Artiștii ies în stradă: 24 de performance-uri, într-o singură zi, la Jazz in the Street

Foto: Dan Bodea

După o ediție Jazz in the Park organizată ad-hoc la Bogata, în urmă cu doar câteva zile, care a depășit orice așteptare în ceea ce privește numărul participanților, seria evenimentelor reunite sub umbrela aceluiași festival continuă în aprilie. De data aceasta, organizatorii pregătesc o zi dedicată descoperirii tinerelor talente – muzicieni, performeri și animatori, chiar pe străzile orașului. În 23 aprilie, 24 de tineri artiști deja selectați vor fi prezentați publicului larg într-un eveniment neconvențional ce va avea loc pe străzile din centrul orașului, în cartiere și în parcuri.

Astfel, arta va anima orașul și va oferi o nouă semnificație spațiului public din oraș, oferind artiștilor posibilitatea să se afirme și să se promoveze. Cum ar trebui înțeles rolul artei după această experiență? Întâlnirea cu cei 24 de tineri talentați va oferi mai mult ca sigur răspunsul. Până atunci, Transilvania Reporter îi va prezenta pe protagoniștii evenimentului Jazz in the Street, precum și răspunsurile lor la întrebările: Care este locul din Cluj unde performance-ul pe care tu îl vei realiza s-ar regăsi cel mai bine și De ce ar avea nevoie Clujul de artiști stradali. În continuare vă propunem să îi cunoașteți pe primii opt:

Adrian Strâmtu este absolvent al Facultății de Litere și Arte Plastice Sibiu, departamentul de Artă Teatrală, specializarea actorie, promoția 2010-2013. În prezent, doctorand al Facultății de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca. Pe lângă latura actoricească, ceea ce îl caracterizează în special este pasiunea sa față de step. Totul a început în urmă cu nouă ani, când, în timpul unei colaborări cu Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, a participat la un prim workshop de step. De aici începe cariera în acest domeniu a tânărului artist.

„Cred că Piața Muzeului se potrivește stilului meu și atmosferei pe care o creează tap dance-ul. De altfel, ritmul orașului este unul alert, precum cel pe care îl propun eu. Așadar, fie că se aud claxoane pe fundal, fie gălagie de copii dintr-un parc, step-ul se încadrează. Una dintre caracteristicile unui oraș de cultură este aceea ca își lasă artiștii independenți să se manifeste (și) pe stradă. Daca mergi în Viena sau Milano de exemplu, o să găsești pe stradă statui vivante, cântăreți, mimi. Este clar că ar aduce în plus orașului farmec, spirit tânăr, ar încuraja oamenii să-și îndrepte mai mult atenția înspre artă”

Foto: Actionfoto.ro

Foto: Actionfoto.ro

Andras Varga este un chitarist de flamenco, compozitor și artist vizual. Deşi a absolvit Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj, dorinţa lui de a se exprima prompt, prin muzică, și prin sonorităţile chitarei flamenco s-a dovedit mult mai puternică decât lumea vizualului. Această dorinţă de a crea o lume muzicală l-a obligat să studieze ca autodidact chitara din 1990 până când a reuşit să formeze primul grup muzical, grupul Guadalquivir. În același timp, artistul Andras Varga, compune muzică pentru teatru-dans. Din 2001 până în 2003, Andras Varga acompaniază ca şi chitarist flamenco dansatoarea Lippai Andrea, luând parte la înfiinţarea trupei „Latidos”. În 2004 înfiinţează grupul Verde del Mar la Budapesta care în 2006 se transformă într-un grup muzical care cântă în majoritate piesele compuse de Varga Andras.

„Cred că sonoritatea chitarei flamenco se potrivește cel mai bine în anturajul Casei Matei, unde în străzile alăturate există un flux de oameni care pot fi captați printr-o muzică romantică, poate și medievală, muzică ce s-ar potrivi cu centrul vechi al orașului. Muzicienii de stradă sunt cei care aduc oamenilor optimism și culoare în viața de zi cu zi. Aduc zâmbete și un sentiment al regăsirii unei lumi pierdute care va reînvia prin muzică”

Trupa  de jazz Armonic Fusion s-a format în vara anului 2015. Membrii acesteia sunt Mihai Mirodot în vârstă de 17 ani interpret la saxofon, Halmagean Sergiu în vârstă de 21, pianist și Semro Remus, în vârstă de 17 ani, tot pianist. Primul concert al trupei Armonic Fusion a fost în cadrul unui eveniment caritabil în cafeneaua Safe Café&Pub din Oradea. După acesta, au urmat numeroase concerte în aceeași locație și la diferite evenimente. Cei trei membri au studiat la Liceul de Arte Oradea și au numeroase concerte și în cadrul școlii. Formarea trupei a fost realizată de Tuser Octavian, în vârstă de 17 ani, elev la C.N Mihai Eminescu Oradea, actualul impresar al trupei.

„Daca ar fi să aleg o locație, ar fi zona Hașdeu. Este populată de tineri și este foarte animată. Un oraș așa mare ca și Cluj-Napoca are nevoie de artiști stradali pentru a apropia arta și pentru a o integra în viața cotidiană a oamenilor. Acești artiști însuflețesc străzile orașului, oferă o pată de culoare. Sunt de părere că orice oraș bine dezvoltat, din Europa cel puțin, are pe străzile sale artiști care inspiră zilnic mii de oameni, iar Clujul nu ar trebui să facă excepție” (Tuser Octavian)

Foto: Robert Puțeanu

Foto: Robert Puțeanu

Matei Crețiu-Codreanu Fost elev al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduța”, actual elev al Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” în clasa a X-a. Cântă la pian de 11 ani, a cântat muzica clasică, iar din 2014 este pasionat de jazz și muzică ușoară. A mai studiat ca instrument secundar la Colegiul de Muzică și violoncelul. A învățat singur să cânte la chitară, iar de 6 luni cântă și la saxofon tenor. A participat la evenimentele Scena Urbană, Zilele Clujului 2015, în diverse localuri și cafenele, iar în 2015 a cântat la un pavilion și la Jazz in the Park. Poate fi văzut destul de des pe stradă, cu saxofonul, în zona Bulevardului Eroilor.

„Locurile din Cluj în care muzica pe care o interpretez eu se regăsește cel mai bine, după părerea mea, sunt Bulevardul Eroilor și Parcul Central, deoarece sunt destul de încăpătoare, sunt foarte liniștite și totodată foarte populate. Eu cred ca orașul nostru are nevoie de artiști stradali deoarece arta stradală îmbunătățește atmosfera orașului și îi dă o „culoare” frumoasă. Cetățenilor orașului, arta stradală, le face ziua mai bună, îi binedispune, dar nu numai asta,   ci și turiștilor le lasă o impresie plăcută după o vizită mai scurtă sau mai lungă în Cluj”.

Gabriel Hurmuzache este originar din Brăila, mutat la Cluj recent, artist de stradă de mai bine de opt ani. A concertat pe străzile din țară dar și din afară. Cântă de obicei coveruri dar are și compoziții proprii.

„Arta stradală este vitală și trebuie făcută de oameni, pentru oameni. Nu ar trebui să implice o parte materială atâta timp cât este făcută din suflet. Eu fac artă stradală pe Bolyai János în față la Play, dar mi-ar plăcea și în zona Casei Matei dacă nu ar fi atât de multe terase. Cu amplificare, însă, cred că aș putea cânta oriunde”.

Rubié sau Rebecca Dragomir s-a născut în 23 Octombrie 1988  în Alba Iulia este pianistă de muzică clasică, muzică jazz şi vocalistă. La momentul actual este profesoară de pian la o şcoală de specialitate, concertează cu orchestrele din Romania şi din străinatate, iar ţinta ei este să înregistreze unul sau mai multe albume de jazz, şi să meargă în turnee prin toată lumea. A susţinut recitaluri în SUA şi a cântat  în renumitul club de jazz “Baker’s keyboard lounge” care a găzduit artişti legendari precum Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Miles Davis, Oscar Peterson, etc. A început studiul pianului la 6 ani, iar pană în prezent enumeră opt premii onorifice obţinute la concursurile de pian din ţară. Prima ei reprezentaţie vocal – jazzistică a fost la 19 ani, în localul Broadway din Cluj, după care au urmat multe alte prestări în Cluj şi împrejurimi; cea mai recentă participare a fost în mai 2015 pe scena Festivalului Alba Jazz, în formaţie de trio.

„Muzica pe care o interpretez și care mă reprezintă în momentul de față, s-ar regăsi cel mai bine în Parcul Iulius. Consider că o viitoare Capitală Europeană a Culturii are nevoie de mult mai multă artă. Strada este locul unde oamenii pot avea contact cel mai ușor cu arta în toate formele ei, unde muzica poate aduce un plus de culoare atmosferei orașului”.

Foto: Cristian Tranca Photography

Foto: Cristian Tranca Photography

Radu-Tudor Varvari, are 20 de ani. Este din Baia Mare, student în Cluj la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA). A fost pasionat de muzică de când era mic și cântă la chitară de 5 ani. A fost inspirat să se apuce de chitară în urma vizionării filmului „The pick of destiny” care l-a motivat extrem de mult începând cu o chitară acustică și progresând spre una electrică. Este inspirat de metal jazz și blues având la bază ca influență pe Yngwie Malmsteen și BB King. Tot timpul caută moduri să evolueze și să se exprime liber și crede că acest festival îi acordă șansa perfectă.

„Mi-ar plăcea să cânt în parc sau oriunde în centru, de preferat în fața statuii lui Matei Corvin din Piața Unirii. Nu am mai făcut artă stradală până acum, dar cred că este un bun mod de a te face auzit și de a-i opri pe oameni pentru puțin timp din goana zilnică”

Cvartetul Les Nuages s-a format în anul 2011, în urma colaborării cu ”Bigg Dimm A’ Band” când s-a dorit asocierea unui big band cu un cvartet clasic. Acest proiect a luat amploare și cu timpul cvartetul și-a format o identitate separată, datorită faptului că a fost abordat în vederea susținerii muzicale a unor evenimente din Cluj-Napoca. Deși de-a lungul anilor s-au produs modificări în ceea ce privește componența trupei, evoluția muzicală și artistică a continuat să existe, asta datorită muncii depuse și a interesului pentru calitate, transformându-se într-un cvintet inedit. În prezent Les Nuages este format din cinci tineri talentați și ambițioși: Andrada Codorean – Vioară și voce, Roxana Tuță – Vioară, Bianca Comșa – Violă, Adela Moldovan – Violoncel și Frankie Ercsei – Percuție.

„Credem că publicul s-ar simți foarte bine să ne asculte pe Bulevardul Eroilor, de exemplu, acest gen muzical fiind unul care se pretează și la ideea de muzică ambientală la o cafea dar și la ideea de concert. Clujul are nevoie de artiști stradali pentru că locuitorii acestui oraș cer asta prin atitudinea lor. Acest lucru se vede de fiecare dată prin susținerea cu aplauze, opritul din viața agitată pentru o secundă de muzică, chiar și prin banii de care au parte noii veniți în cercul celor care animă străzile noastre. Pentru artiști, acesta este un prilej de a-și arăta talentul și de a-și reduce tracul”

Foto: Arhiva personală

Foto: Arhiva personală

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu