Campania de donații pentru Cumințenia Pământului de Brâncuși, în desfășurare

Premierul Dacian Cioloș a amintit joi, 19 mai, românilor, prin intermediul rețelei de socializare Facebook, că a început Campania de subscripție publică pentru Cuminţenia Pământului de Constantin Brâncuşi. Deschiderea oficială a subscripției naționale pentru cumpărarea operei lui Constantin Brâncuși a avut loc în luna aprilie. Donațiile pot fi făcute online la adresa www.brancusiealmeu.ro, conturile fiind deschise până la data de 30 septembrie 2016.

„Vă invit pe toți să participați la acest proces de subscripție publică cu donații, fiecare după cât ne permit resursele pe care le avem la dispoziție, pentru a demonstra că putem împreună să ne atingem obiectivele. Şi asta pentru că Brâncuşi este şi al meu, aşa cum este şi al vostru şi este al nostru, al tuturor. Acest al nostru, al tuturor, trece prin asumarea personală, a fiecăruia dintre noi”, a precizat Dacian Cioloș pe contul oficial de Facebook.

În luna martie a acestui an, proprietarii ‘Cumințeniei Pământului’ au acceptat oferta de achiziție propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care a condus-o fostul ministru al culturii, Vlad Alexandrescu, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripție publică națională. De această inițiativă se ocupă secretarul de stat Mihai Ghyka. La rândul ei, actualul ministru al culturii, doamna Corina Șuteu, declara la începutul lunii mai că în cazul în care suma necesară nu va fi strânsă, guvernul trebuie să se găsească o soluție  dar, ca toate inițiativele radicale și noi, această inițiativă prezintă un risc.

„Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907, și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de “Sărutul” și “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”, se precizează pe site-ul brâncusialmeu.ro. În prezent, ”Cuminţenia Pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.

Postaţi un comentariu