„Acedia. Jurnal de vise (1998-2007)” de Corin Braga, lansat la Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Foto: Dan Bodea

Festivalul Internațional de Carte Transilvania a găzduit sâmbătă lansarea volumului „Acedia. Jurnal de vise (1998-2007)” de Corin Braga, apărut la Editura Polirom.

Directorul departamentului de Literatură română și teoria literaturii a Facultății de Litere, conf. dr. Călin Teutișan, a făcut câteva precizări referitoare la volum, vorbind despre mizele cărții, structura și natura ei.„În primele pagini ale acestei cărți există o întreagă teorie și o întreagă descrierea a celor vreo cinci alterități ale lui Corin Braga, autor și confesor, totodată. Este limpede că avem de a face cu o proză. Este un roman și nu vă lăsați înșelați de toate capcanele biografiste, sau de numele reale pe care le veți găsi în paginile volumului. Pentru naratorul din acest roman, lumea este un spațiu cu pragurile lui eterice și fluide, care pot fi depășite și trișate prin vis. În text este foarte evidentă obsesia morții, este o carte a călătoriilor exterioare care se traduc în călătorii interioare, este o carte a labirintului, inclusiv a labirintului discursiv”, a precizat Călin Teutișan.

Despre carte a mai vorbit și lect. univ. dr. Horea Poenar: „Toată această densitate de întuneric și lumină, de fante, de fisuri, de nuanțe, de monștri, tot ce populează Jurnalul de vise nu sunt simple ficțiuni. Acest Jurnal este diferit. Aici domină problematizarea felului în care visul devine discurs. Naratorul pornește de la această dialectică pe care o conștientizează. Pe de o parte visele sunt o formă de exorcizare a tuturor emoțiilor și a lucrurilor care stau în partea întunecată a ființei, pe de altă parte transformarea prin scris ne duce în zone la fel de incontrolabile ca și senzațiile pe care noaptea visul le creează. O altă diferență pe care o aduce acest jurnal față de primul este faptul că mult mai mult este prezent omul diurn Corin, cel care își problematizează viața”, a spus Horea Poenar.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Cărțile acestea, fie că sunt jurnale de vise sau că este proză reprezintă jumătatea mea nocturnă, reprezintă una sau mai multe personalități fără de care viața de zi cu zi ar fi mult mai săracă și mult mai ștearsă. Da, drăcușori, coșmaruri, toate acestea bântuie, dar dincolo de spaimele pe care ne-o trezesc, ele au o calitate mult mai mare. Simpla lor prezența este suficientă pentru a îmbogăți o realitate”, a declarat despre cartea sa, autorul Corin Braga.

Autorul cărții a citit în fața publicului prezent la întâlnire și un fragment din finalul Jurnalului de vise.

IMG_8277

 

„În Acedia, Corin Braga continuă proiectul (auto)ficțional început în 1999 cu Oniria. Juxtapunând eseul cu proza și ficțiunea cu amintirea, Acedia reflectă căutarea unei treceri „dincolo”. Visul real sau „programat”, nocturn sau trăit cu ochii deschiși, printre ființe apropiate sau imaginate, funcționează ca un liant narativ în cadrul unuia dintre cele mai interesante experimente literare ale ultimelor decenii. Stări de langoare și paralizie a gândului, spaime, ruinele jucăriilor mentale, frica amestecată cu plăcere, peisaje întunecate și moi, deprimare lentă, labirinturi, coridoare lăturalnice. În acest spațiu al îmbinărilor subtile de real și fantastic, cititorul se lasă ușor prins în mrejele visării”.

Sursa: www.polirom.ro

Postaţi un comentariu