Adelin Petrişor, la Cluj: Coreea de Nord mi-a arătat cum ar fi fost România fără decembrie 1989

Foto: Dan Bodea

Jurnalistul Adelin Petrișor a deschis joi după-amiaza ciclul de evenimente „Serile Clujul Cultural”inițiate de publicația electronică www.clujulcultural.ro. Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de război din România și-a prezentat la Cluj volumul „Țara cu un singur gras”, carte ce redă vizita pe care a făcut-o alături de colegul său Cătălin Popescu în Coreea de Nord, în urmă cu doi ani.

Potrivit jurnalistului buzoian, cele mai traumatizante experienţe pe care le-a trăit până acum în calitate de jurnalist au fost la baza militară Guantanamo din Cuba şi în Coreea de Nord. Această din urmă experienţă l-a făcut să înţeleagă că dacă este o industrie în Coreea de Nord care funcționează, acesta este propaganda. Ca jurnalist, s-a bucurat că a ajuns acolo, a mărturisit buzoianul, dar şi-ar mai dori să ajungă încă o dată atunci când regimul s-a prăbușit. În faţa clujenilor, Adelin Petrişor a fost provocat să explice care crede că ar fi urmările prăbuşirii regimului de la Phenian. “Eu cred că George Orwell în cartea «1984» a jucat într-o ligă mult prea mică. Nu și-a putut imagina că există pe Pământ un regim atât de urât. Eu cred că dacă în acest moment, regimul face implozie, mulți dintre oameni vor muri de foame pentru că nu știu ce să facă. Gândiți-vă și în România cât de greu le este unora, chiar și părinților mei, să se adapteze capitalismului. E foarte greu să schimbi mentalităţi adânc înrădăcinate”, a spus jurnalistul.

 

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

IMG_8793

„Pentru mine Coreea de Nord a reprezentat o miză foarte importantă pentru simplul fapt că se ajunge foarte greu. Șase ani m-am chinuit să discut cu Ambasada Coreei de Nord. E o țară sigilată în care intri doar dacă ești invitat și din care nu poți să ieși decât prin garduri de sârmă ghimpată. A fost o experiență traumatizantă pentru mine deși Coreea de Nord nu este o țară periculoasă. E o țară cumplită, mai ales pentru un om care a trăit 14 ani în Comunism. Mi-am dat seama că așa ar fi putut arăta România fără decembrie 1989”, a mărturisit Adelin Petrișor la Cluj, în fața a zeci de curioşi veniți să îl cunoască.

“Statul nord-coreean, respectiv regimul impus de o familie de scelerați, și-a transformat cetățenii în animale de companie. Oamenii aceia nu au voie să se uite pe stradă la un străin. Orice legătură cu un străin te poate duce la închisoare. Kim Ir-sen a introdus ideea că trei grade de rudenie plătesc pentru omul care fuge din țară. Oamenii sunt pur și simplu terifiați când văd un străin. Oamenii aceia nu votează, nu au voie să se plimbe de colo-colo, nu au internet, au intranet cu acces doar la anumite informații”, a explicat jurnalistul. Titlul cărţii sale a fost ales de Adelin Petrişor după ce a fost întrebat de cineva cum arată oamenii în Coreea de Nord. “I-am răspuns acelei persoane că oamenii sunt îmbrăcați cum eram noi îmbrăcați înainte de 1989. În culori terne, cu sentimente gri, înconjuraţi de clădiri gri. «Țara cu un singur gras» mi s-a părut o metaforă bună pentru o țară în care se moare de foame. Țara are 25 de milioane de oameni, dar mai mult de un sfert dintre ei trăiesc din mâncarea pe care o trimit diferite organizații”, a precizat Adelin Petrişor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 

“Comunismul este reversibil, dictatura este reversibilă, uitaţi-vă în Parlament, uitaţi-vă şi de-a stânga şi de-a dreapta. Sunt oameni care tare mult ar vrea să ne vadă încolonaţi cântând Deşteaptă-te române! la înviorare dimineaţa. Trebuie ştiut ce au greşit alţii înainte, pentru a nu fi repetate greşelile. E bine ca viitorul nostru să cunoască şi trecutul. Tinerii vor păzi ţara asta şi ea va arăta aşa cum vreţi voi să arate. Astăzi arată aşa de trist, pentru că noi toţi la un loc suntem foarte trişti”, Adelin Petrişor, jurnalist

Jurnalistul a vorbit şi despre activitatea sa în Televiziunea Română, dar şi despre starea jurnalismului, în general. “Eu cred că jurnalul TVR, din punct de vedere editorial, este unul dintre cele mai decente din România. Vedeţi ştiri externe în fiecare seară nu doar când tsunami-ul face Japonia ţăndări, n-o să-l vedeţi pe Irinel Columbeanu, n-o să vedeţi accidente fără relevanţă sau «maimuţe siliconate». Eu sunt ziarist, nu fac politică şi nu comentez viaţa politcă. Mie mi-ar plăcea să văd legea de funcţionare a TVR-ului îmbunătăţită şi relevant să fie background-ul celor care ajung să conducă TVR-ul în Consiliul de Administraţie şi mai puţin culoarea lor politică. Eu prefer să îmi pierd locul de muncă, dar să nu îmi pierd credibilitatea. Sper ca şi peste zece ani să trăiesc din această meserie şi oamenii să aibă încredere în ceea ce spun”, a declarat Adelin Petrişor, adăugând că s-a săturat de jurnaliştii din România care se cred Ioana D’arc şi care atunci când vorbesc într-un talkshow “zici că toată durerea poporului român trece”.

Evenimentul organizat  în parteneriat cu Librarium Universităţii şi Editura Polirom s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Printre clujenii care au stat la rând să obţină un autograf din partea jurnalistului s-au numărat şi primarul Emil Boc şi soţia lui.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu