Visul Transilvaniei pentru zbor

În data de 6 noiembrie 1882, Aurel Vlaicu se năştea la Bintinti, în judeţul Hunedoara. Crescut în gospodăria modestă a familiei, Vlaicu a visat să zboare. După ce a studiat la Munchen, el s-a întors casă pentru a-şi îndeplini visul şi a devenit un , , Icar deasupra Carpaţilor”. Ajutat de Casa Regală şi Armata Română, tânărul inventator şi pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale, reuşeşte în anul 1909 să construiască, la atelierele de la Arsenalul Armatei, primul avion realizat pe teritoriul românesc- “Vlaicu I”. Nu s-a oprit aici, şi un an mai tarziu, inginerul Vlaicu construieşte un al doilea avion, “Vlaicu II”, cu care zboară în cadrul mai multor turnee în care îşi face cunoscute invenţiile. În anul 1913, îmbogăţeşte istoria aviaţiei cu invenţia primului avion funcţional din lume, construit integral din metal sau invenţia ce a purtat numele de “Vlaicu III”. În acelaşi an, la data de 13 septembrie, se înalţă pentru ultima dată. Îşi pierde viaţa, în zbor, în  timpul unei încercări de a traversa Munţii Carpaţi cu avionul său, Vlaicu II.

131 de ani mai târziu, numele său este purtat de străzi din mai multe oraşe din România. În Cluj-Napoca, strada ce-i poartă numele se află în cartierul Mărăşti. Printre blocuri, magazine, mici comercianţi şi simpli trecători pe această stradă, am încercat să aflăm dacă cei care au  în buletin adresa cu numele lui Aurel Vlaicu, se gândesc vreodată la persoana din spatele acestui nume.

Aurel Vlaicu în mintea clujenilor de pe strada ce îi poartă numele

Vasile stă îngrămădit pe un scaun, ascuns sub un cozoroc de şapcă bleumaren, în chioşcul de ziare de pe strada Aurel Vlaicu, vis-a-vis de staţia Siretului. Ştie că Aurel Vlaicu a fost , , primul aviator al României care o încercat primul avion cu care s-a zburat.” Vasile lucrează de , , vreo 6 ani” aici. Spune că s-a gândit de multe ori la cel care a fost inventatorul avionului cu motor. Totodată, i se pare o , , denumire potrivită pentru această stradă, e o stradă lungă, mare, seamănă cu el, cu zborul său cu avionul”, mai spune Vasile. Întâmplător sau nu, această stradă duce spre aeroportul din Cluj.

Pe partea cealaltă de trotuar, Elena are o tarabă improvizată la nivelul genunchilor. Locuieşte în zonă şi vine aproape zilnic cu câteva punguţe de cartofi şi verdeţuri pe care încearcă să le vândă. Astăzi poartă o pălărie croşetată, menită să o apere de ploaia care cade de câteva ore în oraş. Ştie că Aurel Vlaicu , , a fost un inginer de avioane care a inventat primul avion”. În general, , , nu am timp să mă gândesc la cine şi de ce a fost Aurel Vlaicu, chiar dacă, obligatoriu, trec zilnic pe această stradă.”

Fiind una dintre cele mai mari străzi din oraş, zumzetul oamenilor la ora dimineţii pare neîntrerupt. Ciprian nu locuieşte pe această stradă, dar ştie că Aurel Vlaicu , , a fost primul aviator serios al românilor, el a produs avionul ăla special care în Europa nu exista. E un aviator deosebit pentru noi. E evocat şi pe nişte monede de 50 de bani şi pe ceva bacnote apare el”, spune acesta. Astăzi, se află pe e strada Aurel Vlaicu pentru că merge la un magazin cu piese de biciclete de pentru a îşi cumpăra un ghidon.

Curând, zgomotul ploii este acoperit l de hârâitul puternic al unei betoniere. Cinci bărbaţi în salopete toarnă platforma pentru o nouă casă de bilete lângă staţia Autogara de pe strada cei poartă numele aviatorului. Bărbaţii lucrează de 4 luni pe mai multe străzi din Cluj şi astăzi au ajuns pe această stradă. Pentru ei azi, este doar o altă zi de muncă. De ieri, pentru ei doar strada s-a schimbat. Aruncă o roabă cu ciment şi spun că nu au timp să vorbească despre Aurel Vlaicu, chiar dacă ştiu câte ceva de el.

În faţa blocului cu numărul 25, unul dintre blocurile renovate din zonă, un bărbat de vârsta a treia se plimbă ghidat de bastonul din mâna stângă. În faţa sa, aleargă nepoţeul său ce se lasă ghidat de un câine negru, ce adulmecă urmele rătăcite printre bălţi. ştie că Aurel Vlaicu a fost un aviator, dar nu s-a gândit niciodată de ce se numeşte strada aceasta aşa. Cu atât mai mult cu cât spune că nu îi place deloc faptul că locuieşte aici: , , Am fost mutat forţat aici în 87, într-un loc în care nu-mi place deloc, zici că e o puşcărie (…) nu pot să mă obişuiesc, casa familială nu se compară cu un bloc dinăsta.”

N-a existat cu adevărat…

Pe stradă, locuiesc şi mulţi studenţi. Mulţi dintre ei chichotesc în faţa întrebării : , , cine a fost Aurel Vlaicu”. Tudor, spune că ştie că , , a fost un aviator, dar nu mai ştiu exact ce a inventat.” Totodată, el s-a , , gândit de câteva ori că asta e mai mult de un nume de stradă, că e numele unei persoane care a existat cu adevărat.” Pare că acest gând îi zboară prin minte şi acum, în drumul său spre facultate. Maria aşteaptă autobuzul. Îţi îngrămădeşte bărbia în gulerul înalt al gecii de piele pe care o poartă. S-a mutat pe strada pe strada Aurel Vlaicu pentru că de aici are un autobuz direct spre şcoală. Știe că Aurel Vlaicu este cel care a inventa avionul acum un secol.

[stextbox id=”custom” caption=”Casa natală Aurel Vlaicu”]În localitatea natală din judeţul Hunedoara, memoria aviatorului e păstrată vie, printr-un muzeu deschis în casa în care a locuit acesta. Muzeul adaposteşte o colecţie de obiecte legate de activitatea de aviator şi inventator a lui Aurel Vlaicu, colecţie ce cuprinde: un gramofon, un magneton, membrane de telefon, un cazan cu aburi construit de Vlaicu, precum şi schiţele de proiect referitoare la invenţii personale. [/stextbox]

Text: Andrada Lăutaru

Distribuie:

Postaţi un comentariu