Sculptorul care modelează Sătmarul

Radu Ciobanu îşi descrie operele ca fiind răspunsuri ale imaginaţiei

Radu Ciobanu este sculptorul care a readus în fața sătmărenilor chipurile personalităţilor marcante din judeţ, înfrumuseţând spaţiile publice ale Sătmarului, dar și ale altor orașe. Se declară un sculptor monumentalist, dezamăgit de oraşele construite pe vremea comunismului, ”care omoară orice formă de artă”. Din acest motiv, artistul preferă să îşi creeze în minte oraşul ideal, în care frumuseţea şi esteticul îşi găsesc locul.

„Când mă plimb pe străzi încerc să îmi imaginez locurile altfel“, mărturiseşte Radu Ciobanu pentru Transilvania Reporter.

Ultimii ani au însemnat pentru artist  recunoaşterea valorii sale pe plan naţional, dar i-au adus şi numeroase comenzi din străinătate.

Născut la Braşov în anul 1963, Radu Ciobanu şi-a descoperit talentul din fragedă pruncie, plăcându-i să modeleze în lut şi plastelină.

„Definiţia talentului este bucuria de a face cu plăcere un lucru. Am modelat de mic şi o făceam cu o deosebită plăcere“, spune Radu Ciobanu.

Provenind dintr-o familie de ingineri, părinţii au văzut cu câtă dăruire îşi modelează operele, aşa că l-au susţinut, devenind azi un sculptor recunoscut și apreciat în toată Transilvania, dar și peste hotare. A studiat încă din clasa a V-a la Liceul de Artă din Braşov, secţia sculptură, iar facultatea a făcut-o la Iaşi în cadrul Academiei de Artă „George Enescu“, tot secţia sculptură. Spune că în timpul şcolii generale competiţia dintre elevi era una acerbă, ceea ce l-a stimulat încă de mic.

„Datorită competiţiei, primind aprecieri şi simţindu-mă bine în concurenţă, mi-am dat seama că asta vreau să fac toată viaţa“, își amintește Radu Ciobanu.

Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Satu Mare din anul 1987, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Braşov din 1993 şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Baia Mare din 2006. Lucrările sale au au fost expuse în nenumărate rânduri la Muzeul de Artă din Satu Mare dar şi în alte oraşe din România. În străinătate a expus şi este cunoscut în Italia, Belgia, Olanda, Germania, Spania şi Canada.

Radu-Ciobanu-1

Se poate trăi din artă

În Satu Mare s-a stabilit după căsătorie. A văzut în oraşul de pe Someș o oportunitate foarte bună pentru a întreprinde o afacere profitabilă, acesta fiind foarte aproape de graniţă. Îşi include afacerea în ecuaţia unei făbricuţe unde producţia se îmbină cu vânzarea.

„Am avut noroc în Satu Mare pentru că publicul m-a cumpărat. Lucrez repede şi relativ bine, astfel ajung să trăiesc din ceea ce fac şi să îmi finanţez propriile proiecte. Doar prin proiecte personale ajung să progresez din punct de vedere artistic. Acolo nu am bariere, universul îmi este deschis“, spune artistul, distrugând astfel mitul că nu se poate trăi din artă.

Avându-i ca maeştri spirituali pe Constantin Brâncuşi şi Henry Moore, părinţii sculpturii moderne, Radu Ciobanu crede că ideile lucrărilor lui îl reprezintă ca om, acestea fiind rezultatul chintesenţei tuturor întâmplărilor din momentul în care s-a născut până în prezent.

„Noi, artiştii, ne inspirăm din experienţele personale, onirice. Majoritatea ideilor vin din introspecţia lumii de dincolo, lumea viselor, pe care mai apoi le transformăm în materie“, afirmă Radu Ciobanu.

Artistul îşi descrie operele ca fiind răspunsuri ale imaginaţiei și precizează că fiecare temă abordată reprezintă o interogaţie a ceea ce se întâmplă dincolo de moarte.

„Prin artă îmi calmez spaimele cosmice. Mă simt cel mai bine sub cerul liber, singur“, mărturiseşte artistul.

Tot el este de părere că meditaţia la o lucrare este cea mai complicată, iar în momentul în care are în imaginaţie totul foarte bine stabilit munca fizică este uşoară.

 

[stextbox id=”custom” caption=”De la opere locale la mâinile întinse din Madrid”]

Sculptorul Radu Ciobanu se mândreşte cu aproximativ 50 de lucrări amplasate în spaţiile publice din judeţul Satu Mare. Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt bustul omului politic Corneliu Coposu, de pe pasajul cu acelaşi nume din centrul oraşului Satu Mare, bustul pictorului și poetului romantic ucrainean, Târâş Șevcenko, de pe strada Vasile Lucaciu din Satu Mare, bustul pictorului Aurel Popp, din Piaţa Romană, bustul omului politic Iuliu Maniu din centrul vechi al oraşului Satu Mare şi statuia Lupoaicei, de pe strada Vasile Lucaciu, care redă legenda conform căreia cei doi frați, Romulus şi Remus, care au întemeiat orașul Roma, au fost îngrijiți de o lupoaică. Radu Ciobanu se mândreşte şi cu un grup statuar din Ploieşti, „Caragiale şi personajele din opere “, dar și cu bustul arhitectului Toma T. Socolescu, cel care a construit halele de peşte din oraş.  În străinătate, acesta are lucrări în spaţiile publice din Madrid, unde o organizaţie a oamenilor de afaceri din regiune i-a comandat o sculptură ce înfăţişează mai multe mâini ce ţin împreună în palme o prismă, dar şi în Olanda unde mai multe biserici catolice au comandat statui cu caracter religios.

Radu Ciobanu este năpădit de amintiri şi de idei noi când trece pe lângă propriile lucrări plasate în diferite locaţii din judeţul Satu Mare. Acesta îşi doreşte foarte mult să le refacă pe unele, doar că acest lucru nu este posibil. Cea mai îndrăgită lucrare pe care o are în spaţiul public sătmărean este bustul pictorului Aurel Popp din Piaţa Romană. Artistul marturiseşte că nu a dorit niciodată să creeze sculpturi prea futuriste, pentru a nu încărca mintea privitorului. „Nu m-am hazardat niciodată să ating limitele culturale ale cetăţenilor din Satu Mare. Nu am construit o artă hipermodernă care să agreseze vizual privitorul“, declară Radu Ciobanu.

În momentul de faţă, sculptorul lucrează la bustul doctorului Ion Barbul, fost director al Spitalului Judeţean din Satu Mare.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu