Rafael, un altfel de mariachi, amator de rock și SF

Foto: arhiva personală

Rafael Ruiz Anaya este un personaj pitoresc. Clujenii îl cunosc în special pentru că a înființat în orașul de pe Someșul Mic echipa de fotbal american Cluj Crusaders. Este de meserie IT-ist, născut în Mexic. A jucat 15 ani fotbal american și a antrenat încă șapte echipe din țara lui natală.

În Cluj-Napoca a ajuns în 2007 via Norvegia. Trei ani mai târziu punea bazele echipei Crusaders și dezvolta, cu mici întreruperi, o stație de radio online, de fapt un podcast, prin care încearcă să ajute comunitatea rock locală. Pe înțelesul tuturor podcast, sau podcasting este o metodă de distribuție pe internet a fișierelor în format multimedia (audio, dar și video). Da, pe lângă fotbal american marea pasiune a lui Rafael este radioul. Dacă în sport a dat deja lovitura, în materie de media continuă să se perfecționeze și visează să cânte într-o zi în propria trupă rock.

Foto: arhiva personală

De la clasici la metal
Una dintre cele mai mari atracții ale Mexicului sunt artiștii mariachi. Instrumentiști desăvârșiți care mângâie coardele unei chitări spre deliciul audienței. Nu e de mirare că pentru Rafael Ruiz muzica este o componentă importantă a vieții. „Totul a început când eram copil. Familia mea asculta muzică rock. Am crescut cu The Doors, Led Zeppelin, Black Sabbath, The Beatles și alți clasici ai acestui gen. Îmi amintesc că în fiecare duminică luam micul dejun împreună cu familia, iar în fundal se auzea muzica, muzică rock.

În cele din urmă, împreună cu verișorii mei, am început să ascult muzică mai grea, hard rock și metal”, își începe povestea Rafael Ruiz. Până la vârsta de 44 de ani nu a reușit să-și împlinească visul de a cânta într-o trupă, dar de doi ani lucrează și la acest aspect. „Din păcate, nu am avut niciodată șansa de a cânta într-o formație. Tatăl meu a cântat la chitară mult, ba chiar o făcea foarte bine în măsura în care îmi amintesc eu, dar nu a vrut niciodată să mă învețe să cânt și eu. A murit cu mulți ani în urmă și niciodată nu am știut de ce. Până la urmă soția mea, în urmă cu doi ani mi-a cumpărat o chitară, cadou de Crăciun, și mi-a spus să învăț să cânt. I-a plăcut și fiicei noastre, care acum are 10 ani și și petrecem mult timp exersând împreună.

Pe această cale aș dori să-i mulțumesc lui Florin Ștefan, chitaristul din Semnal M, pentru lecțiile de chitară pe care mi le-a predat. Poate că într-o zi voi avea șansa de a fi pe scenă și de a cânta măcar o piesă, cu o trupă și am să bifez un element din lista mea de dorințe”, spune Rafael. Și dacă acest vis nu se va transpune în realitate, mexicanul are și o variantă de rezervă: „Mereu am multe idei. Să devin impresar de rock sună interesant, dar poate că în loc de o trupă aș vrea să fac ceva care să ajute mai multe trupe și artiști. Muzica a fost întotdeauna o parte din viața mea, nu aș spune nu la nicio idee de genul ăsta”, explică Rafael.

Foto: arhiva personală

Promovează rock-ul în mediul online
Rafael Ruiz Anaya trăiește în Cluj de mai bine de zece ani. A ales să se stabilească în inima Ardealului pentru că, o spune chiar el, aici viața este mai liniștită decât în Mexico City, orașul lui natal. Ca oricărui sud-american și lui Rafael Ruiz sângele îi clocotește. Primul contact cu radioul s-a petrecut cu mulți ani în urmă, în Mexic, unde a participat ca invitat în emisiunile unui prieten. A colaborat mai apoi cu realizatori ai unor emisiuni având ca temă tehnologia. Îi place să experimenteze și acest lucru l-a ajutat să implementeze lucruri noi în radio.

De exemplu, a creat un chat live și a făcut chiar și câteva emisiuni pe internet. Asta se întâmpla prin anul 2000. S-a stabilit ulterior în Norvegia și acolo și-a deschis și prima stație radio care a funcționat vreme de 10 ani. „Norvegia este o poveste complet diferită față de ce făceam în Mexic. Pasiunea mea pentru radio m-a determinat să creez împreună cu prietenul meu norvegian, Rune, o stație radio online pentru a ajuta trupele să-și facă muzica auzită. Am deschis radioul în 2002. Se numea Gotham Radio. Aveam multe servicii gratuite pentru artiști. Îi ajutam să se dezvolte.

Gotham Radio a fost între primele trei posturi de radio de muzică metal din lume, fiind cel mai cunoscut mod de a face stream online în acele vremuri. Am avut formații din întreaga lume care ne-au trimis demo-uri și albume ca să îi introducem în play-list. Am ajutat cu adevărat multe trupe să fie mai cunoscute în întreaga lume. Am avut tot timpul un live chat și am crescut o comunitate mare în jurul acelui post de radio. Dintr-un hobby s-a transformat într-un proiect imens care a crescut mult mai mult decât ne-am așteptat inițial.

Datorită responsabilităților noastre obișnuite de muncă, radioul a început să funcționeze mai mult pe automat, iar acest lucru a afectat numărul de ascultători. După 10 ani de activitate am decis să închidem radioul, de fapt să închidem complet un capitol din istoria radiourilor online și a comunității noastre”, rememorează Rafael. Nu a renunțat definitiv la ideea de a ajuta comunitatea de rock și așa a apărut la Cluj, în 2016, Dark Mind Radio. „Am început noul proiect acum doi ani și totul părea să meargă bine.

Și totuși, în urmă cu câteva luni am oprit proiectul, deoarece aveam nevoie de mult mai mult timp la dispoziție ca să dezvolt proiectul în mod corespunzător. Obiectivul principal este acela de a continua ideea pe baza căreia am deschis radioul meu anterior, din Norvegia. Ideea este de a promova și de a da șansa unor trupe neînsemnate să se facă auzite undeva, într-un play-list în care apar evident și trupe cunoscute. Pentru moment, proiectul radio este în stand-by.

Însă, un lucru care ar putea reveni în curând în mediul online este unul dintre podcast-urile pe care le-am inițiat, Down the Rabbit Hole, podcast despre știință și sci-fi”, explică Rafael. În paralel, mexicanul a lansat pe 19 mai 2014 un alt post online, Crusaders Radio. Podcastul își propune să difuzeze interviuri, informații despre activitățile echipei Cluj Crusaders și discuții pe marginea fotbalului american din țară și din străinătate. Și nu doar atât. Echipa clujeană de fotbal american este implicată și în power lifting, un alt sport pe care acest radio online își propune să-l promoveze.

Foto: Dan Bodea

A câștigat campionatul fără înfrângere
Să vorbești cu Rafael Ruiz Anaya fără să abordezi și tema fotbalului american este aproape imposibil. Trebuie să amintim în acest context că „Cruciații” clujeni au cucerit anul acesta al patrulea titlu de campioni ai României la fotbal American și al doilea consecutiv, după cele din 2012, 2013 și 2017. De remarcat, că echipa clujeană a devenit campioana României fără să fi pierdut vreun meci în acest sezon. Mai mult, Cluj Crusaders a jucat opt din cele nouă finale de când se dispută, oficial, campionatul național de fotbal american, Robowl, în țara noastră.

Distribuie:

Postaţi un comentariu