Monumentul închinat martirilor Holocaustului, inaugurat la sfârşitul lunii mai

Foto: Dan Bodea

Comunitatea Evreilor Cluj va avea un monument al martirilor clujeni ai Holocaustului în Parcul I.L. Caragiale din Cluj-Napoca. Proiectul monumentului îi aparţine regretatului artist plastic Egon Marc Lövith, supravieţuitor al Holocaustului.

Potrivit preşedintelui Comunităţii evreilor din Cluj-Napoca, Robert Schwartz, în data de 26-27 mai vor avea loc două zile de comemorare a evreilor deportaţi în timpul celui de-al doilea Război Mondial şi tot atunci va fi organizată şi o ceremonie la monumentul amplasat în Parcul I.L.Caragiale,  deşi termenul de finalizare a lucrării este luna aprilie a anului viitor.

Anul acesta se comemoreză 70 de ani de la deportarea evreilor din Nordul Transilvaniei în lagărele de exterminare nazistă.

Locul de amplasare a monumentului a fost contestat de Societatea Civilă reprezentată de către Consiliul Civic Local (CLC) Cluj-Napoca. “Referitor la amplasarea monumentului în parcul I.L.Caregiale, considerăm că punerea în același sit urbanistic al unui monument de pios respect si de cult pentru victimele Administrației Hortiste, faţă în faţa cu cel mai mare umorist român sunt doua lucruri absolut incompatibile”, au transmis reprezentanţii CCL într-o scrisoare adresată Primăriei Cluj-Napoca în luna martie a acestui an, cu menţiunea că demersul Comunităţii evreilor este perfect motivat, cu condiţia ca pe monument să fie menţionate autorii şi momentul istoric pe care acest monument îl simbolizează. Reprezentanţii CCL au mai solicitat şi ca pe monument să se menţioneze “în mod obligatoriu”, că victimile comunității evreieşti ale Clujului au fost provocate de către regimul hortist, în perioada ocupării vremelnice a Nordului Ardealului după Dictatul de la Viena. Consiliul Civic Local a sugerat ca amplasamente “fireşti” ale monumentului: Sinagoga de pe strada Horea, Cimitirul Central Evreiesc, sau Spațiul verde din Parcul Central în imediata apropiere a monumentului Victimelor Comunismului în România.

Postaţi un comentariu