Turism cât China. După ce chinezii ne vor face baraje şi autostrăzi, vom aduce alţi chinezi, să le viziteze

foto: florianajucantravel.com

Nu performăm deloc în privinţa calităţii serviciilor din turism. Nici în privinţa informării despre oferta noastră turistică. Nu avem infrastructura necesară, nu sunt oameni pregătiţi. Dar tragem nădejde că va fi mai bine pentru turismul românesc. Iar o mare responsabilitate în această direcţie va avea, o dată cu aplicarea legii descentralizării, fiecare consiliu judeţean. Acestea au fost câteva dintre concluziile desprinse cu ocazia întâlnirii pe care ministrului delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini, a avut-o vineri seară cu operatori clujeni din domeniul turismului.

Din cauza serviciilor care lasă de dorit, din cauza preţurilor prea mari sau pur şi simplu pentru că aşa e ”tradiţia”, foarte mulţi români aleg ofertele turistice din străinătate, deşi, aşa cum a spus şi ministrul Maria Grapini, foarte mulţi nu cunosc mai deloc ce oferă România. Dacă românii aleg să caute oferte turistice în altă parte, noi umblăm după alţii. Că tot pare la mare modă, ne aruncăm privirea spre Asia, spre îndepărtatele China şi Japonia. ”Vreau să facem deschiderea spre Asia. Aici trebuie să lucrăm foarte bine cu agenţiile, fiindcă avem prea puţine agenţii pentru adus şi mai multe pentru dus în Asia. Cu ocazia vizitei delegaţiei chineze am avut un panel pe turism şi premierul chinez a spus, al doilea lucru al său, că vrea să aducă mai mulţi turişti chinezi în regiunea în care e şi România. Am şi rezolvat în şedinţa de Guvern de miercuri să deschidem liniile aeriene directe Tarom Bucureşti-Beijing, lucru care era cerut de mult timp. Lucrăm acum în parteneriat cu Ministerul de Externe şi cu Ministerul de Interne să vedem cum reducem numărul de zile pentru acordarea vizelor la turiştii chinezi şi cum diminuăm birocraţia legată de eliberarea vizelor”, le-a spus Maria Grapini orepatorilor clujeni din turism. Ministrul a spus că există şi alte proiecte care vizează deschiderea turistică spre Asia, iar unul dintre ele vizează turiştii japonezi: ”Vom deschide un birou la Tokyo, am discutat deja cu ambasadorul nostru acolo. Cred că în afară de UE, trebuie să mergem şi spre cei care au bani, spre partea asiatică, care au bani, şi care, pe de altă parte, antropologic, sunt oameni curioşi. Trebuie să-i tentăm cu lucrurile noastre autentice să vină la noi”.

Ca să facem faţă cerinţelor trebuie să ne pregătim, iar printre cei de la care am avea ce să învăţăm în domeniul turismului (şi nu numai) sunt elveţienii: ”Vă spun în premieră că lucrăm cu Ambasada Elveţiei să facem o translaţie a experienţei din Elveţia aici a unor şcoli de pregătire în domeniul turismului”.

Maria Grapini a spus că e vorba de pregătirea de maeştri bucătari, dar şi de alte tipuri de personal calificat din domeniul turismului. Ea a adăugat că România are nevoie de personal foarte bine pregătit în domeniul turismului, domeniu în care în prezent sunt probleme mari: ”Lucrăm acum la o posibilitate de internetizare a turistului care vine în România, pentru că România are cea mai puţină informaţie pentru un turist când ajunge aici, ce să facă el. Avem o problemă de inscripţionare, de indicare a locurilor turistice. Aici trebuie să facă foarte mult administraţiile locale după descentralizare. Stăm destul de rău din punct de vedere al calităţii ghidurilor. Am primit reclamaţii foarte multe că sunt ghizi care –neştiind că în grupul acela se mai află şi români- deformează total informaţiile despre România”.

Nu numai că avem mari probleme în privinţa calităţii serviciilor turistice pe care le oferim, dar ne mai şi furăm căciula. Ministrul Maria Grapini vrea să le vină de hac unora: ”Mai avem o problemă de rezolvat şi pe care nu o putem rezolva decât în parteneriat. Şi zilele trecute am primit o petiţie în care se reclama că anumite pensiuni, anumite locuri de cazare îşi fac reclamă şi invită pe internet, pe tot felul de forumuri, clienţi pentru cazare, dar nu sunt înregistrate şi, de fapt, nu plătesc. Pentru identificarea lor am avea nevoie de sprijinul dvs, pentru că operând în acelaşi domeniu îi ştiţi. Dar am pornit şi un proiect pilot la Constanţa, însă n-o să spun încă detalii, ca să nu destăinuim reţeta. Dacă reuşeşte proiectul pilot din Constanţa, vom reuşi să-i identificăm pe cei care nu s-au înregistrat, pentru că este important să avem etică şi în acest domeniu de afaceri şi toată lumea să se înregistreze”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu