Actorul și profesorul clujean Bács Miklós, noul director artistic al Galei Tânărului Actor HOP

Foto: Dan Bodea

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a anunțat în cursul zilei de luni, 8 februarie, că noul director artistic al Galei Tânărului Actor-HOP va fi profesorul clujean Miklós Bács, după ce ultimele trei ediții ale evenimentului s-au aflat sub direcția artistică a regizorului Radu Afrim.

„Au fost trei ani spectaculoşi, cu energii constructive, s-au rescris personaje, actorul a devenit el însuşi spectacol, au fost show-uri care au impresionat, care au schimbat concepţii şi au demitizat idei. Au fost trei HOP-uri trecute cu brio de tinerii actori care au înţeles perfect importanţa tonusului în care s-au desfăşurat discuţiile şi repetiţiile cu Radu Afrim: «libertate absolută, ignorarea limitelor, imaginaţie, creativitate, mobilitate». În 2016 direcţia artistică a evenimentului este preluată de Miklós Bács, actor al Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi profesor universitar doctor abilitat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj”, se transmite pe site-ul oficial UNITER.

Pedagog foarte apreciat de studenți, Miklós Bács este membru al corpului profesoral fondator al şcolii de teatru  clujene (1991) şi al secţiei maghiare (1992), coordonatorul a cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române şi iniţiatorul festivalului studenţesc „Galactoria” în 2004.

Citiți un interviu cu profesorul Bács Miklós realizat de Transilvania Reporter în 2014:

Bács Miklós, conf.univ dr. al Facultăţii de Teatru: Tinerii actori au nevoie de sprijin faptic, nu la nivel declarativ

Gala Tânărului Actor reprezintă cel mai important program românesc dedicat tinerilor actori profesioniști  și se va desfăşura și anul acesta la Costineşti. Evenimentul a ajuns în 2016 la a XIX-a ediție. Până în prezent nu a fost comunicată data desfășurării evenimentului din acest an.

Postaţi un comentariu