FOTO Premieră la Cluj: Grădina Botanică, sponsorizată de olandezi cu zeci de soiuri de lalele

Foto: Dan Bodea

Grădina Botanică “Alexandru Borza” oferă vizitatorilor, spre încântarea lor, o colecţie de 123 de soiuri de lalele, în premieră în istoria ei.

„Anul acesta suntem bogaţi şi norocoşi sub aspectul soiurilor de lalele pe care le avem şi pe care le oferim publicului. Acest lucru s-a datorat unei căsătorii între o româncă şi un olandez. Întâmplător, românca este crescută puţin de mine şi atunci l-a lămurit pe soţul ei să ajute Grădina Botanică. Dacă până acum, cu generozitate, domnul rector ne dădea bani să cumpărăm bulbi de lalele, de data aceasta a fost o doamnă olandeză, Patricia van der Ven care a dorit să avem bulbi de cea mai bună calitate. Astfel, firma care aprovizionează Casa Regală a Olandei ne-a furnizat şi nouă lalelele”, a spus Vasile Cristea, directorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Lalele pitice sau cu talie înaltă, cu flori simple sau petale dreapte şi dinţate, de culori variate, toate pot fi văzute într-o largă paletă coloristică. La intrarea în Grădina Botanică vizitatorii pot admira soiurile tardive de lalele, iar soiurile timpurii şi semi-timpurii sunt plantate în rondourile de pe platou. Potrivit directorului Grădinii Botanice, 5000 de bulbi de lalele au provenit de la sponsori şi alţi 1000 de bulbi de narcise care formează 25 de soiuri. Prin aprobarea rectoratului UBB, au mai fost achiziţionaţi alţi 3500 de bulbi de lalele de la furnizori români. Publicul se poate delecta cu amestecul de soiuri şi la intrarea în serele noi ale Grădinii.

“Primăria nu ne sprijină”

„Primăria se laudă cu Grădina Botanică, dar nu ne sprijină”, a mărturisit Vasile Cristea. Acesta a prezentat în cifre, situaţia Grădinii Botanice în ceea ce priveşte numărul de vizitatori, pe durata unei săptămâni. „Au fost săptămâna trecută, în grădină, 8254 de vizitatori, dintre care 760 au intrat gratuit. 6464 au intrat cu reducere 50%, ceea ce în lei înseamnă 16.160 lei pierduţi de Universitate. Doar 1030 au intrat cu bilet întreg. Unii vor să facă Grădina Botanică autofinanţată. În condiţiile în care am fi ajutaţi de municipalitate, am putea, altfel, nu. Grădina Botanică oferă momente de relaxare publicului, de a oferi posibilitatea instruirii şi misiunea de a conserva natura în afara mediului natural”, a declarat Vasile Cristea.

La evenimentul care a marcat deschiderea sezonului de lalele a fost prezent şi rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof. dr. Ioan Aurel Pop. „Grădina Botanică este un loc de cercetare ştiinţifică şi nu este un parc public. Vizitatorii trebuie să intre cu respect şi cu admiraţie aici. Singura fiinţă pe lumea asta care este capabilă să cultive flori este omul. Floarea este esenţială pentru viaţa noastră, dacă nu vrem să devenim mecanisme. Grădina Botanică ne face mai umani”, a spus prof. dr.Ioan Aurel Pop.

La rândul său, domnul Wouter Reijers, consul Onorific al Olandei la Cluj-Napoca, a ţinut să precizeze că, intrând în Grădina Botanică, s-a simţit acasă. „La Cluj olandezii nu au venit doar pentru a obţine profit economic, vrem şi să dăm ceva înapoi. De data aceasta am oferit flori. Laleaua este simbolul Olandei, deşi floarea nu provine din acea ţară. Olandezii gândesc strategic şi atunci au desemnat această floare drept simbolul lor şi astfel îşi promovează ţara. I-aş recomanda şi României să facă asemenea şi să îşi promoveze ţara prin flori”, a transmis Wouter Reijers.

IMG_4838

„Ştiu că multe sponsorizări sunt făcute cu scop comercial, noi vrem să încurajăm iniţiativele bune şi în acest caz Grădina Botanică şi Universitatea. Sper ca anul viitor să repetăm acest eveniment”, a spus Rolf de Graaf, care se află de şase ani în România. Soţiei acestuia i se datorează în mare măsură sponsorizarea de care a beneficiat Grădina Botanică. „La sfârşitul studenţiei, domnul Vasile Cristea mi-a fost îndrumător de lucrare de licenţă alături de un alt profesor. Eu am terminat Facultatea de Studii Europene şi am făcut o lucrare pe dezvoltare durabilă. Cu soţul meu sunt căsătorită de doi ani şi el lucrează în domeniul electrotehnic”, a precizat clujeanca Andreea de Graaf.

Grădina Botanică poate fi vizitată în fiecare zi între orele 9.00-18.00.

Mai jos puteţi urmări o galerie de imagini din Grădina Botanică:

[nggallery id=405]

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu