Altarul de vară din Parcul „Iuliu Haţieganu”, aproape de finalizare

Foto: Dan Bodea

Altarul de vară din Parcul Sportiv Universitar „Prof. Dr. Iuliu Haţieganu” din Cluj, ridicat pe fundația fostei bisericuțe din lemn care a ars din motive necunoscute în urmă cu câțiva zeci de ani, este aproape de finalizare. Altarul, cu specific maramureșean, va fi un loc de meditație destinat tuturor cultelor religioase. Lucrările au fost începute în luna septembrie a acestui an.

„Ce a fost mai greu a trecut. S-a finalizat partea de sus a turlei și urmează să continuăm cu partea de jos, sau acoperișul mare așa cum îl numim noi. În următoarele două săptămâni sperăm să fie acoperită. Apoi mai avem de închis pereții din spate și lateralul pe unde e casa scării. Mai trebuie turnată partea de beton din jurul bisericuței, dar de asta se va ocupa o altă firmă. Toată construcția a fost gândită ca un altar de vară. Vor fi oficiate slujbe însă doar ocazional și va fi permanent deschisă. Fundația este din beton, iar stâlpii de susținere și structura de rezistență a lucrării este din lemn de stejar și restul lemn rășinos, inclusiv acoperișul. Crucile tot noi le-am făcut aici, în Cluj”, a declarat constructorul bisericuței, Vasile Hotico. Potrivit constructorului, pentru ridicarea altarului de vară din Parcul „Iuliu Haţieganu” s-au folosit în jur de 25 de metri cubi de lemn, cărora li s-a adăugat dranița, adică scândurelele subțiri de lemn de brad, cu care altarul este acoperit.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Născut în Ieud, județul Maramureș, Vasile Hotico a învățat meșteșugul construirii bisericilor din lemn de la tatăl lui care și astăzi este „șef de șantier” la majoritatea lucrărilor mari pe care le are fiul său. Împreună au construit peste 20 de biserici în țară și în străinătate, în comunitățile de români, dar și case private din lemn. „Asta fac de la 12 ani și nu am avut vreme de alte studii. Am studiat în șantiere, asta stăpânesc foarte bine și altceva nu știu să fac. Am prins meșteșugul vrând, nevrând și nu-mi pare rău. Ca afacere merge foarte bine în condițiile în care trăim. Am mers ascendent și, de la o cizmă lipită, am tot clădit pentru a ajunge la lucrările pe care le avem astăzi. De lucru este, stăpânim foarte bine meseria și lucrările le avem deja programate pe anul viitor. Singura problemă  este materia primă pe care o procurăm foarte greu și scump”, a declarat pentru Transilvania Reporter Vasile Hotico mărturisind că dacă birocrația nu l-ar pune pe drumuri, cu plăcere s-ar urca mai des pe schelă.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Echipa de meșteri din Ieud are în plan finalizarea altarului de vară din Parcul Sportiv „Prof. Dr. Iuliu Haţieganu” până la sfârșitul acestui an.

1IMG_6792

Potrivit arhitectului Vlad Sebastian Rusu, bisericuța maramureșeană din lemn, realizată între anii 1936-1937 în nordul terenului de antrenamente sportive, a fost distrusă de un incendiu în anul 1990. Mai multe despre evoluția parcului în care astăzi este reconstruită bisericuța, poate fi aflat din Expoziție Parcul Sportiv – Care a fost viziunea interbelică pentru cel mai mare parc al orașului?, organizată de Vlad Sebastian Rusu, arhitect și Adi Dohotaru, jurnalist & activist, în cadrul Zilelor Porților Deschise ale Parcului Sportiv „Iuliu Hațieganu”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu