Christian Săcărea, profesorul din spatele Crypthochallenge UBB 2016: Avem nevoie de criptografi

Foto: Dan Bodea

Se caută tineri inteligenți, cu gândire neconvențională și capabili să inoveze, dispuși să își dezvolte o carieră în mediul de afaceri, în serviciile secrete sau în diplomație. Nu este un anunț de angajare, ci o invitație la înscrierea în competiția „Crypthochallenge UBB 2016” pe care Facultatea de Matematică și Informatică din Cluj a lansat-o la sfârșitul săptămânii trecute tuturor pasionaților de criptografie într-un moment în care, în societatea în care trăim, necesitatea de securizare a informațiilor este stringentă, iar deficitul de specialiști din industria IT și din domeniul securității informației este tot mai mare. Înscrierile pentru concurs se fac online, pe site-ul competiției, https://crypto.cs.ubbcluj.ro/, evenimentul desfășurându-se în cadrul activităților prilejuite de aniversarea jubileului “20 de ani de studii în limba germană la UBB”.

„La ora actuală, orice în jurul nostru se întâmplă prin comunicare digitală, iar în viitor lucrurile vor comunica tot mai des unele cu celelalte prin diferite servere, oamenii își vor ține datele în tot felul de locuri, mașinile își vor face update-uri, aparatele electronice vor vorbi între ele și vor vorbi cu noi, totul se va întâmpla prin comunicații electronice care trebuie securizate. Ne îndreptăm spre o lume în care totul va fi păstrat în așa-zisul Cloud, o lume tot mai mult digitală. Iar oamenii care se pricep la acest domeniu își vor găsi întotdeauna un loc de muncă” explică Christian Săcărea, lector la Departamentul de Informatică în limba germană, din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a UBB și unul dintre inițiatorii concursului Crypthochallenge.

Să nu te sperii de lucruri care par imposibil de înțeles, aceasta este primul sfat pe care îl transmite profesorul clujean tinerilor interesați să intre în concursul deschis tuturor pasionaților de criptografie, indiferent de specializarea sau domeniul în care activează. Concursul se adresează în primul rând elevilor, studenților și tinerilor informaticieni pasionați de domeniul criptografiei. Participanții trebuie să aibă curajul să gândească, să fie foarte îndrăzneți și să dorească să își dezvolte o anumită gândire inovativă. Practic, ei nu au nevoie de cunoașterea a priori a unor procedee de criptografie în afara unor interese pe care trebuie să le aibă pentru acest domeniu. „Ideea acestui concurs ne-a venit după ce în luna decembrie a anului trecut am avut la facultatea noastră o expunere pe teme de criptografie. Au fost atunci în sală 200 de elevi și personal am avut emoții când m-am văzut singur în fața lor. A fost pentru mine un exemplu clar că acest domeniu suscită interes. Atunci ne-am gândit să construim acest tip de competiție prin care să îi detectăm și apoi să îi selectăm pe cei talentați. Nu oricine are talentul de a se uita la niște rânduri care la prima vedere par incomprehensibile și apoi, dintr-o ghicitoare, să își dea seama ce trebuie să facă. Pentru asta trebuie să ai răbdare, să ai un orizont de cunoaștere vast, să fii dispus să înveți lucruri noi, să cauți, să încerci să dezlegi aceste mistere. Criptografia implică la bază cultură generală sau măcar disponibilitate de a-ți însuși lucruri. Nu algoritmii de criptare care stau în spatele probelor jocului sunt complicați, ci modul în care sunt ei puși în pagină. Compoziția este cea care dă dificultatea”, a precizat Christian Săcărea pentru Transilvania Reporter.

Engleza este limba de comunicare în informatică și,   cum limba română este foarte bogată în semnificații și sensuri ascunse,   organizatorii concursului au vrut ca informația să ajungă la participanți fără deviații,   fiind astfel preferată limba engleză/Foto: Dan Bodea

Engleza este limba de comunicare în informatică și, cum limba română este foarte bogată în semnificații și sensuri ascunse, organizatorii concursului au vrut ca informația să ajungă la participanți fără deviații, fiind astfel preferată limba engleză/Foto: Dan Bodea

Pe locuri, fiți gata…

Concursul se desfășoară online și va avea trei nivele distincte de dificultate care să se deruleze undeva până la sfârșitul anului. La primul nivel există un „quest” public, iar cei care doresc să intre în joc trebuie să se înregistreze în prealabil. „Nu era obligatorie această etapă de înregistrare, dar ne interesa statistic să știm cam câți dintre participanți sunt elevi, câți sunt studenți, câți sunt informaticieni. Mai departe, participanților le sunt prezentate „regulile” jocului unde află informații despre celelalte nivele. «Be smart, be ingenious, be patient-Fii inteligent, fii inventiv, fii răbdător». Acestea sunt cele trei calități pe care dacă concurenții nu le au, trebuie să fie dispuși să și le cultive. În momentul în care reușesc să se înregistreze, vor primi pe mail quest-ul personalizat care trebuie soluționat pentru a primi cheia spre nivelul doi. Mai departe, pe pagina lor personală le dăm indicații, precum și următoarele probleme de rezolvat”, precizează profesorul clujean. În prima zi după startul competiției erau înscriși deja 20 de participanți, fișele de înscriere fiind trimise în majoritatea școlilor din Cluj și chiar din țară. Profesorul Christian Săcărea a mai organizat  o astfel de competiție în urmă cu doi ani, pentru studenții săi, contând ca notă la examen.

Miza competiției „Crypthochallenge UBB 2016” este multidimensională, fiind în cele din urmă și o invitație la comunicare. „Ne interesează să îi găsim pe cei care au aptitudini certe, ceea ce nu este întotdeauna foarte ușor. Într-un curs de criptografie de un semestru nu ai timpul necesar să îi descoperi pe studenții cu adevărat talentați. Ne mai interesează să atragem atenția și asupra faptului că există persoane cu potențial talent, dar care nu sunt conștienți de el. O altă direcție pe care o țintim este aceea de a sensibiliza opinia publică și de a atrage atenția că acesta este un domeniu esențial în viața noastră. Ne întâlnim cu criptografia, fără să știm, peste tot, din momentul în care scoatem telefonul din buzunar și îl ducem la ureche, când scoatem bani de la bancă, sau când ne autentificăm prin parole. Din păcate însă,  criptografia este privită de multe ori ca o legendă. Dar nu poți să spui că ești criptograf dacă nu ești pus în situația de a sparge ceva. Iar pentru a sparge ceva nu e suficient să știi algoritmul. Cum ajungi la parolă, cum este gândită, pentru asta îți trebuie timp, pasiune, inteligență, ceva care să te provoace și trebuie să îți dezvolți un tip de gândire non-standard. Acest tip de gândire întotdeauna stă la baza inovației. Oamenii care gândesc inovativ trebuie crescuți de mici”, afirmă profesorul clujean.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În conștiința publică, criptografia este considerată  o știință foarte „seacă”, nu foarte ușor de „digerat. Majoritatea dintre noi, care aparent suntem familiarizați cu acest domeniu, sau care cel puțin am auzit despre celebrul Cifru al lui Cezar (în care fiecare literă dintr-un text era înlocuită cu o literă aflată la un număr fix de poziţii distanţă de ea în alfabet. Cifrul a fost denumit astfel după Iulius Cezar despre care se spune că l-a folosit, cu o deplasare de trei, în comunicaţia cu generalii săi în timpul campaniilor militare),  știm că dacă vrei să lucrezi în criptografie, trebuie să ai cunoștințe solide de matematică, de programare, de statistică. De la profesorul Christian Săcărea aflăm, însă, că dincolo de aceasta, criptografia este și o artă. „Există o anumită estetică relativ ermetică în modul în care reușești să ascunzi informația de ceilalți. Asta a fost o chestiune care i-a fascinat pe oameni de la bun început. Capacitățile de programare pentru un criptograf modern trebuie să fie la un nivel destul de bun, dar nu trebuie să îi excludem acestui domeniu tangența cu arta. De exemplu, nu oricine poate să scrie poezii sau să picteze. Dacă ne uităm în istoria umanității, cei care făceau criptografie, de regulă, aveau preocupări extrem de diverse, pentru că doar având o viziune de ansamblu poți să găsești o modalitate de a cripta datele care să nu fie neapărat conform manualului. Cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un criptograf este gândirea «outside of the box»”, declară Christian Săcărea.

Profesorul clujean a fost fascinat de domeniul criptografiei încă din copilărie. În prezent, Christian Săcărea predă pe durata unui semestru cursuri de criptografie în limba germană la Facultatea de Matematică și Informatică și, în viitor, consideră că ar fi ideal ca facultatea să construiască o direcție de studiu în acest domeniu. „Industria clujeană este direct interesată să găsească specialiști în criptografie, mai ales acele companii, cum este și Bitdefender, care operează în zona de protecție în fața amenințărilor informaționale”, afirmă profesorul Christian Săcărea.

Înscrierile la „Crypthochallenge UBB 2016” se fac online, pe site-ul competiției.

„Criptografia este un foarte bun antidot la superficialitate. În lumea de astăzi, când superficialitatea ne sufocă și pseudo valorile afișate peste tot ostentativ devin frustrante, poate e bine să știi că există o zonă unde te poți simți confortabil”, Christian Săcărea, organizator „Crypthochallenge UBB 2016”

Distribuie:

Postaţi un comentariu