Baletul Operei Naționale din Cluj pleacă în turneu în China: 13 reprezentații în șapte orașe

Foto: Nicu Cherciu

Ansamblul de balet al Operei Naţionale Române din Cluj va pleca într-un turneu în China unde va oferi publicului chinez 13 reprezentaţii de balet pe scenele principale din șapte cele mai populate orașe (Shanghai, Ning Po, Hang Zhou, Su Zhou, Wu Xi, Chang Zhou, Nan Jing). Pregătirile pentru spectacolul „Lacul Lebedelor” au început încă de la finalul lunii iunie, cu rolurile soliștilor principali, Andreea Jura și Dan Haja și în prezent se lucrează intens cu întreg ansamblul. Spectacolul va fi prezentat în premieră la Cluj-Napoca în stagiunea 2015-2016 fiind planificat pentru luna Februarie. Întreaga scenografie de care va dispune spectacolul va fi construită în China, urmând a fi transportată la final în Cluj-Napoca. Turneul se desfășoară în perioada 17 septembrie-22 octombrie 2015, iar premiera va avea loc la Shanghai în data de 20 Septembrie.

Maestrul Vasile Solomon,   în timpul repetițiilor/Foto: Nicu Cherciu

Maestrul Vasile Solomon, în timpul repetițiilor/Foto: Nicu Cherciu

„Corpul de balet al operei a mai fost plecat în turneu, dar nu pe asemenea scene care să aibă dimensiunea dublă față de ce avem noi aici. Ultimele repetiții suntem nevoiți să le facem într-o sală de sport unde sunt dimensiunile corespunzătoare. Formațiile și coregrafia rămân aceleași, însă totul trebuie extins acolo pentru a acoperi toată suprafața. Din cele șapte scene, cele mai mici vor fi de două ori cât scena din Cluj, iar una are 22 de metri deschidere. Această grandoare îi caracterizează pe ei ca popor”, spune Vasile Solomon.

Pregătirile pentru spectacole au început în forță în 20 iulie, cu patru ore de repetiții pe zi dimineața și trei seara. „Dacă mergem până acolo trebuie să ne prezentăm impecabil. Știu că este greu și că este vară, sunt temperaturi foarte mari în sălile în care lucrăm, dar așa suntem noi artiștii. Trebuie să ne sacrificăm”, precizează coregraful. Balerinilor ansamblului de balet din Cluj li s-au alăturat elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, de la Opera Maghiară și de la Academia din Viena. Costumele vor fi puse la dispoziție de Opera Română, scenografia este semnată de Mihai Vălu de la Teatrul Municipal Baia Mare, iar decorurile vor fi realizate în China.

Foto: Nicu Cherciu

Foto: Nicu Cherciu

„Spectacolul Lacul Lebedelor nu era în repertoriul Operei Naționale din Cluj și, ca urmare, în această perioadă ne aflăm în etapa de a învăța noua coregrafie. Actul doi și actul patru sunt o adaptare după coregrafia clasică rusă, iar coregrafia primului și celui de-al treilea act îmi aparține”, a precizat maestrul Vasile Solomon, regizor și coregraf al spectacolului. „Am apelat la această formulă pentru că este perfectă. Simbolul lebedei așa cum a fost redat de Marius Petipa și Lev Ivanov a fost perfect și de atunci, coregrafia din punct de vedere al pașilor și al pozelor, este aceeași”, a spus regizorul. „Lacul lebedelor este cireașa de pe tort a tuturor baletelor. Nu doar muzica lui Ceaikovski este genială, dar coregrafia este deosebită prin mișcările balerinilor, transmise din generații în generații. Suntem foarte mândri să reprezentăm Clujul acolo în China. După ce ne întoarcem ne pregătim cu Spărgătorul de Nuci și cu alte spectacole la opera din Cluj”, adaugă maestrul. La Opera Națională din Cluj, Vasile Solomon a mai realizat în ultimii ani coregrafia spectacolelor “Coppelia”, “Giselle”, “Spărgătorul de nuci” și “Anotimpurile”.

Potrivit directorului Operei Naționale din Cluj, Florin Estefan, propunerea de realizare a turneului în China a venit prin dirijorul Jin Wang, colaborator al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” din București după ce instituția și-a pierdut credibilitatea în contextul în care directorul Operei Naţionale din Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă, a fost reţinut şi acuzat de achiziții frauduloase. „Opera din Cluj nu avea în repertoriu acest spectacol, dar ne-am înțeles să facem tot posibilul să mergem cu producția acolo. Astfel, am primit asigurarea că partea chineză va realiza decorul spectacolului, iar noi vom veni cu efectivul de balet și cu costumele, urmând ca decorul să ne revină tot nouă după cele 13 reprezentații. De asemenea, există posibilitatea ca după acest turneu să se nască și o colaborare pe termen lung”, a precizat pentru Transilvania Reporter, Florin Estefan. Directorul operei clujene a mai precizat că în urma colaborării din această toamnă, beneficiile financiare vor fi în favoarea operei din Cluj.

Foto: Nicu Cherciu

Foto: Nicu Cherciu

Libretul baletului Lacul Lebedelor, în patru acte, este unul dintre cele mai cunoscute și a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova la renumitul Teatru Bolșoi, coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspirație o veche legendă rusă (după alții, o legendă germană, dacă judecăm după numele personajelor principale: Siegfried, Odette – Odillia, Rotbart) și a corespuns pretențiilor compozitorului rus. Deși nu a fost bine primit pe moment, în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov spectacolul a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Marius Petipa s-a ocupat de primul și al treilea act (de la castel), iar Lev Ivanov de al doilea și ultimul act (actele de la lac). Între timp, textul a fost de mai multe ori transcris și modificat, astfel că unele versiuni au un final diferit față de cel original. Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, se poate întâlni în basmele mai multor popoare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu