Asociații culturale clujene, nominalizate la Premiile AFCN 2017: Reciproca, Fabrica de Pensule, Casa Tranzit, Mini MASS și AltArt, printre nominalizați

Foto: Robert Puțeanu

Mai multe asociații din Cluj, care s-au remarcat în ultimii ani pe scena culturală independentă, au fost nominalizate la a treia ediție a Galei Premiilor AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional), eveniment care se va desfășura în data de 15 ianuarie, 2018, de Ziua Culturii Naționale, la Institutul Francez din București. Premiile Administrației Fondului Cultural Național sunt acordate organizațiilor neguvernamentale în semn de recunoaștere a contribuției la transformarea societății românești. Această inițiativă s-a conturat la finalul anului 2015 pentru a marca un deceniu de activitate a AFCN, an aniversar care a reprezentat și o relansare a Fondului Cultural Național.

Astfel, printre nominalizații din acest an se află și Casa Tranzit din Cluj, pentru rezistență în cultură, premiu acordat unei organizații care continuă să-și desfășoare activitatea de peste 10 ani. La această categorie mai este nominalizată și Fundația AltArt din Cluj. Asociația Mini MASS este nominalizată pentru proiectul Someș Delivery la categoria Premiul pentru activare culturală în (relație cu) spațiul public, acordat unei inițiative de activare a spațiului public care valorizează memoria colectivă și redefinește identitatea locului.

Asociația Reciproca este nominalizată pentru proiectul Focus Atelier, la categoria Premiul pentru comunicare și mediere culturală acordat unui proiect care a vizat promovarea rolului culturii în modelarea societății, formarea de publicuri noi și/sau dezvoltarea de audiențe, iar Asociația Fabrica de Pensule este nominalizată la Premiul pentru antreprenoriat cultural acordat unei organizații care a derulat proiecte culturale sustenabile și a promovat potențialul acestora de generatoare de venituri.

Conform regulamentului juriul 2017 a fost format din reprezentanții premianților din 2016 care au răspuns invitației de participare. Din juriu au făcut parte: Florin Bobu (Asociația 1+1), Suzana Dan (Asociația Ephemair), Mirela Duculescu (Fundația Pro Patrimonio), Stefania Ferchedău, Andreea Iager Tako (Asociația Casa Plai), Petronela Ionescu (Asociația Reactor de creație și experiment), Raluca Negulescu Balaci (Fundația „Policy Center for Roma and Minorities”), Doina Vella (Asociația Miliția Spirituală).

Dat fiind că anul 2018 marchează Centenarul Marii Uniri se va acorda un premiu special pentru proiecte dedicate acestei celebrări. Acest premiu va fi decis prin votul publicului care va fi lansat online în 19 decembrie 2017 și se va încheia în 10 ianuarie 2018, ora 24:00.

În 2016, la prima ediție a Premiilor AFCN, Asociația Colectiv A din Cluj a fost premiată la categoria Premiul pentru activare interdisciplinară „pentru organizarea, din 2008, a festivalului internațional de artele spectacolului și imagine video „Temps d’Images”, dezvoltând o platformă interdisciplinară care susținea forme artistice inovatoare reunind teatru, dans și artă video”. Din păcate, anul acesta, organizatorii festivalului Temps d’Images au anunțat că evenimentul nu va mai continua în 2018 în condițiile în care finanțarea a devenit aproape imposibilă. De asemenea, Premiul pentru management cultural i-a revenit atunci, în 2016, Rariței Zbranca, producător cultural, cercetător şi activist în dezvoltarea de politici culturale, „pentru munca sa în dezvoltarea artei și culturii în orașul Cluj și pentru implicarea în fondarea de organizații culturale modele de bune practici”.

La a doua ediția, în 2017, Asociația Reactor de creație și experiment din Cluj a primit Premiul pentru comunicare și mediere culturală pentru proiectul Teen Spirit #2.

La primele două ediții premiile pentru fiecare categorie au fost în valoare de 5.000 de lei.

Citiți și:

Asociația clujeană Reactor de creație și experiment, premiată la Gala Premiilor AFCN 2017

Categoriile pentru care s-au făcut nominalizări la a treia ediție a Premiilor AFCN sunt:

Distribuie:

Postaţi un comentariu