Casa de Licitații Christie’s: Fabrica de Pensule din Cluj produce superstaruri

Foto: Dan Bodea

Fabrica de Pensule din Cluj și artiștii pe care îi generează sunt din nou în centrul atenției pe plan internațional în urma unui articol publicat în 4 martie pe site-ul Casei de Licitații Christie’s, în care se face referire la fabrica de pensule producătoare de superstaruri din al doilea oraș din România. Christie’s a fost fondată în anul 1766 și reprezintă astăzi cel mai mare business în materie de artă din lume. Sedile centrale se află la Londra și New York.

Articolul intitulat „The abandoned paintbrush factory producing art’s new superstars” este de fapt o discuție despre mișcarea artistică de la Fabrica de Pensule, între unul dintre editorii site-ului casei de licitații Christie’s, Maria Howard, și specialistul în artă contemporană Cristian Albu.

„În al doilea oraș din România o nouă școală de artiști, în frunte cu Adrian Ghenie, este în centrul atenției ca rezistență la trecutul tulburător al acestei țări ” se precizează în introducerea textului, care continuă cu o enumerare a celor mai importante succese ale pictorului român Adrian Ghenie pe piața de artă: lucrarea „The Sunflowers in 1937” vândută anul acesta cu 3, 1 milioane de lire de la o estimare de 400.000-600.000 de lire sau Pie Fight Interior 9 vândută prin Christie’s New York în 2015 cu prețul de 1, 5 milioane de dolari. „Dar succesul face parte dintr-o mișcare de artă contemporană mult mai largă din Cluj, al doilea oraș vibrant din România și gazdă pentru o generație de artiști care trezesc pictura la viață”.

Promovată prima dată de galeria Plan B și de curatorul Mihai Pop, școala de artiști din Cluj, în frunte cu Adrian Ghenie, Victor Man și Marius Bercea, revoluționează pictura contemporană, se mai precizează în articol. Specialistul în Artă Contemporană și Postbelică din cadrul Casei de Licitații Christie’s, Cristian Albu, spune că acest succes nu este nimic nou pentru o țară care i-a dat pe sculptorul Constantin Brâncuși și pe pictorul suprarealist Victor Brauner. „Arta românească nu începe acum”, spune expertul. „Comunitatea artistică din România a avut legături extraordinare cu Paris și Berlin, încă de la începutul secolului 20”. În continuare Cristian Albu vorbește despre contextul istoric al artei în perioada ceaușistă și de modul în care acea perioadă i-a influențat pe artiștii români de mai târziu, îndeosebi pe Adrian Ghenie. Ca influențe pentru pictorul născut în Baia Mare și format de Universitatea de Artă și Design din Cluj, expertul în artă contemporană îi mai amintește și pe Francis Bacon sau pe Rembrandt.

Adrian Ghenie a avut prima sa expoziție în 2006, la galeria Plan B și a fost promovat inclusiv în publicația Art in America, revistă care, spune Cristian Albu, l-ar fi propulsat pe artist și l-ar fi introdus în Nicodim Gallery din Los Angeles, Tim Van Laere din Antwerp, Nolan-Judin din Berlin și prezent în lanțul Pace Gallery. În 2014, lucrările lui Adrian Ghenie au depășit pragul de un milion de dolari, titluri precum „Duchamp’s funeral” și „The Fake Rothko” plasându-l în linia întâi pe piața contemporană de artă la doar zece ani de la afirmare. Cristian Albu precizează că acest succes se datorează în primul rând colecționarului din LA care a favorizat ca lucrările lui Ghenie să facă înconjurul lumii. „Le-a pus în contextul potrivit în cadrul licitațiilor și… Boom”.

În finalul articolului, Cristian Albu descrie o vizită pe care a avut-o recent la Fabrica de Pensule alături de mai mulți colecționari de artă: „Am ajuns la Fabrică și colecționarii s-au comportat precum niște copii într-un magazin de dulciuri. Nu au mai ieșit din fabrică timp de zece ore. Mergeau dintr-un studio în altul cu bucuria de a discuta direct cu artiștii. Au uitat până și de prânz și s-au hrănit doar cu artă. De atunci doar despre asta vorbesc”, concluzionează expertul.

Printre alți artiști emergenți ai Fabricii de Pensule articolul îi enumeră pe: Șerban Savu, Mihuț Boșcu Kafchin, Mircea Suciu, Victor Man, Gabriel Marian. Acestora li se alătură Marius Bercea, Szabolcs Veres, Dan Măciucă, Cristina Gagiu, Ioana Iacob, Istvan Betuker, Oana Fărcaș, Radu Cioca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu