3+1 gratis, oferta zilei la icoane pentru pelerinii veniți din toată țara la Mănăstirea Nicula. Imaginile cu Părintele Arsenie Boca, printre cele mai cumpărate

Foto: Cristina Beligăr

Cumperi trei icoane și primești una cadou, aceasta a fost oferta zilei de sâmbătă la standurile care comercializau icoane, cărți și obiecte bisericești în fața Mănăstirii Nicula din județul Cluj. Comercianții care au venit cu ideea și care au precizat că reprezintă o parohie din Cluj, fără a-i da numele, au subliniat că oferta au gândit-o în scopul de a le oferi ocazia pelerinilor să cumpere icoane pentru ei și pentru familiile lor, dar și să le ofere cadou apropiaților. Lipite pe bucăți de lemn sau plastic, cu o calitate discutabilă a imaginii, icoanele au fost cele mai cumpărate obiecte de la standurile amenajate la intrarea în mănăstire, fiinde urmate de cărțile cu învățături ale Părintelui Arsenie Boca.

IMG_3504

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

IMG_3509

IMG_3510

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Pentru cea mai mare icoană din „târg”, a cărei dimensiune nici vânzătorii ei nu o știau,  credincioșii trebuiau să scoată din buzunar 250 de lei, preț, desigur, negociabil având în vedere că icoana era de fapt o litografie, nu o pictură pe sticlă sau lemn. Promovată la Nicula cu insistență a fost nu doar imaginea Fecioarei Maria, ci și cea a părintelui Arsenie Boca, în multe cazuri pelerinii fiind informați că este vorba despre imaginea preotului „Vasile Boca care a lăcrimat”. La fel de promovată a fost și ideea potrivit căreia icoanele ar fi sfințite, însă în momentul în care întrebai unde a avut loc sfințirea și în ce condiții, comercianții dădeaun din umeri sau precizau că icoanele au fost sfințite la Nicula.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Deși comercianților nu li s-a mai dat voie să-și instaleze standurile cu produse pe domeniul public, în afara celor cu tematică religioasă, drumul din Gherla până la mănăstirea Nicula, pe o distanță de aproximativ cinci kilometri, era împânzit în cursul zilei de sâmbătă, 15 august, cu standuri amenajate la intrarea în curțile oamenilor din localitate. De la pepeni, busuioc, turtă ducle și porumb fiert, la saci de dormit, pălării, cozonaci secuiești sau CD-uri cu muzică religioasă, pe toate le puteai găsi pe marginea șoselei ce duce la mănăstire. „Am închiriat locul pentru trei zile și la sfârșit primim de la chiriași cât cred ei de cuviință”, a spus o localnică din Nicula care și-a închiriat spațiul de la intrarea în curtea casei. Cât despre vânzări, comercianții au mărturisit că de foarte puține ori pe an le mai este dat să aibă așa încasări.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

IMG_3586

Postaţi un comentariu