FOTO Câinii nordici au făcut spectacol în Parcul Central la prima ediţie a Cupei Clujului

Foto: Dan Bodea

Zeci de câini de rasă nordică și stăpânii lor au făcut spectacol timp de două zile la Cluj, într-o competiție care a atras sute de spectatori, mai puțin familiarizați cu astfel de concursuri. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia House of Happy Living.

După ce în luna februarie a acestui an satul Bălcești din județul Cluj a fost locul de start al primei ediții a Cupei Beliș dedicată atelajelor canine, în acest weekend Parcul Central a fost spațiul de desfășurare a primei ediții a concursului de atelaje intitulat „Cupa Clujului”. Dornici să alerge și să își facă mândri stăpânii, au fost câini din rasele Husky siberian, malamut de Alaska şi Samoyed.

Participanți din Harghita, Covasna, Bistrița Năsăud, Ilfov și Cluj s-au întrecut cu echipaje formate din doi, patru și șase câini în competiții de bikejoring(bicicletă trasă de câini) și cart race (tricicletă trasă de câini). O altă probă interesantă din concurs a fost și cea de canicross (alergat stăpân cu câine).

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Aceasta a fost un fel de ediția a doua după competiția pe care am organizat-o la Beliș. În urmă cu doi ani am fost la un concurs pe Lacul Roșu și împreună cu Mircea Tăuțan ne-am propus să organizăm un astfel de concurs și în Transilvania. Ne-am gândit că în octombrie vremea va fi totuși rece, însă în acest weekend a fost destul de cald pentru rasele de câini nordici, obișnuiți cu temperaturile scăzute. Totuși, atât lor cât și nouă ne-a plăcut atmosfera și concursul. Am ales Parcul Central deși am fi avut opțiunea să organizăm în Parcul Babeș. Până la urmă am obținut autorizație aici. Traseul a avut o lungime de un kilometru și 900 de metri, pe pista de bicicliști, cu întoarcere pe aleea de la Chios-Foișor. Din păcate, foarte mulți oameni se plâng că nu avem voie cu câini în parc. Am sperat să vină mai mulți oameni cu câini pentru a-i sensibiliza și pe ceilalți, însă nu au fost atâția spectatori pe cât ne-am fi dorit”, a precizat Paul Chetreanu, organizator și participat în competiția Cupa Clujului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Erno Sandor și câinii săi din rasa Samoyed sunt „veterani” ai acestor tipuri de concursuri şi nu au lipsit nici de la competiţia organizată la Cluj. „Prin excelenţă rasele nordice se simt mai bine pe zăpadă, însă samoyezii mei iubesc mai mult asfaltul şi tricicleta. Le este mult mai uşor de tras şi le place. Samoyezii nu sunt renumiţi pentru viteza lor, dar pe suprafeţe dure dau totul din ei. Aşteptăm sezonul rece. În general se fac în ianuarie şi în februarie, anul trecut fiind programate şapte concursuri. La competițiile de iarnă este nevoie şi de condiţii meteo, nu doar de bani şi sponsori. Mă bucur că s-a organizat acest concurs într-o locaţie aglomerată, printre oameni civilizaţi care au înţeles ce se întâmplă”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Erno Sandor prezent la Cluj cu patru câini din rasa samoyed. 

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Răzvan Bârsan a intrat în concurs cu cei doi câini din rasa Malamut de Alaska. „Astfel de concursuri înainte de sezonul rece sunt benefice pentru noi, proprietarii de câini de rasă nordică, pentru că ne oferă ocazia să ne întâlnim. Câinii preferă mai mult competiţiile pe zăpadă. Din păcate nu am foarte mult timp să mă antrenez cu ei, dar e un hobby şi o ocupaţie frumoasă”, a spus Răzvan Bârsan şi el un participant frecvent la asemenea concursuri. 

Citiţi şi:

Câinii nordici s-au întrecut la Cluj în prima ediție a „Cupei Beliș” pentru atelaje canine

Un moment spectaculos în a doua zi de concurs a fost demonstraţia lui Parajdi Zoltan de cart race, cu opt câini.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Mai jos puteţi urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Postaţi un comentariu