Trasee de promenadă pentru cardiaci și persoane sănătoase, inaugurate în Parcul Central

Primul circuit însumează 1.500 de metri, pentru persoane sănătoase, care trebuie parcurs în 15 minute, şi unul de 600 de metri, pentru cardiaci, care se parcurge în aproximativ 10 minute/Foto: Dan Bodea

Ziua Mondială a Inimii, aflată în acest an sub egida cuvântului „mișcare” a fost sărbătorită la Cluj-Napoca, în avans, prin inaugurarea a două trasee ale „Promenadei Inimii”, în Parcul Central.

Şeful Secţiei de cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Dumitru Zdrenghea, a declarat că traseele de promenadă sunt marcate cu câte un panou  la intrarea în Parc, atât cu traseul respectiv, cât şi cu viteza cu care trebuie parcurs. „«Promenada Inimilor» le oferă clujenilor interesaţi posibilitatea de a face plimbări pe trasee care trebuie parcurse într-o anumită perioadă de timp, fie că sunt pacienţi cu afecţiuni cardice, sau sunt persoane sănătoase interesate de măsuri de prevenţie a bolilor cardiovasculare. Promovăm mişcarea ca mijloc de protecţie pentru bolile de inimă. Avem două trasee în Parcul Central din Cluj-Napoca: unul de 1.500 de metri, pentru persoane sănătoase, care trebuie parcurs în 15 minute, şi unul de 600 de metri, pentru cardiaci, care se parcurge în aproximativ 10 minute. Parcurgerea zilnică a acestor trasee face bine la inimă”, a spus Dumitru Zdrenghea. Astfel de circuite au fost inaugurate în 23 de orașe din țară, inclusiv în Gherla și Dej.

boc

La evenimentul organizat de Spitalulul Clinic de Recuperare şi Fundaţia Română a Inimii, a participat și primarul Emil Boc: „Din cunoştinţele mele, ştiu că bolile cardiovasculare sunt cele mai răspândite din lume şi constituie cauza principală de deces. Cred că investiţia în mişcare este cea mai ieftină şi cea mai benefică investiţie pe care o putem face fiecare dintre noi pentru a preveni și împiedica apariţia bolilor de inimă. Acest proiect de înfiinţare a unor promenade cu trasee recomandate pentru cei care vor să investească în sănătate este unul de impact”, a spus primarul Clujului. Potrivit acestuia, Primăria Cluj va înfiinţa astfel de trasee şi în cartierele municipiului, dar şi în alte parcuri.

Cei care s-au plimbat sâmbătă prin Parcul Central au beneficiat de testări gratuite a stării de sănătate, precum măsurarea pulsului, a tensiunii arteriale sau a indicelui de masă corporală. Evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Inimii de la Cluj a cuprins şi lansarea „Manualului Inimii“ la Biblioteca Centrală Universitară din Piaţa Lucian Blaga. „Manualul Inimii“ este scris de o echipă de medici din care fac parte: prof. dr. Dumitru Zdrenghea, conf. dr. Dana Pop, prof. dr. Dan Gaiţă, asist. univ. Gabriel Guşetu şi şef lucrări dr. Mihnea Zdrenghea.

 Ziua Inimii este sărbătorită la nivel mondial în data de 29 septembrie.

Postaţi un comentariu