Spiritul Țării Oașului prinde viață peste ocean. Cum petrec oșenii la Chicago

Ansambul Oașul la "Taste of Romania"

Luna august este perioada în care întreaga comunitate românească din Chicago, majoritatea transilvăneni, se adună în jurul unor evenimente dedicate exclusiv celor plecați din România. „Festivalul Tradițional Românesc” și ”Taste of Romania” sunt două dintre cele mai recente evenimente care au adunat românii de peste ocean în fața dansurilor, a muzicii și a mâncărurilor tradiționale. Ca să se simtă mai aproape de casă, organizatorii au invitat-o la festivaluri și pe solista de muzică populară oşenească, Maria Petca Poptean, alături de Ansamblul Oaşul din Chicago, coordonat de negreşteanul Grigore Coardoş, stabilit peste ocean de mai bine de 15 ani. Cântecul și dansul oșenesc au fost extrem de apreciate în cadrul Festivalului, protagoniștii fiind aplaudați la scenă deschisă nu numai de către cei plecați din Oaș ci și de restul românilor din Chicago.

În statul Illinois și în special în Chicago există o considerabilă comunitate românească, formată în special din ardeleni veniți din Satu Mare, Cluj, Sibiu sau Sălaj. Nu este de neglijat nici comunitatea oșenilor stabiliți în Orașul Vânturilor. Grupul acestora numără aproximativ 700 de personae, iar Maria Petca Poptean a fost invitată la Festival la cererea expresă a comunităţii de oşeni, care şi-au dorit să aibă în mijlocul lor un interpret de „acasă”. Totodată, la finele săptămânii trecute, Ansamblul Oaşul a fost invitat la un alt festival, tot la Chicago, „Taste of Romania”. Acest festival este unul deja consacrat, având o tradiţie de peste 20 de ani. În cadrul acestor manifestări au susținut concerte artiști precum Pavel Stratan, Daiana Ivașcu sau formația Vox Maris.

 

Ansamblul Oașul și Maria Petca Poptean la Festivalul Tradițional Românesc

Ansamblul Oașul și Maria Petca Poptean la Festivalul Tradițional Românesc

Festival tradițional cu pălincă produsă în Chicago

 Organizat în perioada 17-18 august, „Festivalul Tradițional Românesc” a adunat în jur de 1000 de persoane. Dintre acești, a aproximativ 400 erau originari din Țara Oașului. „În Chicago suntem foarte mulți oșeni. Numărul celor care au participat la festival ar fi fost mult mai mare însă foarte mulți se găsesc acum în Romania. E, totuși, perioada concediilor. Am ținut ca acest festival să fie unul autentic românesc. Tocmai din acest motiv am avut doar mâncare românească tradițională: mămăligă, sarmale, mici, grătare sau plăcintă cu brânză și mărar. Toate aceste mâncăruri au fost udate cu vin de Murfatlar și bere Timișoreana. Cu pălinca a fost puțin mai dificil pentru că aici, în Chicago, băutura noastră tradițională circulă mai mult pe sub mână. În comerț se găsește și pălincă de Maramureș, dar nu prea mai are trecere” ne-a declarat Grigore Coardoș, un membru foarte activ al comunității oșenești din Chicago. Din aceeași sursă am aflat că oșenii americani, adaptabili din fire, au găsit soluția pentru a se putea bucura de băuturile tradiționale românești. Și le produc singuri. Oșenii care au ferme în zona Chicago, cumpără prune, din care fac pălincă, și struguri pentru vin.

Oșeni la Festivalul "Taste of Romania"

Oșeni la Festivalul “Taste of Romania”

Un oșan printre yankei

Grigore Coardoș este un oșan, în vârstă de 42 de ani, originar din Târșolț. El a ajuns pe plaiurile americane acum 15 ani. A pus bazele Ansamblului Oașul, în dorința de a păstra și promova tradițiile și obiceiurile oșenești. Este căsătorit cu o negreșteancă, Monica, și are doi copii de 17, respectiv 20 de ani. Totodată, Grigore Coardoș este cantor la Biserica Greco Catolică Sfinții Petru și Pavel din Chicago, alături de un alt român cu rădăcini în Țara Oașului, preotul paroh Sergiu Cornea. Totodată, Grigore Coardoș face parte din Centrul Cultural Mircea Eliade, organizație care se ocupă cu organiverselor evenimente ale românilor din America.

Întreaga familie Coardoș, ca majoritatea oșenilor din Chicago, este perfect integrată în societatea americană. Ideea înființării unui ansamblu oșenesc în Chicago s-a înfiripat în anul 1999.

„Totul a început odată cu venirea în Chicago, la invitația mea, a grupului de dansatori bixădeni condus de Iacob Pop. Am făcut împreună multe dansuri frumoase. Ulterior, o parte dintre acești dansatori au hotărât să rămână în State. Ca urmare, ideea înființării Ansamblului Oașul a urmat oarecum firească”, își amintește Grigore Coardoș.

Deși societatea americană este una deschisă față de celelate culturi, comunitatea românească a avut de parcurs unele dificultăți în privința conservării tradițiilor natale.

”Spre exemplu, acum vreo 14 ani, Fundația Culturală Română și Muzeul Maramureșean ne-au donat o serie de obiecte tradiționale. Printre acestea se afla o ciupercă (foișor de mari dimensiuni folosit pentru dansuri în Țara Oașului) și o poartă maramureșeană. Autoritățile americane nu ne-au dat voie, inițial, să le instalăm. Prin urmare am fost nevoiți să le depozităm, în prima fază, la ferma unui sătmărean, orginar din Supur. După aceea le-am transportat la sediul Episcopiei Greco Catolice, aflat la o distanță de cinci ore de Chicago. În cele din urmă am primit aprobarea pentru instalarea porții maramureșene și a ciupercii. În aceasta din urmă a fost organizată, chiar recent, o nuntă oșenească”, spune coordonatorul Ansamblului Oașul din Chichago.

Alături de Grigore Coardoș, din Ansamblul oșenilor fac parte următorii: Grigore Tat la ceteră, Iacob Drăgan la zongoră, ambii din Bixad, și saxofonistul Ioan Frățilă din Boinești, cel care face parte și din Formația Rapsodia Carpaților din Chicago. La aceștia se adaugă și dansatori din Târșolț, Gherța și Bixad.

 

Ansamblul Oașul și Maria Petca Poptean la Festivalul Tradițional Românesc

Ansamblul Oașul și Maria Petca Poptean la Festivalul Tradițional Românesc

[stextbox id=”custom” caption=” Taste of Romania sau gustul tradițiilor românești”]

Festivalul Taste of Romania (Gustul României) a cuprins o serie de manifestări organizate de comunitatea românească din Chicago, în perioada 24-25 august. Paradoxal, evenimentul cu o tradiție de peste două decenii, nu este organizat de un român get-beget, ci de un sârb din zona Banatului. Este vorba despre Branko Podrumedzic, proprietarul localului Little Bucharest Bistro. Capul de afiș al ediției de anul acesta a fost reprezentat de formația Voltaj. Totodată, după modelul altor comunități etnice din America, în special cea a irlandezilor, o întreagă arteră de circulație a fost transformată, pentru o zi, în stradă românească.

Manifestările americane cu caracter românesc nu se încheie odată cu Taste of Romania. În data de 8 septembrie va organizată cea de-a IV-a ediție a Zilei Țării Oașului. La aceste manifestări vor participa cei din Ansamblurile Oașul și Miorița, formația Rapsodia Carpaților, cântărețul de muzică etno Călin Horon sau cei de la DJ Romanian Pro Sound Music din Zalău. Toate aceste manifestări vor oganizate sub un imens cort și nu vor lipsi, bineînțeles, mâncărurile și băuturile tradiționale.

[/stextbox]

 

Cântecul și dansul oșenesc au fost extrem de apreciate în cadrul festivalului din Chicago

Cântecul și dansul oșenesc au fost extrem de apreciate în cadrul festivalului din Chicago

Distribuie:

Postaţi un comentariu