Clujul tramvaielor colorate: A intrat în circulație al doilea tramvai pictat de artiștii stradali

Foto: Dan Bodea

Un puzzle de indivizi colorați, interconectați, fiecare dintre ei aflat pe o anumită frecvență cu ceilalți, astfel se poate rezuma desenul pe care locuitorii Clujului îl pot admira începând de astăzi pe unul dintre tramvaiele vechi ale Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. Efectul pe care îl produce nu poate fi descris, însă, în cuvinte.

Tramvaiul pictat de Kero, unul dintre cei mai apreciați artiști stradali din România, face parte din proiectul „Tramvaie colorate – Galerie de artă pe roți” și a intrat în circulație în cadrul unui eveniment de lansare desfășurat la hub-ul H33, de pe strada Horea, un spațiu abandonat căruia Asociația Urbannect, artele și artiștii i-au dat viață. Prima cursă a tramvaiului prin oraș a început în jurul orei 19.30 și a atras sute de priviri curioase să știe care este povestea lui.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 „Muncim de doi ani la acest proiect și anul acesta am reușit să vopsim un al doilea tramvai cu ajutorul fondurilor obținute de la Primăria Cluj-Napoca. Practic, pentru tramvaiul acesta am muncit în jur de o săptămână. Chiar astăzi, în ziua lansării, am pictat roțile. Desenul este propria mea viziune asupra societății, a oamenilor care o compun. Frecvențele pe care se află oamenii le-am delimitat prin culoare. Am vrut să arăt legăturile care există între noi, într-un fel sau altul”, a precizat Kero. Proiectul de pictare a tramvaielor vine și ca un răspuns la publicitatea expusă în spațiul public, prin oferirea unei alternative creative. Inițiativa de a aduce arta mai aproape de public și de a o face accesibilă a avut un succes neașteptat la sfârșitul anului trecut când artista Ocu, în colaborare cu Kero, a vopsit un prim tramvai în stilul său caracteristic. 

Finanțarea pentru pictarea actualului tramvai model KT4D al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca a fost de 20.000 de lei și a acoperit costurile integrale. Pentru realizarea desenului artistul a folosit vopsea spray, în jur de 300 de tuburi.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Proiectul a fost inițiat in 2016 de către artiștii de la spațiul “Launloc” – Kero și Ocu împreună cu Muzeul Pietonilor, prin programul Com’On Cluj. Artiștii au propus atunci un proiect de reîmprospătare vizuală prin artă a tramvaielor vechi din Cluj-Napoca, transformându-le într-o galerie pe roți. „Sperăm ca în viitor să ducem proiectul mai departe și pe lângă pictarea altor tramvaie să intervenim creativ și în interiorul lor pentru a le revitaliza”, a mai spus Kero.

Citiți mai multe despre proiectul „Tramvaie colorate – Galerie de artă pe roți”:

Galerie de artă pe roți în Cluj: Al doilea tramvai colorat de artiștii stradali, pregătit să intre în circulație

Artiștii galeriei de street art „Launloc” dau culoare Clujului: E timpul tramvaielor colorate!

Distribuie:

Postaţi un comentariu