Profesie de succes. Inginer

Foto: Dan Bodea

Studenţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca participă în aceste zile la o serie de activităţi speciale în cadrul „Zilelor Carierei” care să îi ajute să ia startul în viaţa profesională. Studenţii au vizitat mai multe fabrici şi firme din judeţ, au participat la sesiuni de interviuri simulate pentru angajare, şi au avut şi o întâlnire cu absolvenţi ai universităţii care au obţinut deja succes în carieră. Poveştile de succes prezentate s-au dorit a fi un model pentru actualii studenţi în modul în care îşi vor gestiona în viitor cariera.

Ioana Toşa este director pe regiunea nord la Auchan. A absolvit UTCN, specializarea inginer economist în urmă cu peste 10 ani. „Cariera” şi-a început-o, cum spune cu mândrie, ca lucrător comercial la Metro, încă de pe băncile facultăţii. „Am început la Metro ca simplu lucrător comercial şi la absolvirea facultăţii deja eram şef de raion şi eram foarte mândră de acest lucru. Pot spune că în viaţa mea am avut şi multă şansă. Şi asta vă spun şi vouă, nu refuzaţi nici o şansă care vi se oferă, nimic din ceea ce primiţi să nu vi se pară puţin. Pentru că un elefant se poate mânca într-un singur fel, bucată cu bucată. Aşa că porniţi încet, sigur, temelia să fie solidă, şi nu refuzaţi oportunităţile şi aventurile pe care vi le vor oferi angajatorii. Această oportunitate am văzut-o şi eu când am plecat la Auchan acum şapte ani. Nu a fost uşor pentru că timp de 3 ani am condus hypermarketul din Suceava. Abia în 2011 m-am întors acasă şi am condus magazinul din Iulius Mall, iar de anul trecut conduc regiunea de nord. Cred că e mai important să ne concentrăm pe ce avem de câştigat şi nu pe ce avem de pierdut atunci când ne aflăm faţă în faţă cu o provocare. Să nu lăsaţi riscurile să vă blocheze. Dorinţa de succes şi familia sunt cele două valori care pe mine m-au animat şi datorită cărora am obţinut succesul. Dar eu nu vreau să spun că am succes în carieră pentru că pentru mine asta înseamnă că am ajuns la capăt de drum şi nu este aşa. Cert e că atunci când faci ceva cu plăcere poţi spune că ai succes. Iar a fi inginer îţi oferă o anumită flexibilitate, înseamnă să fii creativ şi mă bucur că am ales această meserie”, a spus studenţilor Ioana Toşa.

Inginer dar şi poliţist

Studenţii au putut cunoaşte şi un inginer mai special, comisarul Dan Florian, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto, care a absolvit UTCN în urmă cu 25 de ani. „Sfatul cel mai important pe care pot să vi-l dau este să nu rupeţi legătura cu şcoala. Eu am absolvit TCM-ul în urmă cu 25 de ani, dar apoi m-am orientat spre meseria de poliţist. Însă am ţinut permanent legătura cu această universitate, astfel că în urmă cu 10 ani mi-a dat doctoratul în sistematizarea traficului şi reducerea poluării motoarelor auto. Chiar dacă atunci colegii mă întrebau la ce îmi mai trebuie şcoală în plus, eu m-am ţinut de învăţătură. Şi cred că succesul meu în carieră se datorează acestei legături cu şcoala. Inginerul prin modul său de formare poate reuşi în orice domeniu. Aşa că un al doilea sfat este să nu abandonaţi niciodată. Cum spunea cineva: dacă doreşti să ai în continuare ceea ce ai deja atunci mergi pe aceleaşi cărări, iar dacă doreşti să ai ceva diferit atunci mergi pe cărări pe care  nu ai mai fost. Un lucru foarte important este să vă provocaţi şi să vă împingeţi limitele pe care credeţi că le aveţi”, le-a explicat studenţilor comisarul Dan Florian.

Succesul vine din căutare

„ La toate reţetele succesului cred că elementul comun este „caută”. Eu am căutat mereu din  ’88 de când am terminat facultatea. Am fost repartizat la Oradea şi am căutat să vin acasă. Am reuşit şi m-am angajat la un atelier de service auto pe care în câţiva ani l-am şi condus. Apoi am căutat să îmi fac propria firmă. După mai mulţi ani am căutat din nou, şi am ajuns la o firmă mixtă unde m-am specializat în export. Şi iar am început căutările şi am devenit şef export la Porcelain Manufacturing, unde m-am vândut scump, şi mi-am negociat un salariu mai mare decât al directorului general. Apoi peste un an am făcut o firmă cu un asociat străin. Iar în prezent lucrez la o companie unde vindem produse metalurgice şi siderurgice. Sigur veţi spune că asta fac mulţi alţii. Dar ceea ce ne diferenţiază este că noi căutăm să facem lucrurile altfel. Şi de aici vine şi succesul. Căutaţi şi voi mereu şi căutăţi să puneţi valoare pe voi”, a spus şi inginerul Dorel Roşca, director la SC Kueryo Steel SRL.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu