FOTO/Clipele critice ale zilei de 21 decembrie 1989, reconstituite în centrul Clujului

Foto: Dan Bodea

Un performance care a reconstituit clipele critice ale zilei de 21 decembrie 1989 a fost realizat duminică intersecția dintre Piața Unirii, str. Napoca și str Universității

Proiectul a pornit de la documentele existente, respectiv fotografiile realizate de Răzvan Rotta și Procesul Verbal “în legătură cu ridicarea unor cadavre din zona Piaţa Libertăţii” și a încearcat să completeze, simbolic, cu imagini martor, scenele care atunci nu au putut fi documentate.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ideea i-a aparținut lui Ciprian Butnaru iar la realizarea ei au contribuit 20 de studenți din anul trei a Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca. „Pe mine ideea aceasta mă macină de ani de zile și am avut oportunitatea să o pun în scenă în cadrul acestui proiect. Ideea inițială a venit din cartea lui Victor Eugen Lungu, Împușcați-i că nu-s oameni și dorința mea a fost să completez un proces verbal scris la două ore după momentul în care s-a tras și care se termină cu un paragraf care spune că din cauza lipsei unei echipe dotate corespunzător nu s-au putut efectua fotografii judiciare. Am vrut să completez simbolic acel moment cu fotografiile pe care le-am lipit pe pereții Hotelului Continental și pe cei ai Librăriei Universității”, a precizat Ciprian Butnaru, inițiatorul proiectului. Artistul a mai declarat că performance-ul a avut loc exact la ora 15.35 unde în urmă cu 25 de ani românii și-au dat viața pentru ca noi să putem fi azi aici.

Ciprian Butnaru,   inițiator proiect/Foto: Dan Bodea

Ciprian Butnaru, inițiator proiect/Foto: Dan Bodea

Pe baza documentelor, înregistrărilor și fotografiilor existente, dar și în baza discuțiilor cu martorii de atunci, artiștii au reconstituit clipele tragice din Piața Libertății.

Astfel, scandări precum „Libertate”, ”Azi în Timișoara, mâine-n toată țara”, sau „Fără violență”, s-au făcut auzite duminică în toată Piața Unirii din Cluj-Napoca. La puțin timp după aceste scandări tinerii au căzut „victime” gloanțelor trase de armată, reprezentată de cinci artiști care aveau înscrise pe tricouri cele cinci litere care formează cuvântul DANDO. Carp Dando a fost numele căpitanului care a dat ordinul militarilor în acea oră critică să pună încărcătorul la armă și cartuș pe țeavă. Cu puternic impact emoțional, momentul a fost unul foarte veridic raportat la evenimentele reale.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Iniţiativa a făcut parte din proiectul de artă în spațiul public ”Orașul Vizibil 2014”, derulat de Fundația AltArt în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca.

Mai jos puteți vedea o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu