Buget redus pentru Gala UAD Fashion Design, cel mai aşteptat eveniment de modă din ţară

Foto: Cristina Beligăr

Două evenimente importante pentru scena artistică clujeană sunt prezentate  în acest sfârşit de săpămână avându-i ca principali protagonişti pe absolvenţii Universităţii de Artă şi Design.

Anunţat drept unul dintre cele mai aşteptate evenimente de modă din ţară, Gala UAD-Fashion Design va fi organizată în acest an la Teatrul Naţional din Cluj, duminică, 29 iunie, de la ora 20.00. Evenimentul va fi unul de excepţie în care vor fi prezentate creaţiile absolvenţilor de licenţă, respectiv de master de la specializarea Modă-design vestimentar.

„E foarte trist că la a XX-a ediţie, când ar fi trebuit să avem un sprijin din partea cetăţii, am reuşit cu doar jumătate din bugetul pe care l-am avut anul trecut să realizăm, totuşi, un adevărat spectacol”, a precizat Prof. univ. dr. Elena Basso Stanescu, cadru didactic al departamentului Modă-design vestimentar din cadrul UAD. Aceasta a precizat că în timpul Galei vor fi prezentate colecţii din domenii de interes divers, foarte ofertante. „Avem invitaţi din afara Clujului, multă presă de specialitate, din partea revistelor Elle sau Harper’s BAZAAR. Toţi studenţii care expun sau care prezintă vor fi vizaţi, se vor acorda foarte multe premii, fie în bani, sau în stagii şi prezentări la evenimente. De fapt evenimentul se doreşte a fi o deschidere către patronatul industriilor, către învăţământul universitar artistic şi către presa de specialitate”, a mai declarat doamna Elena Basso Stanescu, adăugând că diversitatea abordării colecţiilor este mult mai vizibilă în cazul absolvenţilor din acest an.

„Începând cu lada de zestre a Reginei Maria şi ajungând la subculturile urbane, diversitatea este foarte mare”, a mai spus Elena Basso Stanescu. Evenimentul de la Teatrul Naţional va dura în jur de două ore, fără pauză, urmat de un cocktail organizat pentru invitaţi la Bastionul Croitorilor. La  Gala UAD-Fashion Design vor fi prezenţi, printre alţii, Mihai Zarug, Ovidiu Buta sau Octavian Coifan, care a creat special pentru gală două parfumuri, ca semn de respect pentru şcoala de artă clujeană. Designerul clujean Lucian Broscăţean va fi  în acest an directorul de backstage al Galei.

Specializarea Modă-Design Vestimentar numără în 2014,  40 de absolvenţi, 26 de absolvenţi la ciclul licenţă şi 14 absolvenţi de master.

Nepăsarea autorităţilor locale

La conferinţa de presă organizată înaintea evenimentelor care au loc în acest weekend a fost adusă în discuţie şi lipsa unui Centru de Artă în Cluj, care să se ridice la standardele celor construite în oraşe precum, Budapesta, Bilbao sau Pécs. „Un Centru de Artă eu îl vedeam în locul stadionului astfel încât suprafaţa să fie suficient de mare. Un centru de artă se ridică pe zece etaje, nu se limitează la săliţe, holuri sau fabrici ”, a declarat Preşedintele UAD, Ioan Sbârciu, spunând că momentul pentru demararea unui asemenea proiect ar fi ideal acum, în cursul candidaturii Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

Conducerea UAD este totuşi sceptică în ceea ce priveşte construirea unui Centru de Artă, având în vedere că nu există interes din partea Primăriei  Cluj-Napoca.

De asemenea, rectorul UAD, Radu Solovăstru a explicat că au existat discuţii din partea Primăriei de a prelua Casa Matei, aflată în proprietatea UAD. „Nu ştim cum să luăm o astfel de propunere, dacă este batjocură sau nu, să ni se ofere alte imobile dezafectate, în schimbul Casei Matei. De aceea suntem curioşi cât ar costa această clădire dacă am scoate-o la vânzare. Evident nu o vindem, dar să vedem cât valorează. Nu putem face multe în acest context, dacă dorim să păstrăm o relaţie elegantă cu Primăria”, a spus Radu Solovăstru, precizând că nu a existat o cerere scrisă din partea Primăriei, însă a fost înaintată o ofertă la nivel declarativ. Rectorul Radu Solovăstru a mai prezentat şi situaţia clădirii din Piaţa Unirii nr. 31, unde UAD este chiriaş. „După ani de solicitări am primit din partea Primăriei o prelungire a contractului doar pe un an”, a precizat Radu Solovăstru.

Al doilea eveniment important al UAD va fi între 28 şi 4 iunie şi va avea loc la Expo Transilvania. Astfel, Expoziţia Absolvenţilor va avea vernisajul sâmbătă, 28 iunie, de la ora 18.00, când vor fi prezentate peste 3000 de lucrări aparţinând absolvenţilor specializărilor Universităţii de Artă şi Design: arte plastice-pictură-sculptură-grafică-foto-videoprocesare computerizată a imaginii, conservare-restaurare, pedagogia artelor plastice şi decorative, ceramică-sticlă-metal-arte textile-design textil, modă-design vestimentar şi design.

Distribuie:

Postaţi un comentariu