11 dintre cele mai bune documentare britanice, pe marele ecran la Cluj

"Până in iad şi înapoi" explorează lupta crâncenă a unui om cu urmările devastatoare ale războiului/Foto: www.theguardian.com

 11 filme care au fost nominalizate şi premiate în cadrul Festivalului de Film Documentar Grierson, din Marea Britanie vor rula în perioada 13 noiembrie -13 decembrie la Cluj-Napoca , la cea de-a patra ediţie a proiectului intitulat “British Documentary”, propus de British Council.  Proiecţiile debutează în data de 13 noiembrie la cinema Victoria cu documentarul Ziua în care John Lennon a murit, realizat de câştigatorul premiului BAFTA pentru televiziune, Michael Waldman. În continuare, Detectivul Bengalez dezvaluie secretele Calcuttei şi ale comunitătii bengaleze din Londra, în timp ce Copilul meu, protestatarul, caracterizat drept „fascinant” de Sunday Times si „devastator de direct” de către The Guardian, este o pătrundere puternică în cadrul domestic al revoltelor din Anglia.

 Thrillerul politic “Sfârşitul jocului” îl aduce în prim-plan pe regizorul filmului Vantage Point, Peter Travis, şi spune povestea conversatiilor secrete ce au dus la sfârşitul apartheid-ului. “Ghidul hasidic pentru dragoste, căsătorie şi gasirea unei soţii” permite accesul publicului in comunitatea evreiasca hasidima din Stamford Hill, Londra, iar “Textura cosmosului: Odiseea Spaţiala” îşi propune să fie cea mai convingătoare, ilustrativă şi completă imagine a fizicii moderne vazută vreodată pe ecran.

Nominalizat la Oscar în 2012, “Până în iad şi înapoi”, explorează lupta crâncenă a unui om cu urmările devastatoare ale războiului, precum şi artificialitatea neliniştitoare a vieţii de după război, iar “Mugabe şi africanii albi”, câştigător al premiului British Independent Film pentru cel mai bun documentar, este singurul documentar de lung-metraj filmat în Zimbabwe în ultimii ani, unde există încă o interdicţie totală pentru presă.

Lupta pentru Barking urmăreşte un moment istoric în politica britanică, iar cele două scurtmetraje care încheie seria proiecţiilor, “Mostar” şi “Îngrijindu-l pe Calum”, aduc în atenţia publicului două poveşti de-a dreptul emoţionante, cea din urmă primind premiul Grierson pentru cel mai bun documentar realizat de studenţi.

În cadrul proiectului British Documentary, clujenii vor avea ocazia de a viziona, în premiera, şi o serie de scurtmetraje ce vor fi prezentate la libraria Carturesti din incinta Iulius Mall. Filme de arhivă, comandate de British Council în anii ’40 si ’50, vor fi proiectate în 18 noiembrie şi 2 decembrie, începând cu ora 19:00. În data de 25 noiembrie, ora 19:00, clujenii pot viziona scurtmetraje a căror coloană sonoră a fost scrisă de Benjamin Britten, compozitorul britanic considerat întemeietorul muzicii clasice contemporane britanice, al cărui centenar se aniversează în acest an. Proiecţiile de scurtmetraje vor fi urmate de dezbateri, imediat după terminarea filmelor.

 Program documentare, cinematograful ”Victoria”, ora 20:00.

13 noiembrie – ”Ziua în care John Lennon a murit”

15 noiembrie – ”Detectivul bengalez”

20 noiembrie – ”Copilul meu, protestatarul”

22 noiembrie – ”Sfârșitul jocului”

27 noiembrie – ”Ghidul Hasidic pentru dragoste, căsătorie și găsirea unei soții”

29 noiembrie – ”Textura cosmosului: Odiseea Spațială”

4 decembrie – ”Până în iad și înapoi”

6 decembrie – ”Mugabe și africanii albi”

11 decembrie – ”Lupta pentru Barking”

13 decembrie – ”Mostar” și ”Îngrijindu-l pe Calum” (shorts)

Program scurtmetraje, librăria Cărturești

18 noiembrie – filme de arhivă din colecția British Council (anii ’40 și ’50), partea I

25 noiembrie – Benjamin Britten

2 decembrie – filme de arhivă din colecția British Council (anii ’40 și ’50), partea II

Distribuie:

Postaţi un comentariu