3000 de spectatori în prima seară de TIFF. Proiecții în biserici, filme erotice, comedii și manele, în următoarele zile de festival

Foto: Dan Bodea

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania a debutat vineri seara în prezența a peste 3000 de persoane aflate la gala de deschidere din Piața Unirii Open Air. Vânzările de bilete au înregistrat un record anul acesta: până în dimineața de 2 iunie, s-au vândut cu 170% mai multe bilete în avans decât în 2016, iar unele proiecții sunt deja sold-out. De asemenea, este pentru prima dată când în România se văd filme pe un ecran de 24 m/13 m.

„Anul acesta la TIFF avem 225 de filme, mai puține ca anul trecut pentru că am înțeles că prea multe opțiuni se intercalează și este greu să cuprindeți tot. Avem și filme din țări prezente în premieră la TIFF, respectiv din Cuba, Pakistan, Egipt, Palestina. Și probabil vom avea și un număr record de invitați din țară și din străinătate, în jur de 1300”, a precizat Tudor Giurgiu, directorul TIFF, pe scena din Piața Unirii.

Tudor Giurgiu a mai spus, vineri seară, la Cluj, că la sfârşitul săptămânii viitoare va sosi actorul Alain Delon, care va primi premiul de excelenţă al festivalului.

„Încercăm de mult timp să convingem autoritățile locale că orașul Cluj-Napoca are potențial să devină un platou imens de filmare. Orașul, dar și împrejurimile lui poate fi speculat cinematografic și este important să aducem cât mai mulți regizori și oameni din industrie. Poate, în 10-15 ani, Clujul va deveni un important centru de producție cinematografică”, a mai spus Tudor Giurgiu, făcând referire la filmul Povestea Iubirii/The History of Love, în regia lui Radu Mihăileanu, care va avea premiera la această ediție de festival și ale cărui filmări s-au desfășurat atât în Cluj cât și în satul Dâncu din comuna clujeană Aghireșu.

Mihai Chirilov și Tudor Giurgiu/Foto: Dan Bodea

Mihai Chirilov și Tudor Giurgiu/Foto: Dan Bodea

„Anul acesta,  la TIFF, avem filme în biserici, dar avem și filme erotice, avem și filme pentru copii, dar și pentru pensionari, avem multă comedie, avem și manele, avem filme pentru nevăzători, dar și filme pentru cei slabi de înger și filme pentru cei cu stomacul tare. Dacă ar fi să aleg un singur film pe care să îl recomand, este o proiecție aniversară a filmului California Dreamin’ (Nesfârșit), din 2007, un film realizat de regizorul român Cristian Nemescu și unul dintre cele mai bune filme românești ale noului val”, a transmis Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF.  

Primul film proiectat pe uriașul ecran a fost Regele Belgiei/ King of the Belgians, comedia care urmărește aventurile unui rege belgian prin țările balcanice. Sirenele de la Marea Neagră, corul feminin din film, au fost prezente și ele pe scena festivalului, alături de regizoarea Jessica Woodworth, protagonistul filmului – Peter Van den Begin, și actorul Titus de Voogdt.

Foto: Dan Bodea

Pe 3 iunie, va fi inaugurat noul program al TIFF, dedicat tehnologiei viitorului în cinema: InfiniTIFF, în fosta Casă de Modă din Cluj (George Barițiu, 4-6). Spectatorii vor putea testa echipamente de ultimă oră și urmări cele mai noi filme realizate în Virtual Reality. Totodată, vor fi printre primii care vor trăi experiența Doom Room, o instalație interzisă celor sub 18 ani, adusă în avanpremieră din Danemarca. Șase persoane vor intra simultan în jocul de auto-descoperire propus de instalația care include elemente performative și VR. InfiniTIFF cuprinde și cinema interactiv, workshop-uri, întâlniri cu vloggeri cunoscuți, expoziții, vizionări de scurtmetraje și clipuri Youtube.

Tot sâmbătă, britanicii care au umplut săli uriașe din Londra, Public Service Broadcasting, își aduc show-ul muzical și vizual spectaculos la Casa de Cultură a Studenților, de la 19.00.

În week-end, spectatorii TIFF, mari și mici, se pregătesc pentru două zile de jocuri, muzică și filme la Castelul Banffy de la Bonțida. Pe 3 și 4 iunie, între 12:00 și 17:00, copiii vor avea de ales între zeci de ateliere gândite special pentru ei. Vor învăța să cânte la frunză, să pregătească dulceață de căpșuni, să construiască folosind materiale găsite în natură, să picteze pe ceramică sau să acorde primul ajutor.  Seara, de la 21.45, începe distracția pentru cei mari: sâmbătă, vor putea urmări pe ecran mare Roar: Sub asediul fiarelor, considerat „cel mai periculos film făcut vreodată’’, iar duminică, Metropolis, distopia regizorului expresionist Fritz Lang în 1927, va fi acompaniată live de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. 

Mai jos, câteva imagini de la Gala de Deschidere TIFF 2017:

Cei mici au deschis seria de proiecții vineri, în prima zi de festival, cu primele filme din EducaTIFF, iar în zilele următoare îi așteaptă ateliere, seminarii de critică de film și alte surprize.

O proiecția caritabilă va fi dedicată anul acesta campaniei Enough is Enough, inițiată de Beard Brothers. Luni, pe 5 iunie, de la ora 21:45, la Casa de Cultură a Studenților va rula Petrecerea/ The Party,  urmând ca fondurile obținute în urma vânzării biletelor să fie investite în utilarea Secției de arși din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Cel mai nou film regizat de Sally Potter este o satiră la adresa elitei metropolitane britanice și a avut premiera în competiție la Berlin.

Două lozuri (r. Paul Negoescu), va fi proiectat în cadrul unui eveniment dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere miercuri, pe 7 iunie, de la ora 19:30, la Cinema Mărăști. Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut, la TIFF.

Printre noutățile ediției se numără secțiunea dedicată exclusiv adulților. Carte Blanche Viva Erotica aduce filme ,,fără perdea’’ din programul Viva Erotica Festival din Helsinki. Cinefilii se vor delecta cu copiile pe 35 mm sau 16 mm ale clasicelor Diavolul în doamna Jones/ The Devil in Miss Jones (1973), regizat de Gerard Damiano (Premiul pentru întreaga activitate oferit de Adult Film Association of America în 1989), sau Mano Destra (r. Cleo Übelmann, 1986), un studiu erotic cu două lesbiene. Ajunge la Cluj Sensuela (r. Teuvo Tulio, 1972), considerat „cel mai ciudat film finlandez făcut vreodată”, dar și povestea care a făcut multă vâlvă la momentul lansării – Femeia electrică/ Randy (r. Phillip Schuman, 1970). Wet Dreams (1974) este o compilație de nouă filme despre sex semnate, printre alții, de Max Fischer, Lasse Braun sau Nicholas Ray, iar mixul Candy Store include scurtmetraje din arhiva festivalului finlandez.

Biletele se pot cumpăra de pe www.biletmaster.ro și direct de pe aplicația TIFF 2017, disponibilă în App Store și Google Store.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu