ÎPS Andrei Andreicuţ: Paştile ne aduc aminte să fim oamenii Luminii, nu ai întunericului

Foto: Cristina Beligăr

ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a transmis marţi, credincioşilor, cuvântul pastoral înainte de cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii.

Intitulată „Între lumină şi întuneric, între Hristos şi diavol” pastorala din acest an aduce în atenţia credincioşilor metaforele slujbei Învierii care îi duc pe creştini cu gândul la lumină. „Cei ce fac abstracţie de Hristos, cei care nu iau în seamă Evanghelia lui Hristos, plină de lumină, de perspectivă şi de viaţă, se cantonează în apropierea celui rău. S-au făcut multe meditaţii referitoare la lumină şi întuneric, la Hristos şi diavol. Într-una dintre ele se pleacă de la o definiţie pe care Sf. Ioan Teologul o dă lui Dumnezeu. În prima epistolă spune că Dumnezeu este iubire şi că Dumnezeu este lumină. Ştim din matematică faptul că o realitate ce este egală cu alte două egale între ele, este egală şi ea cu ele. Dorim tare mult ca la sursa de bucurie şi lumină pe care ne-o oferă Hristos să vină toţi oamenii”, a transmis ÎPS Andrei Andreicuţ.

Referitor la lumina Învierii şi la starea de spirit care îi cuprinde pe oamenii credincioşi, ÎPS Andrei a amintit poezia „La Paşti”, scrisă de George Coşbuc. „«Şi cât e de frumos în sat/Creştinii vin tăcuţi din vale/Şi doi de se-ntâlnesc în cale/Îşi zic: Hristos a înviat/Şi râd de-atâta sărbătoare/Pe chipul lor cel ars de soare».Zâmbetul acesta izvorăşte dinăuntru şi le luminează faţa oamenilor credncioşi”, a recitat Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

„Suntem poftiţi să luăm lumină pentru că izvorul lumii este Domnul Iisus Hristos, cel înviat din mormânt. Va fi un moment când Domnul Hristos va reveni şi toţi morţii vor învia, iar el le va face tuturor parte de lumina cea neapusă care izvorăşte din biruinţa sa asupra păcatului şi a morţii. Aceste gânduri le putem avea mereu cu noi, dar Sărbătoarea Paştelui ne prilejuieşte să ni le aducem aminte. Să fim oamenii Luminii nu ai Întunericului. Le dorim tuturor o Sărbătoare a Paştelui plină de bucurie, binecuvântată cu belşug şi spiritual şi material. Cel mai important ospăţ al credinţei este cel oferit de slujba Sf. Liturghie când cuminecându-ne sub chipul pâinii şi al vinului îl primim pe Hristos, cel ce înviază din morţi !, a mai transmis Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei.

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi-a amintit cu evalvie de Paştile pe care le petrecea alături de bunica sa, din partea tatălui, de care era legat sufleteşte. „Ea pregătea bucatele de Paşti, pregătea şi cozonacii şi mielul şi ouăle. Nu îşi permitea să lipsească de la vreo slujbă şi de acele slujbe de înviere îmi aduc aminte când bunica mă lua de mână şi mergeam împreună şi la Slujba de Înviere şi la Sfânta Liturghie şi la Vecernia din ziua Paştelui. Satul unde ne-am născut fiecare dintre noi este, poate, cel mai frumos”, a mărturisit ÎPS Andrei Andreicuţ.

Întrebat despre situaţia persoanelor care îşi petrec Sărbătoare Paştelui în închisoare, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a transmis că Dumnezeu a lăsat la îndemână taina Spovedaniei. „Orice lucru rău ar fi făcut cineva, dacă are un moment în care îşi revine întru sine şi se căieşte şi o apucă pe calea cea bună, este reabilitat de Dumnezeu. Poate că în sufletul lor este tristeţe în ziua de Paşti pentru că nu sunt alături de familie, dar dacă şi-au găsit echilibrul pot să simtă bucuria Învierii şi în închisoare”.

În privinţa datei de calculare a Paştelui, ÎPS Andrei a spus că principiul este acelaşi, singura diferenţă fiind decalarea dintre calendarul iulian şi cel gregorian. „Paştele se stabileşte în prima duminică cu Lună plină după Echinocţiul de primăvară, după 21 martie. Pe calendarul iulian 22 martie cade pe patru aprilie şi atunci, cei ce sunt pe stil vechi, sărbătoresc prima duminică cu Lună plină după patru aprilie, iar cel pe stil nou sărbătoresc prima duminică cu Lună plină după 21 martie. În acest an şi anul viitor, cele două date coincid. Am dori ca mişcarea ecumenică să aibă ca rezultat şi repararea calendarului. E greu de adus la zi calendarul neîndreptat al ruşilor, chiar şi al sârbilor. În 2016 va avea loc Sfântul şi Marele Sinod al Bisercii Ortodoxe. Se va propune şi aducerea la zi a acestui calendar. Eu înclin înspre calendarul nou”, a mai precizat Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu