru – Alexandru Mânzat
Mozart Requiem: Lacrimosa, Ave Verum Corpus
Ave Maria Bach/Gounod – Alexandra Hordoan
Agnus Dei -A.Ramirez – Tudor Bărbos
Ave Maria – Franz Schubert – Sara Mihali
Rugăciune – Alexandra Hordoan
Puccini – Intermezzo
A. Ramirez – Missa Criolla: Kyrie – Alexandru Mânzat
Johann Sebastian Bach – Aria

Balerini: Sebastian Vlad, Ianc Florin, Ripa Alin, Hosu Sergiu
Costume: Vlad Bulgar

Postaţi un comentariu