Toată lumea râde, cântă și dansează. Chiar și casele

„Casa care dansează” a fost atracţia principală a primei seri din cadrul festivalului „Colours o Cluj”, la care au participat câteva sute de spectatori. Proiectul de artă electronică al artistului media austriac Klaus Obermaier, care a impresionat la festivaluri din întreaga lume, a stârnit reacţii de entuziasm în rândul celor care au privit, uimiţi, mişcările imaginii gigant, proiectată pe faţada clădirii de pe Bulevardul Eroilor nr.1, pe ritm de muzică.

„E foarte tare tipu’ ăsta ce a realizat chestia asta, că nici nu ştiu cum să o numesc, parcă eşti în ceva film SF. O fi făcută pe calculator”, spunea un tânăr în timp ce privea atent la formele pe care le lua imaginea, după cum se mişca şi el, alături de prietenii săi.

Instalaţia va fi prezentă şi în celelalte zile ale festivalului, în 2, 3 şi 4 august, între orele 22.30 şi 23.30. Proiecţia se va realiza pe faţada clădirii de pe Bulevardul Eroilor nr. 1.

„În era social media, cu Facebook şi Google+, aşteptările tinerei generaţii de la artă s-au schimbat, mergând mai ales lucrări de artă în domeniul public. Instalaţiile interactive trec de receptarea pasivă şi amuzament deoarece creează o experienţă imersivă şi comunicativă. Lucrarea de artă devine vie numai prin participarea activă a vizitatorilor, prin felul ludic în care aceştia o folosesc. Receptorii pasivi se transformă în jucători creativi. În Dancing House, utilizatorii sunt invitaţi să se mişte, să sară şi astfel să ajungă – aşa cum sugerează şi titlul – să danseze: atât ei, cât şi clădirea”, explică artistul pe site-ul său, www.exile.at/dancing_house.

Distribuie:

Postaţi un comentariu